Te vroeg geboren baby’s verdienen later minder

Te vroeg geboren baby's verdienen later minder
Te vroeg geboren baby's verdienen later minder

Te vroeg geboren baby’s verdienen later minder

Ieder jaar worden er vele miljoenen baby’s te vroeg geboren. En hoewel het lijkt of je er dan eerder bij bent, zet het je levenslang op achterstand. Een onderzoek gepubliceerd in de Psychological Science ziet een verband tussen vroeggeboorte, minder intelligentie, het slechter zijn in wiskunde en minder verdiensten (financieel) als volwassene. Wij zijn wel blij met deze wetenschap: het verklaart veel over het niveau van onze eigen blog en een deel van de commentaren die wij regelmatig mogen ontvangen.


Zie hier de top 50 populairste namen voor kinderen in de Verenigde Staten 2021 ♀ & ♂.


Te vroeg geboren baby’s verdienen later minder

Het onderzoek weet vroeggeboorte in relatie te brengen met academische vaardigheden, lager opleidingsniveau en slechter betaald werk. Deze bevindingen maken duidelijk dat de extra kosten bij vroeggeboorte niet alleen te vinden zijn in de gezondheidszorg, maar ook effect sorteren op volwassenheid. Wereldwijd komen er jaarlijks zo’n 15 miljoen baby’s te vroeg op onze wereld. Het percentage vroeggeboren baby’s wordt groter: van 7,2 procent in 1990 naar 8,6 procent in 2010. Daarmee worden de problemen met vroeggeboorte maatschappelijk en economisch groter en groter.

Om dit onderzoek uit te voeren analyseerde dr. Dieter Wolke en zijn team van de universiteit van Warwick data van twee uitgebreide studies: de National Child Development Study en de British Cohort Study. Dit maakte mogelijk om kinderen te vroeg geboren in Engeland, Schotland en Wales te volgen met tussenliggende periodes van tien jaar. De National Child Development Study volgde de kinderen geboren in 1958 en de British Cohort Study de kinderen geboren in 1970. Uiteindelijk betrof het totale onderzoek 15.000 kinderen.

Om de welvaart van de groep mensen die onderzocht zijn te meten werd gekeken naar een combinatie van inkomen, sociale klasse, woningbezit, werk en de eigen mening over de financiƫle situatie. De informatie over de academische vaardigheden werd verzameld uit het onder de knie hebben van wiskunde, lezen, schrijven in combinatie met het oordeel van leerkrachten en ouders.

In beide groepen, los of ze te vroeg geboren waren in 1958 of 1970, werd duidelijk geconstateerd dat zij minder welvarend waren dan de anderen op 42-jarige leeftijd.

“What is perhaps most surprising is that most of the children we studied were not very pre-term born, on average, only five weeks early and still we find these long lasting effects”


Co-auteur Maartje Basten

Bron: Preterm Birth and Adult Wealth, Psychological Science
Mathematics Skills Count