Texting tijdens wandelen is levensgevaarlijk (of straks niet meer?)

0
Texting tijdens wandelen is levensgevaarlijk
Texting tijdens wandelen is levensgevaarlijk

Texting tijdens wandelen is levensgevaarlijk en straks misschien niet meer

Die stelling had je natuurlijk ook zelf kunnen bedenken, edoch nu is het ook wetenschap. Wat men heeft gedaan is wandelende mensen met camera bekijken op een druk kruispunt. De uitkomsten zijn wel aardig en handig voor ‘autonome voertuigen’. Lees meer…

Lees hier->>> meer aardige artikelen over ongelukken op deze website…

Texting tijdens wandelen is levensgevaarlijk
Texting tijdens wandelen is levensgevaarlijk

Texting tijdens wandelen is levensgevaarlijk


De achtergrond van deze studie is dat men wil weten hoe ongevallen op wegen te voorkomen zijn door het gedrag van voetgangers en bestuurders te modelleren in de hoop dat deze gegevens gebruikt kunnen worden om slimmere systemen voor autonome voertuigen te ontwerpen.

Het eerste grappige uit deze studie, Assessing the Effect of Pedestrians’ Use of Cell Phones on Their Walking Behavior: A Study Based on Automated Video Analysis, was dat één op drie voetgangers met zijn of haar mobieltje aan het spelen was of aan het kletsen.

De onderzoekers gebruikten camera’s om 357 voetgangers gedurende twee dagen uitgebreid te volgen. Rushdi Alsaleh, één van de onderzoekers merkte op: “Afgeleide voetgangers hebben meer moeite om hun loopsnelheid en looppatroon te behouden en het duurde hen langer om de weg over te steken, waardoor er een toename is in de kans op ongelukken met voertuigen of anderszins.” Mensen die lekker aan het bellen waren, wandelden wat langzamer, maar weken niet van hun pad.

Als de voetgangers een voertuig naderden werden de verschillen tussen wel of geen telefoongebruik heel goed zichtbaar. Mensen die niet werden afgeleid, pasten keurig hun snelheid en de lengte van hun passen aan om de tegemoetkomende auto’s te ontwijken. De telefooneerders vertraagden alleen de snelheid.

De winst van deze studie is dat de bevindingen kunnen worden toegepast in de programmering van bijvoorbeeld onbemande voertuigen. Als deze autonome auto’s een ‘afgeleide voetganger’ herkennen aan hun looppatroon, dan kunnen ze anticiperen op het gedrag van die persoon en ​​mogelijk ongelukken voorkomen.


Bron en meer informatie: Rushdi Alsaleh, Tarek Sayed en Mohamed H. Zaki: Assessing the Effect of Pedestrians’ Use of Cell Phones on Their Walking Behavior: A Study Based on Automated Video Analysis in Transportation Research Record: Journal of the Transportation Research Board, 13 juni 2018


Photo by Matthew Kenwrick on Trend Hype / CC BY-ND


Geef een reactie