Thomas van der Bijl

0
1557
Thomas van der Bijl
Thomas van der Bijl

Thomas van der Bijl

Antonie van der Bijl
(Amsterdam, 7 april 1956 – Amsterdam, 20 april 2006)

Bijnaam: De Klusjesman


Thomas van der Bijl
Thomas van der Bijl

Zie hier ->>> 100 grootste criminelen van Nederland
Zie hier ->>> De Nederlands misdaadencyclopedie
Zie hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland
Zie hier ->>> Boeken over Nederlandse criminaliteit
Zie hier ->>> Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Thomas van der Bijl is betrokken bij een grote drugsaffaire en knapt jarenlang klusjes op voor Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Hij geeft de Amsterdamse recherche begin deze eeuw waardevolle informatie over Holleeders afpersing van Willem Endstra. Op 20 april 2006 wordt hij vermoord.

Van der Bijl groeit op in Amsterdam en na zijn middelbare school ging hij werken als timmerman. Vandaar ook zijn bijnaam. Daar leert hij Cor van Hout kennen met wie hij bevriend raakt.  Naast klusjesman, is hij ook chauffeur voor Cor van Hout. Ook is Thomas van der Bijl de man die miljoenen van de Heineken ontvoering verstopt in Parijs heeft opgegraven.

Van der Bijl: ‘Ik heb een gedeelte van het geld weggehaald uit Frankrijk. In een homofielenpark stond een boom met een M en dan zoveel stappen daar vandaan heb ik twee nachten liggen graven. (…) Toen heb ik het gevonden. Dat waren tassen met plastic en daarin het geld. Dat was 5 à 6 miljoen gulden bij elkaar (…) Ik heb de poen meegenomen en ingewisseld bij het GWK en aan De Bouwvakker gegeven.’ (Bron: Crimesite, 16 oktober 2013)

Op 28 maart 2006, een maand voor zijn liquidatie, wordt hij nog door de politie gearresteerd in zijn woning in Zwanenburg wegens een onderzoek naar drugs maar vlak daarna weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie wil Van der Bijl daarna horen als getuige in de afpersingszaak van Kees Houtman die op 2 november 2005 is vermoord. Ook zou Van der Bijl een belangrijke getuige zijn geweest in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Van der Bijl had uit angst geweigerd een verklaring tegenover justitie af te leggen.

Op 20 april 2006 wordt Van der Bijl doodgeschoten in café De Hallen in Amsterdam-West, dat eigendom is van hem en zijn echtgenote. De vermoedelijke ‘moordmakelaar’ is Fred Ros, verdachte in het Passage proces, heeft  twee mannen op 11 april bij hem laten komen op het station in Abcoude en gevraagd of ze 60.000 willen verdienen. De dan 25-jarige Dwight S. en de 21-jarige Remy H. voeren de opdracht uit. Zij zullen hiervoor worden veroordeeld tot respectievelijk 14 en 13 jaar celstraf. Ros deed dit weer hoogstwaarschijnlijk in opdracht van Willem Holleeder omdat Van der Bijl met met justitie sprak. Ook huurmoordenaars Jesse Remmers en Peter La Serpe waren bij de liquidatie betrokken. Volgens kroongetuige Remmers was de moordopdracht afkomstig van Holleeder, Dino Soerel en de in 2014 vermoorde Ali Akgün.

Dochter April van Bijl tijdens het proces van Willem Holleeder: ‘Na de dood van Kees (Houtman, red.) wist mijn vader dat hij de volgende zou zijn. ‘Als ik word vermoord, heeft Willem (Holleeder red.) dat gedaan’, zei mijn vader tegen me. Die dag van de moord werd ik met de dood geconfronteerd. Ik kan niet accepteren dat ik geen afscheid van mijn vader heb kunnen nemen. Ik verdien het om de dood van mijn vader te verwerken. Ik ben trots dat hij mijn vader was.’ (Bron: Trouw, 22 november 2018)