Thomas van der Bijl – Een korte biografie

Thomas van der Bijl
Thomas van der Bijl

Thomas van der Bijl

Antonie van der Bijl
(Amsterdam, 7 april 1956 – Amsterdam, 20 april 2006)

Bijnamen: De Klusjesman, Bakkie


De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

De connectie met de Heineken-ontvoerders

Thomas van der Bijl is betrokken bij een grote drugsaffaire en knapt jarenlang klusjes op voor Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Hij geeft de Amsterdamse recherche begin deze eeuw waardevolle informatie over Holleeders afpersing van Willem Endstra. Op 20 april 2006 wordt hij vermoord.

Van der Bijl groeit op in Amsterdam en na zijn middelbare school ging hij werken als timmerman. Vandaar ook zijn bijnaam. Daar leert hij Cor van Hout kennen met wie hij bevriend raakt.

Op 30 november 1983 als Holleeder en de andere ontvoerders worden opgepakt wordt ook Van der Bijl in de boeien geslagen. Dit omdat hij als klusjesman voor het bedrijf van aannemer Rob Grifhorst op industrieterrein De Heining werkt.

Hij doet dit werk ook in de loods waar Heineken en Doderer zijn vastgehouden. Daar komen ook Frans Meijer en Cor van Hout wel eens, vertelt hij rechercheurs in 1983.

Naast klusjesman, is hij ook chauffeur voor Cor van Hout. Ook is Thomas van der Bijl de man die miljoenen van de Heineken ontvoering verstopt in Parijs heeft opgegraven.

Van der Bijl: ‘Ik heb een gedeelte van het geld weggehaald uit Frankrijk. In een homofielenpark stond een boom met een M en dan zoveel stappen daar vandaan heb ik twee nachten liggen graven. (…) Toen heb ik het gevonden. Dat waren tassen met plastic en daarin het geld. Dat was 5 à 6 miljoen gulden bij elkaar (…) Ik heb de poen meegenomen en ingewisseld bij het GWK en aan De Bouwvakker gegeven.’ (Bron: Crimesite, 16 oktober 2013)


Citypeak onderzoek

Op 6 november 1997 doet de politie in het hele land invallen in het kader van
het citypeak onderzoek. Doel is het oprollen van de bende van Cor van Hout. In een garage van Van der Bijl zijn 13 pistolen, acht revolvers, drie pistoolmitrailleurs, 1.700 patronen, geluiddempers en traangaspatronen aangetroffen.


Keuze voor Cor van Hout

Halverwege de jaren negentig is er de breuk tussen Cor van Hout en Holleeder. Van der Bijl kiest de kant van Van Hout. In 2003 heeft Holleeder al het idee dat Van der Bijl praatte.

Nog niet met de politie, maar hij zou hebben rondverteld dat Holleeder achter de liquidatie van zijn vriend Van Hout zit. Dat zit Holleder niet lekker en hij slaat Van der Bijl in elkaar café De Hallen in Amsterdam-West, dat op naam staat van zijn vrouw.

Op 28 maart 2006, een maand voor zijn liquidatie, wordt hij nog door de politie gearresteerd in zijn woning in Zwanenburg wegens een onderzoek naar drugs maar vlak daarna weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie wil Van der Bijl daarna horen als getuige in de afpersingszaak van Cees Houtman die op 2 november 2005 is vermoord.

Na de liquidatie op Cees Houtman, ook een vriend van Van der Bijl, besluit hij met de politie te gaan praten. Van der Bijl over Holleeder: ‘Ik denk dat hij zeven of acht moorden heeft gepleegd. Hij doet zelf nooit iets. Daar heeft hij mensen voor, want hij heeft genoeg geld. Hij heeft misschien wel 100 miljoen euro… En hij heeft heel veel mensen afgeperst… Willem is machtig, gluiperig, sterk, zuigt je uit als een vampier. Hij is heel gemeen.’

Van der Bijl had weigert uit angst wel een ‘officiële’ verklaring tegenover justitie af te leggen.


De moord op Thomas van der Bijl

Op 20 april 2006 wordt Van der Bijl doodgeschoten in café De Hallen. Hij staat te stofzuigen als de moordenaar binnenstapt en een aantal kogels op Van der Bijl afvuurt. De zevende en laatste kogel schiet de moordenaar opzettelijk door het hoofd van het slachtoffer. Na de moord op Cor van Hout is Van der Bijl één van de kistdragers.

De vermoedelijke ‘moordmakelaar’ is Fred Ros, verdachte in het Passage proces, heeft  twee mannen op 11 april bij hem laten komen op het station in Abcoude en gevraagd of ze 60.000 willen verdienen.

De dan 25-jarige Dwight S. en de 21-jarige Remy H. voeren de opdracht uit. Zij zullen hiervoor worden veroordeeld tot respectievelijk 14 en 13 jaar celstraf. Ros doet dit weer hoogstwaarschijnlijk in opdracht van Willem Holleeder omdat Van der Bijl met met justitie sprak.

Ook huurmoordenaars Jesse Remmers en Peter La Serpe zijn bij de liquidatie betrokken. Volgens kroongetuige Remmers is de moordopdracht afkomstig van Holleeder, Dino Soerel en de in 2014 vermoorde Ali Akgün.

De rol van Fred Ros in de moord op Van der Bijl

Van der Bijl was een gevaar voor ‘de groepering’ en moest daarom uit de weg worden geruimd. Dat krijgt de 39-jarige Alex de B. te horen toen hij in januari 2006 de opdracht om Van der Bijl te liquideren aannam van verondersteld ‘moordmakelaar’ Fred Ros.

De rol van Ros bij de liquidatie was volgens hemzelf die van seiner. Overigens hij wilde liever niet mee doen maar had geld nodig: ‘Ik stemde er uiteindelijk mee in, zag er het kwaad niet van in. Alles bij elkaar kostte de liquidatie 130.000 of 150.000 euro. Ik kreeg tussen de 33.000 en 40.000. Bijna hetzelfde als de anderen. Ik hoorde later pas waarom Van der Bijl dood moest, omdat hij praatte met de politie.’ (Bron: AT5.nl, 2 februari 2015)

Wie of wat precies is bedoeld met ‘de groepering’ laat Fred Ros in het midden. Wel zegt hij dat hij rechtstreeks contact had met ‘de Commissaris’, één van de bijnamen van Dino Soerel, de partner in crime van Willem Holleeder.

Holleeder zou dankzij de informatie van binnenuit de politie hebben geweten dat Thomas van der Bijl en Willem Endstra met de politie sprak. Hij zou in het bijzijn van zijn zus Astrid Holleeder hebben gesproken over ‘platte petten’.


Dochter April van Bijl tijdens het proces van Willem Holleeder: ‘Na de dood van Cees (Houtman, red.) wist mijn vader dat hij de volgende zou zijn. ‘Als ik word vermoord, heeft Willem (Holleeder red.) dat gedaan’, zei mijn vader tegen me. Die dag van de moord werd ik met de dood geconfronteerd. Ik kan niet accepteren dat ik geen afscheid van mijn vader heb kunnen nemen. Ik verdien het om de dood van mijn vader te verwerken. Ik ben trots dat hij mijn vader was.’ (Bron: Trouw, 22 november 2018)