Zwaarste aardbevingen ter wereld
De vijf zwaarste aardbevingen ter wereld zitten in de categorie catastrofaal in de Schaal van Richter. Dit zijn grote rampen met mogelijk totale verwoesting over duizenden kilometers. Alle gebouwen storten dan volledig in, de lokale aardschollen verschuiven, rotsen en gebergtes kunnen scheuren en nog veel meer engs. De zwaardere categorieën totaal catastrofaal en totale verwoesting hebben we niet kunnen vinden. Overigens zijn deze tien al ernstig genoeg. De laatste vijf krijgen een toelichting en zijn voorzien van een filmpje.
Nog meer mogelijke ellende in de categorie catastrofaal:
- honderdduizenden of zelfs miljoenen doden en gewonden mogelijk en plaatselijk zelfs volledige vernietiging van alle leven
- enorme vloedgolven die mogelijk meerdere continenten zullen aantasten
- grote verschuivingen van de tektonische platen
- verschijnen, verschuiven of verdwijnen van delen van landen en eilanden; vorming van nieuwe subductiezones
- verandering van de nutatie of de omwentelingssnelheid van de aarde.
De top tien van de zwaarste aardbevingen ter wereld
10. India – Tibet, 15 augustus 1950 met een kracht van 8,6 en 780 slachtoffers
9. Sumatra, 28 maart 2005 met een kracht van 8,6 en 1.400 slachtoffers
8. Alaska, 3 februari 1965 met een kracht van 8,7 en 0 slachtoffers
7. Ecuador, 31 januari 1906 met een kracht van 8,8 en een onbekend aantal slachtoffers
6. Chili, 27 februari 2010 met een kracht van 8,8 en 507 slachtoffers
5. Kamchatka 1952 met 9,0
In het oosten van Rusland, in Kamchatka, vond in 1952 deze aardbeving plaats met een kracht van 9 op de schaal van Richter. De tsunami bereikte Hawaï , Chili en Nieuw-Zeeland.
4. Zeebeving Sendai 2011, ten oosten van kust van Honshu in Japan met een 9,0
Deze beving werd veroorzaakt door de Pacifische Plaat die onder de Noord-Amerikaanse Plaat en de Filipijnse Plaat schuift, waardoor onder meer de Marianentrog gevormd wordt. Na deze beving werden er de eerste 24 uur 168 naschokken gevoeld en één daarvan had een kracht van 7,7, een andere had een kracht van 6,6. Bijna 16.000 mensen verloren door deze aardbeving hun leven.
3. Zeebeving Indische Oceaan in 2004 met een 9,1
Bij deze enorm zware zeebeving ontstond een vloedgolf of tsunami die zich verplaatste met een snelheid tot 900 km per uur. Waar deze vloedgolf op land stuitte kon ze door het ondiepere water een hoogte van tien meter bereiken.
http://youtu.be/1J8Feyr38Ss
2. De aardbeving van Alaska in 1964 met een 9,2
De aardbeving van Alaska in 1964 vond plaats op 27 maart 1964 en staat ook bekend is als Goede Vrijdag-aardbeving. Het is de sterkste aardbeving in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De aardbeving vond plaats om 17:36 lokale tijd en het epicentrum lag in de Prince William Sound, in de Golf van Alaska ten zuiden van centraal Alaska. De grootste schade werd aangericht in de stad Anchorage, 120 kilometer ten noordwesten van het epicentrum.
Door deze aardbeving kwamen 131 mensen om het leven. De meeste slachtoffers voielen door de tsunami die volgde op de aardbeving. De golf bereikte bij Valdez een hoogte van ongeveer 67 meter. Ook vielen slachtoffers te betreuren in de staten Californië en Oregon. De beving duurde in Anchorage bijna drie minuten en de grootste verwoestingen in de stad werden door aardverschuivingen veroorzaakt. Vele huizen in de buurt van de Turnagain Heights werden verwoest.
1. Chili in 1960 met een 9,5
De Grote Chileense Aardbeving of de zgn. Valdivia-aardbeving is de sterkste aardbeving die ooit is waargenomen en vond plaats op 22 mei 1960. De beving vond plaats in de provincie Valdivia in Chili had een kracht die overeenkomt met ongeveer 32 gigaton TNT. Ter vergelijking: de bom op Hiroshima had een explosieve kracht gelijk aan ongeveer 15 kiloton TNT. Voorafgaand aan de Valdivia-aardbeving werd een dag eerder hetzelfde gebied getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,3 MW, die aanzienlijke schade veroorzaakte en de telecommunicatie in het gebied plat legde.
Puerto Saavedra geheel verwoest
Het epicentrum van de beving lag nabij de plaats Niebla, 700 kilometer ten zuiden van Santiago en veroorzaakte enorme schade. Zo werd de stad Puerto Saavedra geheel verwoest, en ook in Puerto Montt, Angol, Los Angeles, Talcahuano en Valdivia bleef het merendeel van de gebouwen niet overeind staan. De beving was zelfs zo krachtig dat een aantal rivieren hun loop verlegden en de vulkaan Puyehue uitbarstte. Overigens verloren naar schatting maar ‘slechts’ 3000 mensen het leven. Dit is voor een groot deel te verklaren is doordat de aardbeving plaatsvond op een tijd dat er missen werden gehouden, en de kerken vaak op steviger ondergrond staan dan andere gebouwen.
Een tsunami volgt
De beving veroorzaakte ook een tsunami. Zo werden Chili en Peru getroffen door golven van 25 meter hoog. Deze tsunami trof zelfs Paaseiland, Californië en Samoa. Ook Hawaï werd getroffen door vloedgolven met een hoogte van tien meter, die 61 slachtoffers maakte en ook in Japan en de Filipijnen waren doden te betreuren.