In ons dagelijkse leven krijgen we steeds meer te maken met duurzame keuzes. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en ook in de keuken is er altijd ruimte voor duurzamere oplossingen.
Dit is daarom de perfecte plek om duurzaamheid te integreren. In dit artikel lees je welke tips kunnen helpen om bewuster en duurzamer te kunnen leven in de keuken.
Lees hier ->>> meer over wonen op deze website.
#1. Energiezuinige apparaten
Om bij het begin te beginnen is de eerste stap: het kiezen van de juiste apparatuur voor in de keuken. Investeer daarom in een kookplaat, oven, koelkast en andere apparaten met een hoof energie-efficiëntieniveau.
Dit zijn bijvoorbeeld apparaten met een Energy Star-label. De apparaten verbruiken minder energie en op die manier dragen deze bij aan lagere energiekosten en een mindere CO2-uitstoot. Echt een win-win situatie dus!
#2. Verlichting
Verlichting is een belangrijk onderdeel in de keuken. Wanneer je heerlijk aan het koken bent is het namelijk wel zo fijn om genoeg te kunnen zien. Daarentegen is het ook belangrijk dat de verlichting duurzaam is.
De oplossing? Inbouwspots keuken. Het staat niet alleen mooi en modern, maar het is ook een duurzame keuze om je keuken te verlichten. Daarnaast kun je precies de plekken uitkiezen waar jij meer licht wil creëren. Denk hierbij aan boven het aanrecht en boven het gasfornuis bijvoorbeeld.
#3. Duurzame materialen
Wanneer je de keuken wil verbouwen of renoveren is het van belang om zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame materialen.
Kies dus voor werkbladen, kasten en vloeren die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of die het duurzaamheidslabel FDC-gecertificeerd hout hebben. Daarnaast kun je ook gebruik maken van milieuvriendelijke verfsoorten. Hiermee vermijd je ook schadelijke en chemische stoffen!
#4. Water besparen
Om zoveel mogelijk water te besparen kun je het beste gebruik maken van een waterbesparende kraan. Installeer daarom waterbesparende kranen, maar vergeet niet de vaatwasser en wasmachine. Zorg dat er een waterbesparende functie op zit en zet deze pas aan als het helemaal vol is.
#5. Voedselverspilling
Voedselverspilling is een groot probleem. Het zorgt namelijk niet alleen voor de verspilling van het eten en geld, maar ook draagt het bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Verminder daarom de verspilling en plan daarom altijd de maaltijden van tevoren.
Bewaar restjes en gooi het niet weg en vries het eventueel in voor later. Tip: houd een kliekjesdag met alle restjes die aan het einde van de week over zijn. Je hebt gegarandeerd een heerlijke maaltijd met al het lekkers dat je hebt bewaard.
Bespaar water, gebruik duurzame apparaten, ga voedselverspilling tegen, gebruik duurzame materialen en zorg voor inbouw spots in de keuken! Tip: wanneer je kiest voor inbouwspotjes in de keuken is het ook mooi om dit door te trekken naar de rest van je woning. Hierdoor creëer je door de hele ruimte dezelfde sfeer.