Top 10: Belangrijkste Italiaan aller tijden

0
Belangrijkste Italiaan aller tijden
Belangrijkste Italiaan aller tijden

Top 10: Belangrijkste Italiaan aller tijden

Hier een mooi overzichtje van mensen die belangrijk zijn geweest voor de Italianen. Er is er nog één in leven. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Italië op deze website.


Top 10: Belangrijkste Italiaan aller tijden

De lijst is tot stand gekomen door een televisieprogramma genaamd Il più grande italiano di tutti i tempi.


10. Dante Alighieri

(Florence, tussen 14 mei en 13 juni 1265 – Ravenna, 14 september 1321)

Dante Alighieri
Dante Alighieri

Dante Alighieri was een dichter, schrijver, moraalfilosoof en kortstondig politicus. Zijn voornaamste werk staat bekend als La divina commedia (Vertaling De goddelijke komedie). Het is een gedicht in drie delen over een reis door het hiernamaals, van de Hel (Inferno), door het Vagevuur (Purgatorio) naar het Paradijs (Paradiso) en wordt beschouwd als een hoogtepunt van de wereldliteratuur.


9. Enrico Fermi

(Rome, 29 september 1901 – Chicago, 28 november 1954)

Enrico Fermi
Enrico Fermi

Enrico Fermi was een natuurkundige en geniet de grootste bekendheid voor zijn werk op het gebied van bètaverval, de ontwikkeling van de eerste kernreactor en de mede-ontwikkeling van de kwantumtheorie (Fermi’s gulden regel). Hem werd in 1938 de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend.


8. Luigi Pirandello

(Agrigento, 28 juni 1867 – Rome, 10 december 1936)

Luigi Pirandello
Luigi Pirandello

Pirandello schrijver van poëzie, theaterstukken en romans. In 1934 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.


Zie hier de Top 25 mooiste steden van Italië.


7. Anna Magnani

(Rome, 7 maart 1908 – aldaar, 26 september 1973)

Anna Magnani
Anna Magnani

Magnani was een Italiaanse film- en toneelactrice, die wereldberoemd werd door neorealistische films als Roma città aperta (1945), Il bandito (1946), L’Amore (1948), Bellissima (1954). In 1955 speelde zij in haar eerste Hollywoodfilm, The rose tattoo, voor haar geschreven door Tennessee Williams. Haar groot dramatisch talent bleek ook uit films als Suor Letizia (1956), Mamma Roma (1962) en The secret of Santa Vittoria (1969).


6. Laura Pausini

(Faenza, 16 mei 1974)

Laura Pausini
Laura Pausini

Laura Pausini is zeer populair is in de Italiaans- en Spaanssprekende wereld. Ze heeft ook veel aanhang in België en Nederland, met name in de jaren 90 was Pausini in Nederland erg populair. Na Italië was Nederland het eerste land waar de zangeres succes had. Ze zingt in het Italiaans, Spaans, Portugees (met Gilberto Gil) en Engels. Zij heeft een warme, krachtige stem met een groot bereik. Haar nummers gaan vooral over de liefde, maar Laura zingt ook over vrede, armoede en racisme.

Website: www.laurapausini.com


Top 5: Belangrijkste Italiaan aller tijden


5. Totò (Antonio Clemente)

(Napels, 15 februari 1898 – Rome, 15 april 1967)

Totò
Totò

Totò was een Italiaans acteur, komiek, dichter, scenarioschrijver en toneelschrijver. Daarnaast deed hij aan pantomime en vaudeville.

Totò werd geboren als Antonio Clemente, onwettige zoon van Anna Clemente en markies Giuseppe De Curtis. Zijn eerste filmrol kreeg hij in 1937 in Fermo con le mani. Tegen het begin van de jaren 40 en 50 was Totò een van de populairste acteurs van Italië geworden.


Zie hier de Top 10 beste Italiaanse schrijvers aller tijden.


4. Galileo Galilei

(Pisa, 15 februari 1564 – Arcetri, Florence, 8 januari 1642)

Galileo Galilei
Galileo Galilei

Galileo Galilei was een Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Hij was hoogleraar in Pisa (1589-1592) en Padua (1592-1610). Galilei ontdekte dat de maan niet mooi gaaf was, zoals men altijd beweerd had, dat de Melkweg een verzameling sterren is en dat rond Jupiter vier heldere manen draaien. Hij nam ook de schijngestalten van de planeet Venus waar en kraters op de Maan


Top 10: Belangrijkste Italiaan aller tijden


3. Giovanni Falcone en Paolo Borsellino

Giovanni Falcone
(Palermo, 18 mei 1939 – aldaar, 23 mei 1992)

Giovanni Falcone
Giovanni Falcone

Falcone was een Italiaanse onderzoeksrechter. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Palermo en studeerde af in 1961. Falcone is vooral bekend als verwoed strijder tegen de Siciliaanse maffia. Uiteindelijk wordt hij door de maffia vermoord.

Paolo Borsellino
(Palermo, 19 januari 1940 – aldaar, 19 juli 1992)

Paolo Borsellino
Paolo Borsellino

Borsellino was een Italiaanse officier van Justitie en onderzoeksrechter die de maffia bestreed op Sicilië samen met Giovanni Falcone. Hij werd door de maffia met een autobom in Palermo vermoord.


2. Giuseppe Verdi

(Le Roncole, 10 oktober 1813 – Milaan, 27 januari 1901)

Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi

Verdi was organist, pianist, dirigent maar bovenal componist. Verdi was een van de grootste componisten van Italiaanse opera’s, waarvan hij er in totaal zesentwintig schreef. Zijn opera’s waren tijdens zijn leven zeer geliefd en zijn dat nog steeds.


1. Leonardo da Vinci

Vinci, 15 april 1452 – Amboise, 2 mei 1519)

Leonardo da Vinci - De allergrootste Italiaan aller tijden
Leonardo da Vinci

Leonardo was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist uit de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance. Hij wordt gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de homo universalis en als genie.


Lees hier ->>> meer over Italië op deze website…


Geef een reactie