Top 10 belangrijkste moorden in de geschiedenis aller tijden

0
Moord op Aartshertog Franz Ferdinand door Gavrilo Princip - Top 10 belangrijkste moorden in de geschiedenis aller tijden
Moord op Aartshertog Franz Ferdinand door Gavrilo Princip - Top 10 belangrijkste moorden in de geschiedenis aller tijden

Belangrijkste moorden in de geschiedenis aller tijden

De moord op prominente figuren heeft historisch gezien geleid tot massale uitbarstingen van verdriet, oorlogen en complottheorieën. Zie hier 10 moorden uit de geschiedenis die de moderne wereld hebben gevormd. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over politiek op deze website.


Top 10 belangrijkste moorden in de geschiedenis aller tijden


10. Benazir Bhutto (2007)

Benazir Bhutto
Benazir Bhutto

Zij was de eerste vrouwelijke premier van Pakistan en de eerste vrouw die een democratische regering leidde in een land met een moslimmeerderheid. Gedood door een zelfmoordaanslag tijdens een politieke bijeenkomst in 2007, schokte haar dood de internationale gemeenschap.

Verassend was dit echter niet. Bhutto was een controversiële figuur die consequent werd beschuldigd van corruptie. De islamitische fundamentalisten waren tegen haar. Haar dood is betreurd door miljoenen Pakistanen, vooral vrouwen, die de belofte van een ander Pakistan onder haar ambtstermijn hadden gezien.


Antwoord op de vraag: wat zijn de landen zonder leger? Alle 26 op een rij


9. Jitschak Rabin (1995)

Jitschak Rabin
Jitschak Rabin

Hij was de vijfde premier van Israël en is voor het eerst gekozen in 1974 en is in 1992 herkozen op een platform dat het Israëlisch-Palestijnse vredesproces omarmde.

Vervolgens tekende hij verschillende historische overeenkomsten als onderdeel van de Oslo-vredesakkoorden, waarvoor hij in 1994 de Nobelprijs voor de vrede won.

Hij is in 1995 vermoord door een rechtsextremist die zich verzette tegen de Oslo-akkoorden. Velen beschouwen zijn dood als de ondergang van het soort vrede dat hij voor ogen had en waar hij naar toe had gewerkt.

Hierdoor is het één van de meest tragisch effectieve politieke moorden van de 20e eeuw, in de zin dat de vrede stierf met Rabin.


8. Indira Gandhi (1984)

Indira Gandhi
Indira Gandhi

Een ander slachtoffer van religieuze spanningen in India, Indira Gandhi, was de derde premier van India.

Ze is tot op heden de enige vrouwelijke leider van het land. Gandhi, een enigszins verdeeldheid zaaiende figuur, was politiek onverzettelijk. Indira Gandhi steunde de onafhankelijkheidsbeweging in Oost-Pakistan en voerde er oorlog over, en hielp daarmee Bangladesh te creëren.

Als hindoe werd ze in 1984 vermoord door haar sikh-lijfwachten nadat ze opdracht had gegeven tot militaire actie in de Gouden Tempel in Amritsar, één van de belangrijkste locaties voor Sikhs.

De dood van Gandhi resulteerde in geweld tegen sikh-gemeenschappen in heel India, en naar schatting werden er meer dan 8.000 gedood als onderdeel van deze vergelding.


Antwoord op de vraag: in welke landen is abortus toegestaan? Een overzicht van bijna 200 landen


7. Martin Luther King (1968)

Martin Luther King Jr. in 1964
Martin Luther King Jr. in 1964

Als leider van de Civil Rights Movement in Amerika ontmoette Martin Luther King veel woede en tegenstand, waaronder een bijna fatale steekpartij in 1958. Hij ontving regelmatig gewelddadige en doodsbedreigingen.

Naar verluidt, nadat hij had gehoord over de moord op JFK in 1963, vertelde King zijn vrouw dat hij geloofde dat hij ook door moord zou sterven.

King is in 1968 doodgeschoten op een hotelbalkon in Memphis, Tennessee. Zijn moordenaar, James Earl Ray, pleitte aanvankelijk schuldig voor moord, maar veranderde later van gedachten.

Velen, waaronder de familie van King, geloven dat zijn moord gepland was door de regering en / of de maffia om hem het zwijgen op te leggen.


6. John F. Kennedy (1963)

John en Jackie Kennedy
John en Jackie Kennedy

President John F. Kennedy was Amerika’s lieveling: jong, charmant en idealistisch. Kennedy was populair, vooral vanwege zijn binnenlands beleid van de New Frontier en zijn hardnekkig anti-communistische buitenlands beleid. Hij is vermoord op 22 november 1963 in Dallas, Texas.

Ondanks dat hij minder dan drie volledige jaren in functie is geweest, rangschikt men hem als één van de beste en meest populaire presidenten in de Amerikaanse geschiedenis.

Zijn moordenaar, Lee Harvey Oswald, werd aangehouden, maar werd gedood voordat hij kon worden berecht: velen hebben dit gezien als symptomatisch voor een bredere dekmantel en een teken van samenzwering.

De moord op JFK wierp een lange schaduw en had een enorme culturele impact in Amerika. Politiek gezien heeft zijn opvolger, Lyndon B. Johnson, een groot deel van de wetgeving aangenomen die tijdens de regering van Kennedy zijn ontworpen.


Wist je dat de meest gelukkige mensen op de wereld de Finnen zijn (top 156)


5. Mahatma Gandhi (1948)

Gandhi in 1942
Gandhi in 1942

Gandhi was één van de vroegste helden van de burgerrechtenbeweging. Hij leidde het geweldloze verzet tegen de Britse overheersing als onderdeel van de Indiase zoektocht naar onafhankelijkheid.

Nadat hij met succes had geholpen bij de campagne voor onafhankelijkheid, die in 1947 werd bereikt, richtte Gandhi zijn aandacht op het voorkomen van religieus geweld tussen hindoes en moslims.

Hij is in januari 1948 vermoord door een hindoe-nationalist, Nathuram Vinayak Godse. Godse vond de houding van Gandhi te meegaand jegens moslims. Over de hele wereld is om zijn dood gerouwd. Godse is gepakt, berecht en ter dood veroordeeld voor zijn daden.


4. Reinhard Heydrich (1942)

Reinhard Heydrich
Reinhard Heydrich

Heydrich was één van de belangrijkste nazi’s en één van de belangrijkste architecten van de Holocaust. Zijn brutaliteit en ijzingwekkende efficiëntie leverden hem de angst en loyaliteit van velen op. Het is ook niet verwonderlijk dat velen hem verafschuwden vanwege zijn rol in antisemitisch beleid in heel nazi-Europa.

Heydrich is vermoord op bevel van de verbannen Tsjechoslowaakse regering. Zijn auto werd gebombardeerd en er werd op hem geschoten. Het kostte Heydrich een week om aan zijn verwondingen te overlijden. Hitler beval de SS om wraak te nemen in Tsjechoslowakije in een poging de moordenaars op te sporen.

Velen beschouwen de moord op Heydrich als een belangrijk keerpunt in het lot van de nazi’s. Dit in de veronderstelling dat als hij had blijven leven, hij misschien wel grote overwinningen op de geallieerden had behaald.


Zie hier bekende Nederlandse criminele bendes: een overzicht.


Top 3 belangrijkste moorden in de geschiedenis aller tijden


3. Aartshertog Franz Ferdinand (1914)

Moord op Aartshertog Franz Ferdinand door Gavrilo Princip - Top 10 belangrijkste moorden in de geschiedenis aller tijden
Moord op Aartshertog Franz Ferdinand door Gavrilo Princip

In juni 1914 is aartshertog Franz Ferdinand, erfgenaam van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, vermoord door een Serviër genaamd Gavrilo Princip in Sarajevo.

Princip was gefrustreerd door de Oostenrijks-Hongaarse annexatie van Bosnië en was lid van een nationalistische organisatie, die tot doel had Bosnië te bevrijden van de bezetting.

De moord is de katalysator voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914.


2. Tsaar Alexander II (1881)

Tsaar Alexander II
Tsaar Alexander II

Alexander II stond bekend als de ‘bevrijder’ en voerde uitgebreide liberale hervormingen door in heel Rusland. Zijn beleid omvatte de emancipatie van lijfeigenen (boerenarbeiders) in 1861, de afschaffing van lijfstraffen, de bevordering van zelfbestuur en de beëindiging van enkele van de historische privileges van de adel.

Deze regeerperiode viel samen met een steeds onstabielere politieke situatie in Europa en Rusland en hij overleefde verschillende moordpogingen tijdens zijn bewind. Deze werden voornamelijk georkestreerd door radicale groepen (anarchisten en revolutionairen) die het Russische autocratiesysteem omver wilden werpen.

Hij is vermoord door een groep genaamd Narodnaya Volya (de wil van het volk) in maart 1881. Hiermee kwam een einde kwam aan een tijdperk. Alexanders opvolgers, bang dat ze een soortgelijk lot zouden ondergaan, voerden veel conservatievere agenda’s uit.


1. Abraham Lincoln (1865)

Abraham Lincoln - Populairste presidenten Verenigde Staten aller tijden
Abraham Lincoln – Populairste presidenten Verenigde Staten aller tijden

Lincoln is de meest geliefde president van de Verenigde Staten. Hij leidde Amerika door de burgeroorlog, bewaarde de Unie, schafte de slavernij af en moderniseerde de economie.

Zijn moordenaar, John Wilkes Booth, was een Zuidelijke spion wiens zelfverklaarde motief was om de zuidelijke staten te wreken. Lincoln ia van dichtbij neergeschoten terwijl hij in het theater was en stierf de volgende ochtend.

De dood van Lincoln beschadigde de betrekkingen tussen het noorden en het zuiden van de VS. Zijn opvolger, president Andrew Johnson, leidde het tijdperk van de wederopbouw en was mild voor zuidelijke staten en verleende amnestie aan veel voormalige Zuidelijken. Dit tot frustratie van sommigen in het noorden.

Lincoln memorial: www.nps.gov/linc


Top 10 belangrijkste moorden in de geschiedenis aller tijden

 1. Abraham Lincoln (1865)
 2. Tsaar Alexander II (1881)
 3. Aartshertog Franz Ferdinand (1914)
 4. Reinhard Heydrich (1942)
 5. Mahatma Gandhi (1948)
 6. John F. Kennedy (1963)
 7. Martin Luther King (1968)
 8. Indira Gandhi (1984)
 9. Jitschak Rabin (1995)
 10. Benazir Bhutto (2007)

  1. Zie hier de top 10 lekkerste blond bieren volgens Bierista.


Geef een reactie