, , , , ,

Top 10 belangrijkste Romeinse uitvindingen

Top 10 belangrijkste Romeinse uitvindingen

Belangrijkste Romeinse uitvindingen

Het oude Rome is ongetwijfeld één van de bekendste beschavingen vanwege de uitvindingen die de loop van de menselijke ontwikkeling hebben veranderd. Lees meer…


Lees hier → meer over cultuur op deze website.


Top 10 belangrijkste Romeinse uitvindingen

Bron: www.ancienthistorylists.com


10. Bogen

De Boog van Constantijn in Rome, gebouwd in 312-315 na Christus ter herdenking van de overwinning van keizer Constantijn op Maxentius bij de Slag om de Milvische Brug in 312 na Christus

De Boog van Constantijn in Rome, gebouwd in 312-315 na Christus ter herdenking van de overwinning van keizer Constantijn op Maxentius bij de Slag om de Milvische Brug in 312 na Christus

Het eerste gebruik van deze architectonische uitvinding dateert van vóór de vroegste jaren van de Romeinse beschaving. De boog is een essentiële structuur in het algemene architectuurparadigma zodra de Romeinen deze aan hun eigen ontwerpen hadden aangepast.

Het waren de Romeinen die als eerste een manier vonden om een ​​boog op twee hoge sokkels te plaatsen, zodat deze een loopbrug (en in veel gevallen zelfs snelwegen) zou overspannen.

Deze bogen zijn cruciale technische constructies die de basis legden voor veel van de daaropvolgende structurele hoogtepunten van het oude Rome.

Op deze bogen zijn veel bruggen gebouwd, evenals de aquaducten, riolen, amfitheaters en zelfs het grote Colosseum. Romeinse bogen zijn later in de middeleeuwen gebruikt toen enkele van de mooiste kathedralen uit de geschiedenis zijn gebouwd.


Zie hier de Top 10 grootste Romeinse keizers.


9. Op netwerken gebaseerde steden

Romeinse stad Caesaraugusta die overeenkomt met de huidige stadsplattegrond van Zaragoza : 1.- Decumano; 2.- Cardo; 3.- Foro de Caesaraugusta ; 4.- Puerto rivierwater ; 5.- Publieke termijnen ; 6.- Teatro ; 7.- Muurschildering

Romeinse stad Caesaraugusta die overeenkomt met de huidige stadsplattegrond van Zaragoza
: 1.- Decumano; 2.- Cardo; 3.- Foro de Caesaraugusta ; 4.- Puerto rivierwater ; 5.- Publieke termijnen ; 6.- Teatro ; 7.- Muurschildering

De Romeinen waren overigens niet de eerste die op netwerken gebaseerde vestigingen en steden uitvonden. De vroegste basisplanning van netwerken dateert al uit de oude Indusstad Mahjong Daro en Harappa in Pakistan.

Maar het waren de Romeinen die dit concept omarmden, er een nieuwe dimensie aan toevoegden en het op zo’n grote schaal implementeerden dat op rasters gebaseerde nederzettingen gemeengoed werden.

Een Romeins basisraster kenmerkt zich door een rechthoek of een vierkant in een bijna perfecte orthogonale indeling van straten. De twee hoofdstraten, de cardo en de decumanus, zouden elkaar in een rechte hoek kruisen in het midden van het raster.

Dit raster was een ideale structuur om de verschillende componenten van een stad, zoals woningen, theaters en winkels, in specifieke blokken te organiseren.

Om te voorkomen dat de stad een eentonige reeks blokken zou worden, integreerden de Romeinen verschillende items zoals open theaters, openbare baden, markten en andere recreatieve voorzieningen binnen het stadsraster.

Vervolgens gingen ze door met het standaardiseren van dit nederzettingspatroon door koloniale steden en militaire kampen te bouwen in hun enorme rijk. Van Groot-Brittannië tot Noord-Afrika, Italië en het oostelijke Middellandse Zeegebied kunnen we dit zien.


8. Riolering en sanitaire voorzieningen

Romeins riool in Keulen

Romeins riool in Keulen

Het oude Romeinse rijk beschikte in veel opzichten over het hoogste niveau van riolering- en sanitairbeheer in de hedendaagse tijd.

De Romeinen bouwden een aantal openbare baden, latrines en een onderling verbonden riolering die ze allemaal samenbond in een complex en efficiënt staaltje techniek.

Rome en andere grote steden hadden een uitgebreid netwerk van riolen en afvoeren die langs de straten liepen. De overvloed aan water in Romeinse aquaducten werd samen met het afvoerwater uit lokale beken regelmatig gebruikt om deze afvoeren en riolen door te spoelen.

Het doorspoelen zou dan al het afval in de dichtstbijzijnde rivier (meestal de Tiber) dumpen, wat niet de beste sanitaire oplossing klinkt, maar veel beter was dan het rioolwater op straat te laten rondslingeren.

De oude Romeinen blonken ook uit in het gebruik van overdekte goten en rioolleidingen waarop de meeste huizen in de stad waren aangesloten.

Zonder twijfel heeft hun riolering- en sanitaire systeem de oude Romeinen tot voorlopers gemaakt voor latere praktijken op het gebied van sanitaire voorzieningen over de hele wereld.


Zie hier de 10 bekendste Romeinse goden.


7. Wegen en snelwegen

Het Romeinse rijk in de tijd van Hadrianus (117–138), met het netwerk van belangrijkste Romeinse wegen.

Het Romeinse rijk in de tijd van Hadrianus (117–138), met het netwerk van belangrijkste Romeinse wegen.

Één van de belangrijkste redenen achter het onberispelijke en effectieve bestuur van zo’n enorm rijk in het oude Rome was de aanleg van een van de meest geavanceerde wegensystemen in de oudheid.

Romeinse wegen en snelwegen speelden een cruciale rol in de opkomst van de Romeinse staat. Dit breidde zich uit over de hele Romeinse Republiek en vervolgens over het Romeinse rijk.

In een periode van ongeveer 700 jaar bouwden ze ongeveer 90.000 kilometer aan verharde snelwegen rond het Middellandse-Zeegebied en door heel Europa. Een prestatie die zorgde voor een snelle en efficiënte verplaatsing van goederen, soldaten en informatie door het hele rijk.

Romeinse wegen volgden meestal een rechte route door het platteland, waardoor reizen efficiënt en snel werd. Deze vakkundig ontworpen routes waren gemakkelijk te navigeren en de Romeinen waren een van de eersten die verkeersborden en kilometerpaaltjes gebruikten.

Ze zorgden er ook voor dat de meeste snelwegen goed beschermd waren en bewaakt werden.


Zie hier de 10 belangrijkste momenten in de geschiedenis van de mensheid.


6. Aquaducten

De meerdere bogen van de Pont du Gard in Romeins Gallië (het huidige Zuid-Frankrijk). De bovenste laag omsluit een aquaduct dat in de Romeinse tijd water naar Nîmes transporteerde en het onderste niveau is in de jaren 1740 uitgebreid om een ​​brede weg over de rivier te laten lopen.

De meerdere bogen van de Pont du Gard in Romeins Gallië (het huidige Zuid-Frankrijk). De bovenste laag omsluit een aquaduct dat in de Romeinse tijd water naar Nîmes transporteerde en het onderste niveau is in de jaren 1740 uitgebreid om een ​​brede weg over de rivier te laten lopen.

In de tijd van het Romeinse Rijk en de Republiek genoten de Romeinen van vele faciliteiten die niet mogelijk zouden zijn geweest als ze niet de techniek hadden beheerst van het bouwen van aquaducten. Dit om water uit rivieren, bronnen en reservoirs te transporteren.

De eerste Romeinse aquaducten zijn rond 312 voor Christus gebouwd. Ze ontwikkelden zich vanaf dat moment tot een technisch wonder dat gebruik maakte van de bergafwaartse waterstroom om de stadscentra van water te voorzien.

Het hele aquaductnetwerk was afhankelijk van verschillende factoren. Zoals het gebruik van de zwaartekracht om een ​​continue stroom in stand te houden. Een mooi technisch concept, opmerkelijk voor die tijd. Zodra het water grotere steden als Rome bereikte, zouden grote reservoirs het vasthouden.

De openbare baden, fonteinen, toiletten en privévilla’s kunnen dan allemaal gebruik maken van het netwerk en toegang krijgen tot het water. Als een van de meest zichtbare symbolen van het oude watertransportsysteem is het aquaduct een waar bewijs van oude Romeinse techniek en innovatie.


Top 5 belangrijkste Romeinse uitvindingen


5. Romeinse cijfers

Romeinse cijfers

Romeinse cijfers

Zoals de naam al doet vermoeden, vinden Romeinse cijfers hun oorsprong in het oude Rome. Het is één van de meest populaire nummeringssystemen die nog steeds in gebruik zijn en het eerste gebruik van deze nummers dateert van ergens tussen 900 en 800 voor Christus.

Destijds konden de bestaande telsystemen de behoefte aan steeds complexere rekenvereisten niet bijhouden. Romeinse cijfers werden ontwikkeld met het doel een standaard telmethode te leveren die efficiënt kon worden gebruikt in communicatie en handel.

Deze Romeinse cijfers hadden echter hun tekortkomingen, zoals onder meer de afwezigheid van het getal nul en het onvermogen om breuken te berekenen.

Desondanks bleven deze aantallen zelfs na de val van het Romeinse rijk bestaan. Het gebruik ervan in filmtitels, boeken en vele andere populaire en culturele domeinen toont de langdurige erfenis van deze oude numerieke notatie aan.


4. Chirurgiehulpmiddelen en -technieken

Chirurgiehulpmiddelen en -technieken

Chirurgiehulpmiddelen en -technieken

De oude Romeinen vonden een aantal chirurgische instrumenten en technieken uit. Deze maakte de weg vrij voor latere ontwikkelingen op het gebied van geneeskunde en chirurgie.

De Romeinse medische wereld werd sterk beïnvloed door de chirurgische vooruitgang van de oude Grieken. Artsen in het oude Rome gebruikten niet alleen alle beschikbare hulpmiddelen, maar ontwikkelden ook zelf veel nieuwe hulpmiddelen.

Zo bedachten ze procedures zoals de keizersnede. Maar ze maakten de grootste chirurgische sprongen op het slagveld door van de veldgeneeskunde een primaire zorg te maken.

Tijdens het bewind van Augustus werd een militair medisch korps opgericht om gewonde soldaten in de strijd te helpen. De Romeinen beheersten medische innovaties om onmiddellijk bloedverlies in de strijd tegen te gaan, waardoor duizenden levens werden gered.

Ze vonden ook gereedschappen uit zoals bronzen scalpels, verloskundige haken, botboren en pincetten, en ook het nogal angstaanjagend genoemde vaginale speculum.

De Romeinen zijn ook pioniers op het gebied van de vroegste vorm van antiseptische chirurgie, aangezien ze medische hulpmiddelen in heet water dompelden om ze vóór de operatie te desinfecteren.


Zie hier de Top 10 wreedste Romeinse keizers.


3. Juliaanse kalender

Juliaanse kalender

Juliaanse kalender

Toen de oude Romeinen de grootste beschaving van de oude westerse wereld werden, realiseerden ze zich de complicaties van het handhaven van een standaardkalender die op het hele rijk van toepassing kon zijn.

Het hielp niet dat ze maanden met oneven aantallen dagen introduceerden. Dit vanwege een heersend bijgeloof tegen even aantallen.

Uiteindelijk was de kalender zo ver verwijderd van een reguliere tijdlijn dat Julius Caesar een nieuwe hervorming doorvoerde. Hierbij werd de duur van een zonnejaar de basis voor de kalender.

Hij stelde ook de 12 maanden van het jaar in. Uit de naam blijkt duidelijk dat de kalender naar Julius Caesar zelf is vernoemd. Sommige oosters-orthodoxe kerken gebruiken hem zelfs vandaag de dag nog om feestdagen te berekenen.

Hoewel het voor die tijd een ogenschijnlijk perfecte innovatie was, heeft de Juliaanse kalender het zonnejaar ongeveer elf en een halve minuut verkeerd berekend. Dit leidde uiteindelijk tot de creatie van de Gregoriaanse kalender. Deze leunde sterk op het Juliaanse model en is aangenomen in 1582 na Christus.


2. Kranten

De geschiedenis is vol van autocraten die het publiek op de hoogte wilden houden van officiële aankondigingen en ontwikkelingen.

Rome was het eerste rijk dat een geavanceerd systeem voor het circuleren van geschreven nieuws opzette. Ze publiceerden de Acta Diurna, wat zich vertaalt als ‘Dagelijkse gebeurtenissen’.

Deze handgeschreven nieuwsbladen werden vanaf het jaar 59 voor Christus tot ergens rond 222 na Christus dagelijks gepubliceerd. Ze werden de overheid op het Forum Romanum geplaatst.

Het merendeel van de inhoud van de Acta Diurna bestond doorgaans uit politiek nieuws, processen, militaire campagnes, executies, grote schandalen en andere soortgelijke onderwerpen.

De Romeinen publiceerden ook de Acta Senatus waarin de handelingen in de Romeinse Senaat zijn vastgelegd.

Dit hoewel dit soort dagboeken buiten het bereik van het publiek werd gehouden totdat Julius Caesar het voor iedereen toegankelijk maakte. Dit als onderdeel van de volkshervormingen die hij tijdens zijn bewind doorvoerde.

Toen de eerste moderne kranten in Europa werden geïntroduceerd, hadden ze misschien geen invloed op de vroege Acta Diurna.


1. Beton

Het Pantheon in Rome is een voorbeeld van Romeinse betonconstructies.

Het Pantheon in Rome is een voorbeeld van Romeinse betonconstructies.

De oude Romeinen waren bijzonder bedreven in het snel bouwen van nieuwe structuren en het behouden van hun structurele integriteit.

Het revolutionaire beton dat door de Romeinen werd ontwikkeld, hielp bij het bouwen van duurzame structuren en speelde een grote rol in de architectuur in het oude Rome.

De wetenschappers die de samenstelling ervan tot in detail bestudeerden, ontdekten dat het superieur is aan het hedendaagse beton en veel milieuvriendelijker.

Het stuk beton waarmee ze experimenteerden lag al meer dan 2000 jaar onder water in de Middellandse Zee. Uit analyse van dit beton bleek dat het een samenstelling opleverde die aanzienlijk verschilde van het beton dat we vandaag de dag gebruiken en het tot een ongelooflijk sterk bouwmateriaal maakte.

De Romeinen combineerden hun cement met vulkanisch gesteente, in de volksmond bekend als ‘tufsteen’. Dit kon zo verval voorkomen.

Het is daarom geen verrassing dat veel oude Romeinse bouwwerken, zoals het Pantheon, het Colosseum en het Forum Romanum, al meer dan tweeduizend jaar overeind staan.


Top 10 belangrijkste Romeinse uitvindingen

  1. Beton
  2. Kranten
  3. Juliaanse kalender
  4. Chirurgiehulpmiddelen en -technieken
  5. Romeinse cijfers
  6. Aquaducten
  7. Wegen en snelwegen
  8. Riolering en sanitaire voorzieningen
  9. Op netwerken gebaseerde steden
  10. Bogen