, , , , ,

Top 10 beroemdste Russische schrijvers aller tijden

Aleksandr Poesjkin - Top 10 beroemdste Russische schrijvers aller tijden

Beroemdste Russische schrijvers aller tijden

Ook waar: de Russische literatuur is soms complex, moeilijk en lang, maar meer dan de moeite waard. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over literatuur op deze website…


Top 10 beroemdste Russische schrijvers aller tijden


10. Leo Tolstoj

Lev Tolstoj. Fotoportret door Prokoedin-Gorski

Lev Tolstoj. Fotoportret door Prokoedin-Gorski

Tolstoj (landgoed Jasnaja Poljana, 9 september 1828 – Astapovo, 20 november 1910) was een schrijver, filosoof en politiek denker die voornamelijk romans en korte verhalen schreef.

Hij is vooral bekend van zijn realistische romans Oorlog en vrede (1869) en Anna Karenina (1877), die worden beschouwd als twee van de beste boeken uit de wereldliteratuur. Lev Tolstojs religieuze en politieke ideeën hadden veel invloed op de verdere ontwikkeling van het pacifisme.


Zie hier 100 beste Britse schrijvers aller tijden.


9. Fjodor Dostojevski

Fjodor Dostojevski (door Vasili Perov, 1872)

Fjodor Dostojevski (door Vasili Perov, 1872)

Dostojevski (Moskou, 11 november 1821 – Sint-Petersburg, 9 februari 1881) was een romanschrijver en publicist. Hij wordt tot de zogenaamde ‘Realistische School’ in Rusland gerekend, hoewel zijn werk zich van veel andere realisten onderscheidt door het wijsgerig gehalte en de dominerende dialoogvorm. Dostojevski liet een omvangrijk oeuvre na.

Hij is onder meer beroemd door zijn romans De gebroeders Karamazov, Misdaad en straf, Boze geesten en De idioot. Dostojevski schreef in een typerende gehaaste stijl, met veel nadruk (emfase) en herhalingen.


Zie hier de top 10 Beroemdste Franse schrijvers aller tijden – Een overzicht.


8. Nikolai Gogol

Gogol (Velyki Sorotsjyntsi, 1 april 1809 – Moskou, 4 maart 1852) was een schrijver van Oekraïense oorsprong. Hij was de eerste grote Russische prozaïst van de 19e eeuw, maar schreef ook poëzie.

Daarnaast schreef hij ook verhalen zoals De neus en Dagboek van een gek, beide uit 1835. Later werden deze verhalen gebundeld in Petersburgse vertellingen. Een beroemde novelle van Gogol in deze bundel is De mantel. Over deze novelle schreef Vladimir Nabokov: “Met zijn onsterfelijke verhaal De mantel, werd Nikolaj Gogol de grootste kunstenaar die Rusland ooit heeft voortgebracht.”


7. Ivan Boenin

Boenin (Voronezj, 10 oktober 1870 – Parijs, 8 november 1953) was schrijver en dichter. hij verwierf de meeste roem met zijn korte verhalen, waarvan Het Einde van de Wereld, Mitja’s liefde, Antonov appels, De Zonnesteek wellicht de bekendste zijn. Daarnaast schreef hij dagboeken, reisverslagen en gedichten.

Hij maakte vertalingen van onder meer de poëzie van Byron, Tennyson, Musset, Coppée en Longfellow (‘The Song of Hiawatha’). Voor deze laatste vertaling ontving hij de prestigieuze Poesjkin-prijs.


Zie hier de top 100 belangrijkste Nederlandse schrijvers aller tijden.


6. Anton Tsjechov

Tsjechov (Taganrog, 29 januari 1860 – Badenweiler, 15 juli 1904) was schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen. Met name als schrijver van korte verhalen wordt Tsjechov algemeen beschouwd als een der grootsten uit de literatuurgeschiedenis.

Enkele van zijn bekendste verhalen zijn De weddenschap (1888), Een trieste geschiedenis (1889), Zaal no. 6 (1892), De man in het foedraal (1898), Kruisbessen (1898) en De dame met het hondje (1899).


5. Michail Boelgakov

Boelgákov (Kiev, 15 mei 1891 – Moskou, 10 maart 1940) was een Oekraïens-Russisch schrijver. Hij was al op jonge leeftijd bedreven in het schrijven van komedies en had een grote interesse in theater. Verder was hij afgestudeerd als medicus van de Universiteit van Kiev.

Bekende boeken: De meester en Margarita, Hart van een hond en De Witte Garde.


4. Vladimir Nabokov

Nabokov (Sint-Petersburg, 22 april 1899 – Lausanne, 2 juli 1977) was een Russisch-Amerikaanse schrijver, dichter en literatuurcriticus. Zijn bekendste roman is Lolita uit 1955.


2. Aleksandr Solzjenitsyn

Solzjenitsyn (Kislovodsk, 11 december 1918 – Moskou, 3 augustus 2008) was een schrijver die in de jaren 70 van de twintigste eeuw als dissident stond aangeschreven.

In 1970 ontving Solzjenitsyn de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn gehele oeuvre. Dankzij zijn monumentale werk De Goelag Archipel kon de buitenwereld kennisnemen van de werkkampen in de Sovjet-Unie, de goelag.

Na publicatie van de eerste delen werd de schrijver op 12 februari 1974 gearresteerd en op 13 februari uitgewezen.


Zie hier de Top 1o0 Beste boeken aller tijden – vijf ranglijsten


1. Aleksandr Poesjkin

(Moskou, 6 juni 1799 – Sint-Petersburg, 10 februari 1837)

Aleksandr Poesjkin - Top 10 beroemdste Russische schrijvers aller tijden

Aleksandr Poesjkin – Top 10 beroemdste Russische schrijvers aller tijden

Poesjkin wordt algemeen beschouwd als de grootste Russische dichter, en tevens als een van de grootste dichters uit de wereldliteratuur. Samen met andere grote Russische schrijvers, zoals Lermontov, Gogol, Toergenjev, Tjoettsjev, Dostojevski, Tolstoj en Tsjechov behoort Poesjkin tot de zogenoemde gouden eeuw van de Russische literatuur.

Naast een uitgebreid oeuvre van verhalende en lyrische gedichten, waaronder Ik had je lief, Nacht, Winteravond en Herfst, heeft Poesjkin ook proza nagelaten, zoals De verhalen van wijlen Ivan Petrovitsj Belkin, De kapiteinsdochter en Schoppenvrouw.

Website: www.pushkinpress.com


Top 10 beroemdste Russische schrijvers aller tijden

  1. Aleksandr Poesjkin
  2. Aleksandr Solzjenitsyn
  3. Vladimir Nabokov
  4. Michail Boelgakov
  5. Anton Tsjechov
  6. Ivan Boenin
  7. Nikolai Gogol
  8. Fjodor Dostojevski
  9. Leo Tolstoj

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie