Top 10 beroemdste schilderijen van Mondriaan

0
Top 10 beroemdste schilderijen van Mondriaan
Top 10 beroemdste schilderijen van Mondriaan

Top 10 beroemdste schilderijen van Mondriaan

Piet Mondriaan was een kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt gezien als een pionier op het gebied van van de abstracte en non-figuratieve kunst.

Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd. Dit werk dient nog steeds als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

Mondriaan is ook één van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij Nieuwe Beelding of neoplasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een wijziging die hij zelf invoerde nadat hij in Parijs was gaan wonen.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…


Pieter Cornelis Mondriaan
Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944Top 10 beroemdste schilderijen van Mondriaan
Top 10 beroemdste schilderijen van Mondriaan

Top 10 beroemdste schilderijen van Mondriaan


10. Avond; De rode boom – 1908 – 1910

Piet Mondriaan: Avond; De rode boom - 1908 – 1910
Piet Mondriaan: Avond; De rode boom – 1908 – 1910

In de zomers van 1908, 1909 en 1910 verblijft Mondriaan tijdens de zomers in Domburg. Hij vindt onderdak in onder andere Villa Loverendale, het huis van Marie Tak van Poortvliet, die als zijn mecenas optreed. Mondriaan schildert een boom in een stijl die de overgang markeert tussen zijn vroege realistische werk en zijn latere abstracte composities. Het werk bevindt zich thans in het Gemeentemuseum Den Haag.


9. Victory Boogie Woogie – juni 1942 en januari 1944

Piet Mondriaan: Victory Boogie Woogie - juni 1942 en januari 1944
Piet Mondriaan: Victory Boogie Woogie – juni 1942 en januari 1944

Het werk Victory Boogie Woogie is voornamelijk geschilderd in de drie primaire kleuren blauw, geel en rood met verder wit, grijs en zwart. Deze kleuren dansen door elkaar heen, opgesplitst in vlakken, vlakjes en blokjes. Het wit wordt afgewisseld door grijzen, het blauw door donkerblauwe blokjes die bijna zwarte accenten lijken, en het geel op een paar markante plaatsen door gebroken gelen.

Ook het rood, hoewel minder in het oog springend, wordt gevarieerd. De door elkaar dansende kleuren en de dynamiek van het opengebroken netwerk van de lijnen verwijzen volgens sommige beschouwingen naar het dynamische tempo en het bruisende levensritme van de grote stad New York.

Victory Boogie Woogie wordt in 1997 gekocht door de Nederlandse Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit voor 82 miljoen gulden, nu zo’n € 37 miljoen. De verkoper is Samuel Irving “S.I.” Newhouse Jr uit New York. Newhouse is erfgenaam van een media imperium met titels als Vogue, Vanity Fair en The New Yorker. Het werk is aangekocht door een schenking van De Nederlandsche Bank aan de genoemde stichting. Het schilderij wordt hiermee eigendom werd van de Staat der Nederlanden en in langdurig bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum Den Haag.


8. Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw – 1921

Piet Mondriaan: Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw - 1921
Piet Mondriaan: Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw – 1921

Van de website van het Gemeentemuseum in Den Haag: ‘In het najaar van 1921 komt Jo Steijling, een kennis uit Laren, uit Nederland over naar Parijs. Ze blijft een week logeren en koopt dit werk van Mondriaan, Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw.

De aankoop geeft hem voldoende vertrouwen om in zijn oude straat, de rue du Départ, een duurder atelier te huren. Ondanks het feit dat Mondriaan rond deze tijd al bekendstaat om zijn herkenbare primaire kleurgebruik, zijn de kleuren niet écht primair en is het wit niet écht wit.’


7. New York City I – 1942

Piet Mondriaan: New York City I - 1942
Piet Mondriaan: New York City I – 1942

Van de website www.piet-mondrian.org: ‘New York City I, or rather the series of works later brought ogether under the title New York City, marks the beginning of a new phase in Mondrian’s work. The black lines have disappeared along with the rectangles of primary color, which since the 1918 Composition: Color Planes with Gray Contours had formed a solid flat totality with the lines and the white that had previously been the background. Instead, lines in the primary colors – yellow, but also red and blue – traverse the square canvas, interweaving with each other.’


6. Compositie 10 in zwart wit (Pier en Oceaan) – 1915

Piet Mondriaan: Compositie 10 in zwart wit (Pier en Oceaan) – 1915

Als Mondriaan in 1914 zijn zieke vader in Nederland bezoekt, breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Hij kan daardoor niet terug naar Parijs. Mondriaan gaat een tijdje werken in Domburg waar hij onder meer contact heeft met de schilder Jan Toorop. Hij begint met schetsen van het kerkje en de zee die uiteindelijk uitmonden in zijn eerste abstracte werken, waaronder de serie Pier en Oceaan. Het werk is te zien in het Kröller-Müller Museum


Top 5 beroemdste schilderijen van Mondriaan


5. Tableau I: Ruit met vier lijnen en grijs – 1926

Piet Mondriaan: Tableau I: Ruit met vier lijnen en grijs - 1926
Piet Mondriaan: Tableau I: Ruit met vier lijnen en grijs – 1926

Dit schilderij hangt in het Museum of Modern Art in New York


4. De grijze boom – 1911

Piet Mondriaan: De grijze boom - 1911
Piet Mondriaan: De grijze boom – 1911

Na de zomer van 1911 verbreekt Mondriaan zijn verloving en kiest definitief voor een kunstenaarsbestaan. De grijze boom schildert hij in de chaotische periode voorafgaand aan zijn vertrek naar Parijs. De verandering in het kleurenpalet is heel rigoureus in vergelijking met zijn eerder werk. De weelderige kleuren maken plaats voor verschillende tinten zwart, wit en grijs. De invloed van het kubisme is goed terug te zien in dit werk.


3. Compositie II met rood, blauw en geel- 1930

Piet Mondriaan: Compositie met rood, blauw en geel - 1930
Piet Mondriaan: Compositie II met rood, blauw en geel – 1930

2. Compositie met rood, geel en blauw – 1937 – 1942

Piet Mondriaan: Compositie met rood, geel en blauw - 1937 - 1942
Piet Mondriaan: Compositie met rood, geel en blauw – 1937 – 1942

Mondriaan wil met zijn schilderijen een universele harmonie tot uitdrukking brengen, door het brengen van evenwicht tussen lijnen, vlakken en kleuren. Het schilderij Compositie met rood, geel en blauw vertegenwoordigt het hoogtepunt van de abstractie van Mondriaan. De basis is een patroon van zwarte lijnen. De zwarte lijnen zijn de meest platte elementen in het schilderij met de minste diepte, terwijl de gekleurde vormen de meest voor de hand liggende penseelstreken hebben die allemaal in één richting lopen.


1. Broadway Boogie Woogie – 1942 – 1943

Piet Mondriaan: Broadway Boogie Woogie - 1942 – 1943
Piet Mondriaan: Broadway Boogie Woogie – 1942 – 1943

Het werk Broadway Boogie Woogie is een constructie van horizontale en verticale gekleurde lijnen op een wit vlak. De titel verwijst enerzijds naar het stratenpatroon van New York en anderzijds naar de swingende jazzmuziek uit de tijd waarin het schilderij ontstond.

Broadway Boogie Woogie hangt in het Museum of Modern Art in New York City.