Top 10 beste Amerikaanse gevechtsstraaljagers 2023

0
F-22 Raptor - Top 10 beste Amerikaanse gevechtsstraaljagers 2023
F-22 Raptor - Top 10 beste Amerikaanse gevechtsstraaljagers 2023

Beste Amerikaanse gevechtsstraaljagers 2023

Zijn ze nog van deze tijd? Nou, de volgende gevechtsstraaljagers wel. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website.


Top 10 beste Amerikaanse gevechtsstraaljagers 2023

Bron: www.washingtonpost.com


10. F-4 Phantom II

F-4 Phantom II
F-4 Phantom II

De McDonnell F-4 Phantom II is een straaljager van Amerikaanse makelij, die door McDonnell Aircraft wordt gemaakt. Het toestel was in de tijd van de Koude Oorlog een van de beste straaljagers en werd door de piloten onder andere Mig Killer genoemd. Die bijnaam verdiende de F-4 Phantom omdat er in de Vietnamoorlog niet alleen veel oude MiG-17’s, maar ook de voor die tijd nieuwe MiG-21’s werden neergeschoten.


9. Grumman F-14 Tomcat

Grumman F-14 Tomcat
Grumman F-14 Tomcat

De Grumman F-14 Tomcat is een Amerikaanse marine-onderscheppingsjager die destijds werd geleverd door de firma Grumman Aerospace. Hij diende als vervanger voor de F-4 Phantom II-jager die in 1986 bij de US Navy (USN) werd uitgefaseerd.

Er zijn in totaal 556 stuks F-14A voor de USN gebouwd. De sterk verbeterde F-14B- en F-14D-versies werden later nog in kleine aantallen aan de USN geleverd.


Zie hier de Top 10 meest gebruikte straaljagers 2023.


8. AV-8B Harrier II

McDonnell Douglas AV-8B Harrier II
McDonnell Douglas AV-8B Harrier II

De McDonnell Douglas AV-8B Harrier II is een eenmotorig grondaanvalsvliegtuig dat de tweede generatie van de Harrier-familie vormt en in staat is tot verticaal of kort opstijgen en landen.


Zie hier de grootste vliegdekschepen ter wereld – De top 10


7. A-10 Thunderbolt II

A-10 Thunderbolt II
A-10 Thunderbolt II

De Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II is een gevechtsvliegtuig van Fairchild dat voornamelijk in gebruik is bij de United States Air Force (USAF). Het is het enige USAF-toestel dat primair werd ontwikkeld ten behoeve van het verlenen van luchtsteun op het slagveld (close air support).

Het is speciaal uitgerust voor het vernietigen van pantservoertuigen en andere gronddoelen. Het toestel kan ook ingezet worden tegen wat verder van de eigen troepen verwijderde gronddoelen (air interdiction).


6. F/A-18 Hornet

Boeing F/A-18E/F Super Hornet
Boeing F/A-18E/F Super Hornet

De Hornet F/A-18 is een multirole jachtbommenwerper voor alle weersomstandigheden. Het toestel is in de jaren zeventig en tachtig ontworpen, op basis van de Northrop YF-17, voor de Amerikaanse marine.

Het is nog steeds in dienst bij de Amerikaanse marine, het Amerikaanse Korps Mariniers en bij de luchtmachten van verscheidene andere landen, zoals Finland, Zwitserland, Australië, Spanje en Canada.


Zie hier de Top 10 beste militaire transportvliegtuigen 2023.


5. F-117 Nighthawk

F-117 Nighthawk
F-117 Nighthawk

De F-117 Nighthawk was de eerste Amerikaanse lichte bommenwerper met stealth-eigenschappen.

Het hoekige zwarte toestel is dankzij het speciale ontwerp en een speciale radar-absorberende coating moeilijk traceerbaar voor radarsystemen.

Deze straaljager kan daardoor vrijwel ongestoord over vijandelijk grondgebied vliegen waar hij met lasergeleide bommen gronddoelen kan aanvallen.


Zie hier de Top 10 snelste privéjets en zakenvliegtuigen ter wereld.


4. F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon
F-16 Fighting Falcon

De F-16 Fighting Falcon is een eenmotorige multifunctionele straaljager die sinds 1979 veel gebruikt wordt. In onder andere Nederland en België is hij de opvolger van de F-104 Starfighter.

In België kwam de F-16 ook in de plaats van de Mirage 5. In Nederland werd tevens de F-5 door de F-16 vervangen. Het toestel is ontworpen door General Dynamics. De fabriek van General Dynamics is overgenomen door Lockheed Martin.


3. F-15E Strike Eagle

 F-15E Strike Eagle
F-15E Strike Eagle

De Boeing F-15 Eagle is een tactische straaljager die onder alle weersomstandigheden inzetbaar is. Er bestaan diverse uitvoeringen, met een bemanning van 1 of 2 personen.

Het toestel bezit een reeks wapen- en afweersystemen om vijandelijke dreiging waar te nemen, te identificeren, te volgen en aan te vallen terwijl het toestel in het eigen of in vijandelijk luchtruim vliegt.

De wapen- en vluchtcontrolesystemen van het toestel zijn zodanig ontworpen dat één persoon ze in gevechtsomstandigheden kan bedienen.


Zie hier de snelste straaljagers van dit moment – De top 10


2. F-35 Lightning II

Top 10 beste fighter jets 2023 - Lockheed Martin F-35 Lightning II
Top 10 beste fighter jets 2023 – Lockheed Martin F-35 Lightning II

De Lockheed Martin-F-35 Lightning II, ook bekend als de Joint Strike Fighter, is een straaljager die voortgekomen is uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie.

Zolang het programma geen resultaat opleverde, werd de F-35 ook Joint Strike Fighter genoemd, maar sinds het ontwerp van Lockheed Martin won van het ontwerp van Boeing (model X-32), is de naam F-35 Lightning II gekozen.


1. F-22 Raptor

Lockheed Martin F-22 Raptor
Lockheed Martin F-22 Raptor

De Lockheed Martin F-22 Raptor is het meest geavanceerde jachtvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht.

De straaljager wordt in delen door de firma’s Lockheed Martin Aeronautics, Boeing en Pratt & Whitney geproduceerd. Het moet de United States Air Force tot het midden van de 21e eeuw in staat stellen het luchtoverwicht in de wereld te handhaven.


Top 10 beste Amerikaanse gevechtsstraaljagers 2023

  1. F-22 Raptor
  2. F-35 Lightning II
  3. F-15E Strike Eagle
  4. F-16 Fighting Falcon
  5. F-117 Nighthawk
  6. F/A-18 Hornet
  7. A-10 Thunderbolt II
  8. AV-8B Harrier II
  9. Grumman F-14 Tomcat
  10. F-4 Phantom II

Geef een reactie