Top 10 beste boeken van Roald Dahl aller tijden

0
Top 10 beste boeken van Roald Dahl aller tijden
Top 10 beste boeken van Roald Dahl aller tijden

Beste boeken van Roald Dahl aller tijden

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) is één van de bestverkochte kinderboekenschrijvers aller tijden met wereldwijd ongeveer 250 miljoen verkochte boeken. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over boeken op deze website.


Top 10 beste boeken van Roald Dahl aller tijden

Bron: www.shortlist.com


10. The Vicar of Nibbleswicke – Roald Dahl

The Vicar of Nibbleswicke is het enige boek op deze lijst dat na het leven van Dahl wordt gepubliceerd. Dahl heeft dit boek geschreven om het bewustzijn rond dyslexie te vergroten en heeft zelfs voor zijn dood alle rechten van het boek geveild ten voordele van The Dyslexia Institute.

Het boek zelf vertelt het verhaal van Robert Lee, die als jongen aan ernstige dyslexie lijdt en zijn problemen met succes overwint met de hulp van The Dyslexia Institute. Helaas ontwikkelt hij, nadat hij in Nibbleswicke is aangekomen als de nieuwe dominee van de stad, een zeer ongebruikelijke aandoening die back-to-front dyslexie wordt genoemd.


9. Esio Trot – Roald Dahl

Een van de laatste verhalen van Roald Dahl, Esio Trot, gaat over de niet-verklaarde liefde van een verlegen oude man voor zijn buurvrouw, mevrouw Silver, en de moeite die hij doet om haar hart te winnen. Oh, en er is een schildpad genaamd Alfie, want welk verhaal wordt niet beter gemaakt door een kleine schildpad.


Zie hier de Top 100 best verkochte boeken 2018 in Nederland.


8. De Twits – Roald Dahl

De Twits zijn waarschijnlijk enkele van Dahl’s minst sympathieke personages die hij ooit heeft geschreven. Meneer Twit wordt beschreven als iemand met een vieze baard ‘met voedsel eraan vast’, terwijl zijn vrouw, mevrouw Twit, even onaardig is.

Ze zijn ook niet zo dol op elkaar, en dat is waar de chaos ontstaat naarmate het paar elkaar steeds meer voor de gek begint te houden. Het boek is blijkbaar geïnspireerd door Dahl’s haat tegen baarden.


7. Danny, De Kampioen Van De Wereld – Roald Dahl

Dahl hield ervan om zijn eigen leven te nemen en het in zijn eigen verhalen te stoppen. De caravan waar Danny en zijn vader in dit boek in wonen, is bijvoorbeeld gebaseerd op een echte Roma-caravan die Dahl in de jaren zestig kocht en die werd gebruikt als speelkamer voor de kinderen.

Het verhaal zelf gaat helemaal over het vader-zoon-partnerschap van Danny en zijn vader William tegen de plaatselijke biermagnaat Mr Hazell.


Zie hier de 100 Beste Britse schrijvers aller tijden.


6. James En De Grote Perzik – Roald Dahl

James heeft niet het gevoel dat hij een enkele vriend heeft in de hele wereld. Of dat is totdat hij de Oude Groene Sprinkhaan en al zijn insectenvrienden ontmoet op een magische gigantische perzik.

Deze roman werd voor het eerst gepubliceerd in 1961 als Dahl’s eerste poging om een ​​verhaal voor kinderen te schrijven. Het is nu één van zijn meest populaire.

Het boek is opgedragen aan zijn twee oudste dochters, Olivia en Tessa, en in de film van het boek uit 1996 is zelfs Simon Callow te zien als een sprinkhaan en Richard Dreyfuss die een duizendpoot vertolkt.


5. De GVR – Roald Dahl

De GVR is absoluut een boek waar je je warm en donzig van voelt, en zogenaamd Dahl’s eigen favoriet. De roman uit 1982 vertelt het verhaal van een grote vriendelijke reus die dromen vangt in flessen zodat hij ervoor kan zorgen dat kinderen ervan kunnen genieten terwijl ze slapen.

Wanneer hij bevriend raakt met wees Sophie (genoemd naar Dahl’s eerste kleinkind) neemt hij haar mee terug naar zijn grot in Giant Country en er volgen meer capriolen.


Zie hier de Top 10 beste korte horrorverhalen cf The Guardian.


4. De Heksen – Roald Dahl

The Witches vertelt het verhaal van een dappere jonge jongen en zijn Noorse grootmoeder die strijden tegen de Engelse heksen die de wereld van kinderen willen verlossen.

Een gebruikelijke eigenaardigheid hiervan is dat de helden van dit verhaal, zowel de jongen als zijn grootmoeder, het hele boek door naamloos blijven. Een woord van waarschuwing voordat je deze voor het slapengaan leest, The Witches blijft bovenaan de lijsten staan ​​van de engste kinderboeken die er zijn.


3. Fantastische Meneer Vos – Roald Dahl

Fantastic Mr Fox, gepubliceerd in 1970, vertelt het verhaal van de sluwe Mr Fox en zijn familie die drie verschrikkelijke boeren te slim af blijven: Boggis, Bunce en Bean. Helaas geven deze boeren niet snel op.

Het verhaal is geïnspireerd op het platteland in de buurt van Dahl’s ouderlijk huis in Great Missenden, Buckinghamshire, inclusief een boom, plaatselijk bekend als ‘de heksenboom’, die een gat in de stam had, net zoals het huis van de Foxes in het boek.


Zie hier de Top 100 Beste boeken aller tijden – vijf ranglijsten


2. Matilda – Roald Dahl

Na het winnen van de Children’s Book Award, is Matilda de afgelopen drie decennia kinderen (en volwassenen) blijven vermaken. Sindsdien is het een bekroonde film geworden en een bekroonde musical.

Wat echter hetzelfde blijft, is het verhaal. Matilda Wormwood is een vijfjarig genie, het enige probleem is dat geen van de volwassenen in haar leven het lijkt te waarderen. Dit totdat ze haar nieuwe lerares Miss Honey ontmoet. Nu is er alleen het kleine probleem van directrice juffrouw Bulstronk die haar, juffrouw Engel en de rest van de kinderen graag kwelt.


1. Sjakie En De Chocoladefabriek – Roald Dahl

Sjakie en de chocoladefabriek zijn misschien wel de bekendste verhalen van Dahl. Het is een boek dat tot de verbeelding van ieder kind spreekt. Een chocoladefabriek gevuld met chocolade en snoep, spionnen en ondeugende Oompa-Loompa’s.


Top 10 beste boeken van Roald Dahl aller tijden

  1. Sjakie En De Chocoladefabriek – Roald Dahl
  2. Matilda – Roald Dahl
  3. Fantastische Meneer Vos – Roald Dahl
  4. De Heksen – Roald Dahl
  5. De GVR – Roald Dahl
  6. James En De Grote Perzik – Roald Dahl
  7. Danny, De Kampioen Van De Wereld – Roald Dahl
  8. De Twits – Roald Dahl
  9. Esio Trot – Roald Dahl
  10. The Vicar of Nibbleswicke – Roald Dahl

Geef een reactie