Top 10 beste grunge zangers

0
Kurt Cobain, Nirvana - Top 10 beste grunge zangers
Kurt Cobain, Nirvana - Top 10 beste grunge zangers

Beste grunge zangers

Een van de grote tragedies van het grunge-genre is hoeveel vocalisten veel te vroeg zijn overleden. In feite zijn er vandaag de dag nog maar een handvol van de meest herkenbare namen van het genre die nog leven en muziek maken. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website


Top 10 beste grunge zangers


10. Mark Lanegan – Screaming Trees

Lanegan was een baanbrekende figuur in de grunge-beweging als frontman van Screaming Trees. Hoewel de band in die tijd niet de bijval en populariteit bereikte van sommige andere bands, waren ze een belangrijk onderdeel van de beweging. Bovendien had Lanegan een krachtige, piekerige, unieke baritonstem die hem tot een heel aparte zanger maakte.


9. Andrew Wood – Mother Love Bone

Mother Love Bone is een band die een brug sloeg tussen metal en grunge. Hij stierf helaas aan een overdosis heroïne voordat Mother Love Bone van de grond kwam. Wood had een echte rockstar-persoonlijkheid en had één van de beste kunnen zijn.


8. Thomas Andrew Doyle – Tad

Tad-zanger Tad Doyle was één van de eerste supersterren in het grunge-genre. Hij was tijdgenoot van Nirvana en toerde met de band door Europa, voordat “Nevermind” groot werd. De Sub Pop-release van de band uit 1991, “8-Way Santa”, is een klassieker.


Zie hier de Top 50 beste grunge albums volgens Rolling Stone Magazine.


7. Mark Arm – Mudhoney

Arm was de frontman van Mudhoney, maar hij had eigenlijk een veel grotere rol in de totstandkoming van grunge. Arm leidde ook Green River, een band die verantwoordelijk was voor de oprichting van het “grunge” muzieklabel.

Hoewel Mudhoney nooit de popularitei van Nirvana of Pearl Jam heeft gehaald, hebben ze een belangrijke plaats in de geschiedenis van de grunge, net als Arm.


Zie hier de Top 50 artiesten met meeste volgers op Spotify 2023.


6. Courtney Love – Hole

Feminisme was in feite een belangrijk onderdeel van de grunge-beweging, en Hole stond daarin centraal. Ze was een cruciaal feministisch model in de muziekscene van de jaren negentig.


5. Scott Weiland – Stone Temple Pilots

Niet alle grunge kwam uit Seattle. Stone Temple Pilots kwamen uit Californië. Critici deden Stone Temple Pilots vaak af als grunge-wannabees. Maar ze waren allesbehalve wannabees, want ze hadden hun eigen, uitgesproken geluid.

Scott Weiland was de ultieme rockfrontman. Hij was begaafd, getalenteerd en getormenteerd met een geschiedenis van drugsverslaving. Hij is een andere zanger die veel te vroeg is heengegaan.


Zie hier de Top 10 beste live bands aller tijden volgens RSM met beeld.


4. Layne Staley – Alice in Chains

Staley van Alice in Chains had het vermogen om de luisteraar echt te laten voelen wat hij voelde. Vaak leken dat duistere emoties te zijn, verpakt in prachtige grungerockmuziek. Staley had een smachtende, soulvolle stem waardoor de muziek van Alice in Chains er echt uitsprong.


3. Chris Cornell – Soundgarden, Audioslave

Mensen zeggen vaak dat Chris Cornell de grootste rockzanger van zijn tijd was. Dat is ook geen overdrijving. Cornell had een krachtige, met emotie doordrenkte stem die uniek en magisch was. Met Soundgarden maakte hij epische nummers zoals “Black Hole Sun” en “Spoonman”, waarmee hij een vleugje Black Sabbath-achtige heavy metal aan de mix toevoegde.

Cornell is een andere grunge-zanger die te vroeg is overleden.


2. Eddie Vedder – Pearl Jam

Hij is de laatst overgebleven frontman van de “Big Five” van het grunge-genre. Helaas zijn de vocalisten van alle andere grote grungebands op jonge leeftijd overleden, waardoor Vedder de enige overgebleven is.

Met Pearl Jam combineerde Vedder prachtige grungemuziek met sociaal commentaar. Hij heeft ook een heel uniek accent en stem waardoor de muziek van Pearl Jam onmiddellijk herkenbaar is. Hij is absoluut één van de beste grunge-vocalisten aller tijden. Afgezien van Vedder zijn Love, Arm en Doyle de enige andere vocalisten van deze lijst die nog in leven zijn.


Zie hier de 100 beste popalbums aller tijden volgens de Volkskrant.


1. Kurt Cobain – Nirvana

Het zou moeilijk zijn geweest om iemand anders bovenaan deze lijst te plaatsen. Zonder Kurt Cobain zou de hele grunge-beweging ondergronds zijn gebleven, alleen voor een nichepubliek.

Maar iets over Cobain resoneerde met een hele generatie. Hij was in zekere zin de held van Generation X. Hij bracht een stijl en houding ten opzichte van muziek die in de jaren tachtig totaal ontbraken.

Cobain had ook de kracht om luisteraars te boeien met zijn duistere, introspectieve teksten en rustige zangstijl.


Top 10 beste grunge zangers


  1. Kurt Cobain – Nirvana
  2. Eddie Vedder – Pearl Jam
  3. Chris Cornell – Soundgarden, Audioslave
  4. Layne Staley – Alice in Chains
  5. Scott Weiland – Stone Temple Pilots
  6. Courtney Love – Hole
  7. Mark Arm – Mudhoney
  8. Thomas Andrew Doyle – Tad
  9. Andrew Wood – Mother Love Bone
  10. Mark Lanegan – Screaming Trees

Geef een reactie