Top 10 beste Italiaanse schrijvers aller tijden

0
Dante Alighieri - Top 10 beste Italiaanse schrijvers aller tijden
Dante Alighieri - Top 10 beste Italiaanse schrijvers aller tijden

Beste Italiaanse schrijvers aller tijden

De Italiaanse literatuur is vele unieke verhalen en schrijvers rijk. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over literatuur op deze website.


Top 10 beste Italiaanse schrijvers aller tijden

Bron: www.becomeawritertoday.com


10. Italo Calvino

(Santiago de las Vegas, Cuba, 15 oktober 1923 – Siena, 19 september 1985)

Gehecht aan het Italiaanse realisme, blijft hij niettemin in de ogen van het grote publiek een humoristische fabeldichter .

Als zijn trilogie Nos Voorouders , waaronder Il visconte dimezzato (1952), Il Barone rampante (1957) en Il cavaliere inesistentent (1959), fabel en allegorie vermengt, kan hij de dagelijkse realiteit als kader voor zijn verhalen nemen, zoals bij Marcovaldo , een tweedelige roman gepubliceerd in 1958 en 1963.


9. Primo Levi

(Turijn, 31 juli 1919 – aldaar, 11 april 1987

Primo Levi was een Joods-Italiaans schrijver. In zijn autobiografische verslag Is dat een man? legde hij zijn ervaringen in het concentratiekamp Auschwitz vast.

Hij schreef ook onder het pseudoniem Damiano Malabaila. Primo Levi was zelf niet religieus, hoewel hij grote belangstelling toonde voor de joodse cultuur en traditie. Na zijn wrede ervaringen geloofde hij niet meer in het bestaan ​​van een god.


Zie hier de 100 populairste boeken in Frankrijk.


8. Alberto Moravia

(Rome, 28 november 1907 – aldaar, 26 september 1990)

Alberto Moravia was het pseudoniem van Alberto Pincherle; de achternaam Moravia behoorde toe aan de moeder van zijn vader.

Zijn werk verkent vraagstukken van moderne seksualiteit, vervreemding en existentialisme. Hij is onder meer bekend om zijn anti-fascistische roman Il Conformista (De Conformist), die in 1970 de basis vormde voor de film The Conformist, geregisseerd door Bernardo Bertolucci.

Andere verfilmde romans van Moravia zijn Il Disprezzo (door Jean-Luc Godard in 1963 als Le Mépris) en La ciociara (door Vittorio De Sica in 1961).


7. Alessandro Manzoni

(Milaan, 7 maart 1785 – aldaar, 22 mei 1873)

Alessandro Francesco Tommaso Manzoni was een Italiaans dichter en romanschrijver uit de tijd van de romantiek. Zijn roman I Promessi Sposi (1827, Nederlands: De verloofden) wordt gerekend tot de meesterwerken uit de wereldliteratuur.


6. Giacomo Casanova

(Venetië, 2 april 1725 — Dux (Bohemen), 4 juni 1798)

Giacomo Girolamo Casanova was een beroemd 18e-eeuwse avonturier uit Venetië, wiens naam synoniem werd voor vrouwenversierder en die zijn blijvende reputatie vooral dankt aan zijn zeer uitgebreide memoires die, met de nodige academische omzichtigheid, als een 18e-eeuws tijdsdocument kunnen worden gezien.


Zie hier de belangrijkste filosofen aller tijden, de top 100


5. Nicolo Machiavelli

(Florence, 3 mei 1469 – aldaar, 21 juni 1527)

Niccolò di Bernardo dei Machiavelli was een Italiaanse diplomaat, politiek filosoof, militair strateeg, historicus, dichter, toneelschrijver en humanist gevestigd in Florence tijdens de Italiaanse renaissance.

Hij geldt als de grondlegger van de moderne politieke wetenschappen. Hij was secretaris van de Tweede Kanselarij van de Florentijnse Republiek van 1498 tot 1512, toen de Medici hun macht respectievelijk al verloren hadden maar deze later zouden herwinnen.

De vorst, dat in eerste aanleg een handgeschreven traktaat was ten behoeve van een telg van de familie dei Medici, behoort tot literaire categorie vorstenspiegel. Pas na zijn dood werd het uitgegeven. Vanwege de controversiële inhoud werd het Machiavelli’s bekendste boek. Hij schreef het in de periode 1513-1515.


4. Umberto Eco

(Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016)

Umberto Eco was schrijver en semioticus. Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt.

De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt het ritme van het kloosterleven en de hoofdstukken zijn ingedeeld naar de gebedstijden binnen de kloostermuren.

Een tweede roman, De slinger van Foucault, speelt zich af in het heden, maar gaat vooral over de erfenis van de tempeliers en de rozenkruisers, laat-middeleeuwse mystieke bewegingen.


3. Giovanni Boccaccio

(Certaldo of Florence, 1313 – Certaldo, 21 december 1375)

Giovanni Boccaccio was een Florentijnse dichter, schrijver en humanist. Boccaccio balanceerde tussen twee werelden. In zijn vroege werken leunt hij nog volop aan bij de middeleeuwen, de ridderidealen en de hoofse literatuur die populair waren bij de adel. In zijn latere periode, onder meer onder invloed van zijn goede vriend Petrarca, hoort zijn werk bij de Italiaanse renaissance.

Hij is vooral bekend door zijn Decamerone, een raamvertelling met honderd verhalen, een werk dat bepalend was voor de Italiaanse prozaliteratuur en dat vandaag tot de belangrijkste werken uit de wereldliteratuur wordt gerekend.


Zie hier de Top 100 Beste boeken aller tijden – vijf ranglijsten


2. Petrarca

(Arezzo, 20 juli 1304 – Arquà Petrarca, 19 juli 1374)

Francesco Petrarca (ook Francesco Petracco) was een dichter en prozaschrijver en de grondlegger van het humanisme. Hoewel hij zijn Latijnse werken en zijn filologische arbeid als de belangrijkste beschouwde, heeft hij op latere periodes vooral door zijn lyrische gedichten invloed uitgeoefend, vooral op de 17e-eeuwse literatuur (petrarkisme).

Heel wat van zijn gedichten werden op muziek gezet.


1. Dante Alighieri

(Florence, tussen 14 mei en 13 juni 1265 – Ravenna, 14 september 1321)

Dante (Durante) di Alighiero degli Alighieri was een Italiaanse dichter, schrijver, moraalfilosoof en kortstondig politicus. Zijn voornaamste werk staat bekend als La divina commedia (vertaling De goddelijke komedie).

Het is een gedicht in drie delen over een reis door het hiernamaals, van de Hel (Inferno), door het Vagevuur (Purgatorio) naar het Paradijs (Paradiso) en wordt beschouwd als een hoogtepunt van de wereldliteratuur.


Top 10 beste Italiaanse schrijvers aller tijden

  1. Dante Alighieri
  2. Petrarch
  3. Giovanni Boccaccio
  4. Umberto Eco
  5. Nicolo Machiavelli
  6. Giacomo Casanova
  7. Alessandro Manzoni
  8. Alberto Moravia
  9. Primo Levi
  10. Italo Calvino

Geef een reactie