, , ,

Top 10 beste Jazz platen 2023

Tyshawn Sorey – Continuing - Top 10 beste Jazz platen 2023

Beste Jazz platen 2023

Ook voor Jazz was 2023 een prima jaar met originele composities en baanbrekende muziek. Lees meer…


Lees hier → meer over muziek op deze website.


Top 10 beste Jazz platen 2023


10. Nikki Iles – Face to Face

Sinds de jaren negentig is pianist en componist Nikki Iles een veelgevraagd begeleider, een harmonisch vernieuwende componist en een piano-improvisator.


9. John Scofield – Uncle John’s Band

Dit geïnspireerde dubbel is vernoemd naar het Grateful Dead-nummer. Hiermee wordt album ook afgesloten. Het bevat Uncle John’s Band de meesterlijke gitarist John Scofield op zijn meest vrije manier.

Zijn trio met Vicente Archer en Bill Stewart heeft een breed repertoire en behandelt materiaal van Dylans “Mr Tambourine Man” tot Neil Youngs “Old Man”. Ook horen we er Leonard Bernsteins “Somewhere” tot de Miles Davis Birth of the Cool klassieker “Budo”.


Zie hier de 10 mooiste songs van Shane MacGowan van de Pogues.


8. Sissoko / Segal / Parisien / Peirani – Les Égarés

‘Les Égarés’ betekent ‘zij die afdwalen’, wat treffend de creatieve samenzwering van de vier zeer verschillende artiesten hier beschrijft.

Het betreft hier de muziek van de eigenzinnige jazzgewortelde Franse sopraan-sax maestro Émile Parisien, de Malinese kora-buitenbeentje Ballaké Sissoko, de improviserende cellist Vincent Segal en de accordeonvirtuoos Vincent Peirani.


Zie hier wat zijn de populairste muziekgenres ter wereld? – De top 10


7. Angelika Niescier / Tomeka Reid / Savannah Harris – Beyond Dragons

Saxofonist Angelika Niescier, winnares van de Albert Mangelsdorff Prijs en de WDR Jazz Prijs, is één van de meest vooraanstaande stemmen in de Europese jazz. Ze onderhoudt ook nauwe banden met de meest prominente figuren uit de Amerikaanse scene.

Samen met cellist Tomeka Reid en drummer Savannah Harris klinkt een trio met een sprankelend temperament en plezier in experimenteren.

Hierdoor de complexiteit en originaliteit van Niesciers composities tot zijn recht komt op “Beyond Dragons”. Alle aspecten van het samenspel worden onderzocht, soms transparant als kamermuziek, soms compact en onstuimig, en altijd met een boeiende intensiteit.


Zie hier de Top 100 beste Jazz albums aller tijden.


6. Naïssam Jalal – Healing Rituals

Deze denkbeeldige genezingsrituelen beantwoorden aan de drie vereisten van het lijdende lichaam: stilte, trance en schoonheid. Stilte voor rust, kalmte en contemplatie. Trance voor het vergeten van pijn en angst. Schoonheid, waarmee de geest zich moet voeden om weer hoop en levenslust te krijgen tegenover de lelijkheid van het lijdende lichaam.

De moderniteit van deze rituelen wordt belichaamd door een kwartetformatie die dicht bij “kamermuziek” staat. En toch maken ze deel uit van de continuïteit van de genezingsrituelen van voorouderlijke en vaak animistische tradities.


Zie hier de 13 mooiste muzieknummers over historische gebeurtenissen.


5. Uriel Herman – Different Eyes

Het geluid van de Israëlische pianist Uriel Herman komt voort uit zijn klassieke piano-opvoeding met een beheersing van complexe ritmes en melodieën uit het Midden-Oosten, en wordt vermengd met een flinke dosis hedendaagse jazz.

Op ‘Different Eyes’ is speciale gast trompetsensatie Itamar Borochov te horen. Het album is een intiem portret dat begint in Uriels jeugdherinneringen aan de straten van Jeruzalem en helemaal doorloopt tot een slaapliedje dat hij elke avond voor zijn zoon zingt.


4. Gretchen Parlato and Lionel Loueke – Lean In

Een langverwachte samenwerking tussen GRAMMY-genomineerde zangeres Gretchen Parlato en de veelgeprezen gitarist Lionel Loueke, ‘Lean In’ vertelt het verhaal van 20 jaar verbinding, inspiratie en vriendschap tussen twee muzikale zielsverwanten.


Zie hier de Top 10 meest gestreamde artiesten op Spotify sinds 2013 (tot 2024).


3. Michael Blake / Chroma Nova – Dance of the Mystic Bliss

Dit betoverende nieuwe album bevat de saxofoons en fluit van Michael Blake. Het album is ondergedompeld in een levendig muzikaal universum dat hij zelf heeft gecreëerd.

Het doet denken aan palmbomen die uit de bevroren toendra groeien. Blake noemt het project Chroma Nova, dat een kleine strijkerssectie (Skye Steele, Chris Hoffman, Michael Bates) en een elektrische gitaar (Guilherme Monteiro) omvat waarvan de scherpe randen prachtig contrasteren met het dichte maar delicate percussiewerk van Mauro Refosco en Rogerio Boccato.


Zie hier de beste componisten aller tijden – De Top 50 met… muziek natuurlijk!


2. Marius Neset / London Sinfonietta – Geyser: Live at Royal Albert Hall

Marius Neset is niet alleen één van de beste saxofonisten van onze tijd, maar ook een van de meest talentvolle componisten in de jazz en ver daarbuiten.

“Geyser”, in opdracht van de BBC Proms, ging in première in de Royal Albert Hall in Londen en is uitgevoerd door de uitmuntende band van Marius Neset en de “London Sinfonietta” is het hoogtepunt van een unieke artistieke reis.


1. Tyshawn Sorey – Continuing (Pi Recordings)

Het vervolg is het langverwachte vervolg van drummer Tyshawn Sorey op Mesmerism en The Off-Off Broadway Guide to Synergism. Dit zijn twee veelgeprezen releases uit 2022 met de verrassende uitstapjes van deze uitgesproken avant-gardist naar klassieke, swingende jazz.

Deze twee releases zijn respectievelijk uitgeroepen tot #4 en #5 beste albums van het jaar. Dit in de jaarlijkse Francis Davis Jazz Poll onder meer dan 150 jazzcritici.

Hoewel Continuing dezelfde muzikanten bevat als op Mesmerism – Sorey op drums, pianist Aaron Diehl en bassist Matt Brewer – kon het resultaat niet méér verschillend zijn.

Terwijl de uitvoeringen op de eerdere release grotendeels netjes zijn opgenomen, is Continuing uitgebreid, met vier lange nummers die de ruimte krijgen om diep te ademen, waardoor de muzikanten spleten en mogelijkheden kunnen verkennen terwijl ze de aandacht van de uitvoeringen behouden voor melodie, groove, swing en De blues.


Top 10 beste Jazz platen 2023

  1. Tyshawn Sorey – Continuing (Pi Recordings)
  2. Marius Neset / London Sinfonietta – Geyser: Live at Royal Albert Hall
  3. Michael Blake / Chroma Nova – Dance of the Mystic Bliss
  4. Gretchen Parlato and Lionel Loueke – Lean In
  5. Uriel Herman – Different Eyes
  6. Naïssam Jalal – Healing Rituals
  7. Angelika Niescier / Tomeka Reid / Savannah Harris – Beyond Dragons
  8. Sissoko / Segal / Parisien/Peirani – Les Égarés
  9. John Scofield – Uncle John’s Band
  10. Nikki Iles – Face to Face