Top 10 beste Nederlandse horrorfilms aller tijden

0
De Lift (1983) - Top 10 beste Nederlandse horrorfilms aller tijden
De Lift (1983) - Top 10 beste Nederlandse horrorfilms aller tijden

Beste Nederlandse horrorfilms aller tijden

Even lekker griezelen, maar dan op z’n Hollands. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over film op deze website.


Top 10 beste Nederlandse horrorfilms aller tijden

Op de reservebank: Intensive Care uit 1991 en Dood eind uit 2006.


10. Sint (2001)

Sint (Huub Stapel) blijkt een moorddadige bisschop die wraak wil nemen voor zijn gewelddadige dood in 1492.


9. SneekWeek (2016)

Zes bevriende jongeren, drie meiden en drie jongens, komen naar de Sneekweek om een week lang te zeilen en los te gaan.

Eenmaal aangekomen in een gigantische villa kan het feest beginnen. Maar gaandeweg komt een geheim uit hun verleden bovendrijven. Er is een paar jaar geleden iets misgegaan bij de ballotage van hun studentenhuis.

Wanneer blijkt dat de villa niet door één van hen is geregeld, lopen de spanningen snel op. Ze proberen hun week niet te laten verpesten en feesten door.

Maar er gebeuren steeds meer bizarre dingen en als een aantal vrienden door een foute mix van Ritalin en antidepressiva onverwachte bijwerkingen vertoont, vertrouwen ze niemand en zelfs elkaar niet meer. Wat de vakantie van het jaar had moeten zijn, eindigt in een nachtmerrie…


8. De Johnsons (1992)

Monique van der Ven’s dochter Emalee is het product van reageerbuisbevruchting. Tijdens een vakantietrip in de Biesbosch krijgt Emalee nachtmerries over geheimzinnige mannen die haar achtervolgen en willen bevruchten.

Het blijkt dat de dokter die destijds hielp bij het verwekken van Emalee ook zeven mannelijke kinderen creëerde uit dezelfde eicellen.


7. Slachtnacht (2006)

Kristel Lodema (Victoria Koblenko) gaat met vier vrienden naar een oude Belgische steenkolenmijn om het manuscript op te halen van Martin, haar zojuist overleden vader. Martin deed als criminoloog onderzoek naar de seriemoordenaar Andries Martiens, die een eeuw geleden als ‘vuurman’ in de mijn overleed.

Vuurmannen waren ter dood veroordeelden die in de mijn hun laatste kans kregen. Na een rondleiding in de mijnschachten met een klein groepje ’toeristen’, een therapeut (Kürt Rogiers) en zijn patiënten, komt de groep vast te zitten in het mijnlabyrint.

Uit verveling en onder invloed van XTC oppert een aantal van Kristel’s vrienden het idee om een séance te houden met het Ouija bord van Kristel’s vader.


Zie hier de Top 100 beste films 2022 volgens IMDb.


6. De Poel (2014)

Er bestaat niet echt een traditie van subtiele horror in Nederland, maar met De Poel kwam er toch een film waarbij de kracht hem niet zit in ‘balls to the wall’-slachtpartijen.

Toch pakt deze langzaam op je af sluipende film behoorlijk effectief uit. We zien hoe een gezinnetje, vergezeld door een vriend en zijn dochter, tijdens een kampeertrip de tenten opslaat bij een ven diep in de bossen.

Het duurt niet lang voordat er rare dingen gebeuren. Een complete genrefilm met goed spel, zwarte humor en een paar fijne shocks.


5. De Kuthoer (2019)

Katja Herbers gaat als een komeet in Hollywood, maar gelukkig wilde ze wel eventjes terugkomen naar haar vaderland voor een hoofdrol in deze bloeddoordrenkte horrorfilm die je vanwege z’n titel al niet snel vergeet.

Ze leeft zich heerlijk uit als een columniste, die op een dag helemaal klaar is met alle narigheid die ze via social media over zich heen krijgt. Drie keer raden wat haar plannen zijn voor de trollen en reaguurders…


Zie hier de beste Nederlandse film aller tijden volgens IMDb is Zwartboek, de top 10


4. De Openbaring (2022)

Met De Openbaring presenteert regisseur Chris W. Mitchell een erg boeiende karakterstudie over een eenzame man die middenin de coronacrisis besluit om zijn moeder te verzorgen, gelooft in complottheorieën en daardoor langzaamaan de controle over alles rondom hem verliest.


3. Zwart Water (2010)

Een gezin verhuist naar de Belgische villa van hun gestorven oma, waar de negenjarige Lisa zonder resultaat vecht voor de aandacht van haar moeder.

Als ze haar dagboek vindt, waaruit blijkt dat mama ooit een tweelingzus had, slaat Lisa’s fantasie op hol. Dit fascinerende gegeven wordt heel behoorlijk uitgewerkt en loopt uit op een fijne ‘slow burn’; traag maar enorm spannend!

Er is al een hele tijd een Amerikaanse remake in de voorbereidende fase en we snappen waarom: met zo’n lekker compact en treffend gegeven kunnen ze ook in Hollywood wel wat.


Zie hier de best bezochte Nederlandse films ooit.


2. Amsterdamned (1988)

Wederom Dick Maas en deze keer sluipt een geheimzinnige moordenaar door de Amsterdamse grachten. Rechercheur Eric Visser (Huub Stapel) heeft gelukkig een slimme dochter (Tatum Dagelet) en vriendin (Monique van der Ven), anders had hij de zaak nu nog niet opgelost.

De speedbootachtervolging zorgde destijds voor Hollywood-achtige vibes in het doorgaans meer artsy Nederlandse filmwereldje. Let ook op de kleine hommage aan Bert Haanstra en zijn klassieker Fanfare.


1. De Lift (1983)

De nederhorror heeft een heleboel te danken aan Dick Maas, de regisseur van Flodder, Amsterdamned en deze griezelige kaskraker uit 1984.

Oké, veel scènes ogen vandaag de dag een beetje stram en de humor moet je binnen de context van z’n tijd zien, zullen we maar zeggen.

Maar de opbouw van de spanning en manier waarop de gruwelscènes in beeld gebracht worden, hebben nog niks aan kracht verloren.


Top 10 beste Nederlandse horrorfilms aller tijden

  1. De Lift (1983}
  2. Amsterdamned (1988)
  3. Zwart Water (2010)
  4. De Openbaring (2022)
  5. De Kuthoer (2019)
  6. De Poel (2014)
  7. Slachtnacht (2006)
  8. De Johnsons (1992)
  9. SneekWeek (2016)
  10. Sint (2001)

Geef een reactie