Top 10 beste reggae artiesten aller tijden met beeld

Top 10 beste reggae artiesten aller tijden met beeld
Top 10 beste reggae artiesten aller tijden met beeld

Beste reggae artiesten aller tijden

Eerst was op Jamaica de Amerikaanse muziek erg populair. Later begonnen muzikanten zelf met muziek te experimenteren. Zo werd er ska gemaakt, daarna rocksteady tot uiteindelijk in 1968 reggae werd gemaakt. De religieuze en culturele stroming rastafari is nauw verbonden met reggae.

In november 2018 werd reggae toegevoegd aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Zie hieronder tien grote, bekende helden uit de reggae-scene. Lees en kijk meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website.


Top 10 beste reggae artiesten aller tijden met beeld


10. Desmond Dekker

Desmond Dekker, echte naam Desmond Adolphus Dacres (Kingston (Jamaica), 16 juli 1941 – Surrey, Engeland, 25 mei 2006) was een Jamaicaanse ska-, rocksteady- en reggaezanger en -componist.

Hij kreeg in 1969 met zijn begeleidingsgroep The Aces internationale bekendheid door zijn wereldhit ‘The Israelites’. In vele landen was het de eerste reggaehit ooit, in Nederland stond het nummer 1 in de Veronica Top 40.

In Engeland veroorzaakte de hit een regelrechte reggaerage, mede onder de daar destijds massaal arriverende Jamaicaanse immigranten. Desmond Dekker genoot ook bekendheid als de ontdekker van Bob Marley, die hem zijn gehele leven erkentelijk bleef.

Desmond Dekker overleed op 64-jarige leeftijd aan een hartinfarct.


9. Jimmy Cliff

Jimmy Cliff, artiestennaam van James Chambers (Saint James,[1] 30 juli 1944) is vooral bekend van de hits ‘Wild world’ en ‘Reggae night’. In 2010 is Cliff als tweede reggae-artiest na Bob Marley opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.


8. Dennis Brown

Dennis Emmanuel Brown (1 februari 1957 – 1 juli 1999) was een Jamaicaanse reggaezanger. Tijdens zijn actieve carrière, die eind jaren zestig begon toen hij elf jaar oud was, nam hij meer dan 75 albums op en was hij één van de belangrijkste sterren onder rockliefhebbers.


7. Burning Spear

Burning Spear, pseudoniem van Winston Rodney (Saint Ann’s Bay, 1 maart 1945) is een Jamaicaanse rootsreggae-muzikant en -zanger. Hoewel zijn muzikale carrière al begon in 1969, wist Burning Spear pas in 1975 echt door te breken in West-Europa. Dat deed hij met zijn derde album dat was opgedragen aan de rasta-profeet Marcus Garvey en ook naar hem was vernoemd. Uit dit album sprak een diep geloof in de Afrikaanse cultuur en de Rastafari. Inmiddels is Burning Spear zelf een legende geworden.


6. Toots & The Maytals

Toots & The Maytals was één Jamaicaanse band en een van de bekendste ska- en reggaegroepen. The Maytals behoren tot de grondleggers van reggaemuziek. De band is ontstaan in 1962, toen de ska op Jamaica zeer populair was. The Maytals worden gekenmerkt door hun sterke vocale inbreng.


5. Yellowman

Yellowman (geboren als Winston Foster, 15 januari 1956, Negril, Jamaica) is een Jamaicaanse dubreggae- en dancehall-muzikant, ook bekend als King Yellowman. Hij was vooral populair in de jaren 1980. Yellowman ontleent zijn naam aan het feit dat hij albino is.


4. Peter Tosh

Peter Tosh, eigenlijk Winston Hubert McIntosh (Grange Hill, Jamaica, 19 oktober 1944 – Kingston, Jamaica, 11 september 1987), was een invloedrijk Jamaicaans reggae-muzikant. Hij groeide op in Kingston (Jamaica) en begon op jonge leeftijd te zingen en gitaar te spelen. Hij werd bekend als lid van The Wailers, maar ging later solo.

In 1974 verliet McIntosh The Wailers. Hij maakte zelf opnamen onder de naam Peter Tosh en bracht in 1976 zijn solodebuut Legalize It uit. Het titelnummer werd al snel een strijdlied voor de marihuanabeweging en het werd veel gevraagd op zijn concerten. Tosh werd door zijn militante aanpak ook een doelwit voor de Jamaicaanse politie. In 1977 kwam Equal Rights uit. Zijn tekst ‘I don’t want no peace, I want equal rights and justice!’ zou een strijdkreet worden voor de onderdrukten van de wereld.

Top 10 beste reggae artiesten aller tijden met beeld

3. Black Uhuru

Black Uhuru is een Jamaicaanse reggaeband uit Kingston. De band is vooral bekend van de hits Shine eye gal, Guess who’s coming to dinner en What is life? Black Uhuru was de eerste band die een Grammy won in de categorie Reggae, nadat deze categorie in 1985 was toegevoegd. De naam Black Uhuru betekent Zwarte Vrijheid, Uhuru is Swahili voor vrijheid.


2. Sly & Robbie

Dit Jamaicaans reggaeproducersduo werkt sinds de jaren 70. Het duo bestaat uit drummer Sly Dunbar en basgitarist Robbie Shakespeare. Sly en Robbie hebben als groep tientallen albums uitgebracht en daarnaast samengewerkt met veel reggaeartiesten maar ook met Bob Dylan, Grace Jones, Mick Jagger, Ian Dury, Madonna en Serge Gainsbourg. Volgens een schatting heeft het duo meegewerkt aan 200.000 nummers.


1. Bob Marley

Robert Nesta (Bob) Marley (Nine Miles, 6 februari 1945 – Miami, 11 mei 1981) was een Jamaicaans reggae-artiest. Hij draagt de bijnaam The King of Reggae.[1] Hij was een van de belangrijkste verantwoordelijken voor de doorbraak van reggae buiten Jamaica en gold tevens als belangrijk voorvechter van het rastageloof.

Marley had tijdens de jaren 70 over de hele wereld reggaehits, als No Woman, No Cry en I Shot the Sheriff. Hij bracht reggaealbums uit als Exodus en Uprising. Samen met zijn vrouw Rita Marley is hij een symbool voor de rastafari-beweging.


  1. Bob Marley
  2. Black Uhuru
  3. Yellowman
  4. Peter Tosh
  5. Sly & Robbie
  6. Toots & The Maytals
  7. Burning Spear
  8. Dennis Brown
  9. Jimmy Cliff
  10. Desmond Dekker