Top 10 beste schaakfilms aller tijden

0
Searching for Bobby Fischer (1993) - Beste schaakfilms aller tijden
Searching for Bobby Fischer (1993) - Beste schaakfilms aller tijden

Beste schaakfilms aller tijden

De nummers 9 en 10 op deze lijst zijn misschien geen ‘die-hard’ schaakfilms, de overige zeker wel. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over sport en hier ->>> meer over film op deze website.


Top 10 beste schaakfilms aller tijden

Bron: www.chess-site.com


10. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001)

Misschien niet bepaald een schaakfilm, maar een spectaculair spelletje tovenaarsschaak speelt echter een belangrijke rol in het slot van de film.

Kijken hoe Ron, Hermelien en Harry nemen het op tegen meer dan levensgrote pionnen, lopers en paarden. Een soort Battle Chess op steroïden.


Wist je dat knoflook eten je geheugen verbetert (bij muizen dan in ieder geval…)


9. The Seventh Seal (1957)

Deze Zweedse film gaat over Antonius (Max Von Sydow), een krijger die terugkeert van de kruistochten. Hij wil zich gewoon settelen voor wat rust. Dit mag niet zo zijn, want zijn vaderland wordt gebombardeerd door hongersnood en pest. Wat heeft dit allemaal met schaken te maken, vraagt ​​je je af?

In een scène die zowel geliefd als gehaat is door schaakliefhebbers overal, verschijnt Death (gespeeld door Bengt Ekerot) om Antonius weg te jagen. Hij doet wat ieder van ons zou doen: hij daagt Magere Hein uit voor een schaakspel en de winnaar krijgt alles.

De wedstrijd die volgt is een van de beroemdste in de geschiedenis van schaakfilms vanwege het gebruik van het spel om drama en spanning op te bouwen. Het is ook een van de meest controversiële omdat de wedstrijd zelf kant nog wal raakt.


8. The Dark Horse (2014)

Fit is een echt inspirerende schaakfilm, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Genesis Pontini, een schaker uit Nieuw-Zeeland, zet zich in om het leven van kansarme kinderen te veranderen door hen de discipline en vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om te slagen in het schaken.

De kinderen leren dat niet alleen schaakvaardigheden nuttig zijn om meesters in het spel te worden, ze zijn ook bij het leven zelf.


Antwoord op de vraag: waar kijken vrouwen naar als ze een man voor de eerste keer zien?


7. Endgame (2015)

De film volgt de jonge Jose, een jongen uit een gebroken gezin die een schaakexpert is dankzij zijn abuelita (grootmoeder) die hem op zijn vijfde leert spelen.

Jarenlang heeft Jose’s sportieve broer alle glorie gekregen, maar wanneer Jose’s schaakteam de kans krijgt om zich een weg te banen naar de finale van de staat Texas, is het eindelijk zijn tijd om te schitteren.


6. The Chess Player (2017)

De Chess Player heeft een geheel andere benadering van het vertellen van verhalen dan veel van de andere films. Deze film speelt zich af in 1934 en volgt Diego Padilla, een Spaanse wereldkampioen schaken die verliefd wordt op de Franse journaliste Marianne Latour.

Eenmaal getrouwd, ontsnapt het paar aan de burgeroorlog en verhuist naar Parijs, waar Padilla valselijk wordt beschuldigd van spionage en opgesloten wordt door de SS. Daar moet hij op verzoek van de meedogenloze en onvoorspelbare kolonel Maier zijn schaakvaardigheden op de proef stellen.


Zie hier de top 100 beste hiphop songs aller tijden met video volgens Rolling Stone Magazine.


5. Life of a King (2013)

Het is een waargebeurd verhaal over ex-misdadiger Eugene Brown (Gooding Jr.) die schaakmeester wordt terwijl hij het in de gevangenis speelt voor sigaretten.

Wanneer hij vrijkomt, begint hij de Big Chair Chess Club als een manier om jongeren in de binnenstad te ontmoedigen het criminele pad te volgen.


4. Queen of Katwe (2016)

Temidden van een bibliotheek van schaakfilms met mannen – en vooral blanke mannen – is het leuk om een ​​Oegandese schaakfilm te zien waarvan de hoofdrolspeler een vrouw is.

Met in de hoofdrol Lupita Nyong’o, vertelt Queen of Katwe het verhaal van Phiona Mutesi, een jong meisje uit de sloppenwijk dat leert schaken en haar strijd overwint om de allereerste vrouwelijke kandidaat-meester van haar land te worden.


Lees hier de negen signalen dat je slecht luistert.


3. Computer Chess (2013)

Het is een film over een groep nerds uit het begin van de jaren ’80 die een toernooi organiseren met computerprogramma’s die zijn ontworpen om te schaken.


2. Pawn Sacrifice (2014)

Met Tobey Maguire als Fischer in de hoofdrol, vertelt de film het verhaal van Fischers gekwelde genie en zijn confrontatie in 1972 met Boris Spassky uit de Sovjet-Unie. De wedstrijd was meer dan een strijd van verstand.

Het was ook een gespannen en diep symbolische competitie tijdens het tijdperk van de Koude Oorlog. Deze schaakspelerfilm vertelt uitstekend het dramatische verhaal van de gebeurtenissen die leidden tot dat wereldkampioenschap schaken.


1. Searching for Bobby Fischer (1993)

In de film Searching for Bobby Fischer draait het plot om Joshua Waitzkin, een ander jong schaakwonder. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, verkent deze film Waitzkins zoektocht om agressief te spelen in dezelfde geest als Fischer.

Met in de hoofdrollen Ben Kingsley en Laurence Fishburne, is Searching for Bobby Fischer een klassieker geworden onder schaakfans.


Top 10 beste schaakfilms aller tijden

  1. Searching for Bobby Fischer (1993)
  2. Pawn Sacrifice (2014)
  3. Computer Chess (2013)
  4. Queen of Katwe (2016)
  5. Life of a King (2013)
  6. The Chess Player (2017)
  7. Endgame (2015)
  8. The Dark Horse (2014)
  9. The Seventh Seal (1957)
  10. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001)

Wist je dat holocaust overlevenden ouder worden, maar zijn ongezonder.


Geef een reactie