Top 10 beste steden om te bezoeken in 2022 volgens Lonely Planet

Auckland: uitzicht op Westhaven Marina - Beste steden om te bezoeken in 2022 volgens Lonely Planet
Auckland: uitzicht op Westhaven Marina

Beste steden om te bezoeken in 2022 volgens Lonely Planet

Straks mogen we allemaal weer los om de wereld te ontdekken. Maar waar moet je dan naar toe? Lees meer…


Top 10 beste steden om te bezoeken in 2022 volgens Lonely Planet

Bron: Lonely Planet


10. Gyeongju – Zuid-Korea

De historische delen van Gyeongju vormen een UNESCO werelderfgoed sinds 2000. Attracties zijn de Cheomseongdae observatietoren uit 637 en de tumuli.


9. Florence – Italië

Florence of Firenze ligt aan de rivier de Arno en is de hoofdstad van de regio Toscane. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa. Te veel om op te noemen, zie daarom de website www.visitflorence.com.


Zie hier de 200 steden met de meeste wolkenkrabbers.


8. Merida – Mexico

Het centrum van Mérida heeft nog de koloniale architectuur van de stad. Het is een gebied van ongeveer 4 km² dat de oudste gebouwen in de stad bevat, inclusief het eerste plein genaamd ‘Plaza Grande’.

Deze Werelderfgoedstad heeft een Romeins theater dat meer dan 2000 jaar oud is en nog steeds in gebruik is.

De rustige straten en pleinen nodigen om even uit te rusten, aan de oevers van de rivier de Guadiana kun je wandelen in het groen en ook de Arabische citadel i een bezoek waard.


Zie hier de top 10 beste regio’s om je vakantie door te brengen in 2022 volgens Lonely Planet.


7. Dublin – Ierland

Dublin staat ook bekend om zijn schrijvers en dichters. De dichter en toneelschrijver William Butler Yeats is geboren in Sandymount, Dublin. Ook James Joyce, die Dublin vereeuwigde in zijn beroemde Ulysses en Samuel Beckett waren Dublinners.

Andere bekende schrijvers uit Dublin zijn Oscar Wilde, Jonathan Swift, Brendan Behan, Sean O’Casey en George Bernard Shaw. De schrijver van Dracula, Bram Stoker, heeft in de Dublinse wijk Clontarf inspiratie opgedaan.

Drie afdelingen van het Iers Nationaal Museum zijn in Dublin gevestigd, almede het Irish Museum of Modern Art. Op het terrein van Dublin Castle herbergt de Chester Beatty Library een belangwekkende verzameling manuscripten en oude boeken.

De Ieren zijn trots op hun pubs en beweren dat deze de beste in de hele wereld zijn. Temple Bar is het toeristische centrum van activiteit, met veel pubs en restaurants.

De stad is ook de thuisbasis van Guinness, het bekende zwarte bier van het Stouttype. Het Guinness Storehouse museum in de brouwerij in St. James’ Gate is een populaire toeristische trekpleister.


6. Nicosia / Lefkosia – Cyprus

Het oude stadscentrum van Nicosia is omringd door Venetiaanse muren uit 1567. De stad staat vol met kunst, cultuur en architectuur, met musea, galerieën, winkels, bars en restaurants in smalle steegjes.

Het historische verleden van de stad ontvouwt zich in een uniek labyrint van oude kerken en middeleeuwse gebouwen.


5. Lagos – Nigeria

Lagos was de hoofdstad van Nigeria tot 1991 totdat deze functie werd verplaatst naar Abuja. De stad is het grootste economische centrum van Nigeria gebleven.

De grootste kerk ter wereld, de Faith Tabernacle, is sinds het einde van de 20e eeuw gevestigd in een van de voorsteden van Lagos, Ota. Deze kerk heeft meer dan 50.000 zitplaatsen.


4. Atlanta – Verenigde Staten

In 2009 noemde The New York Times Atlanta ‘het zwaartepunt van de hiphop’. Veel hiphop-, r&b- en neo-soul-artiesten hebben Atlanta als thuisbasis.

Belangrijke toeristische attracties zijn het Martin Luther King Jr. National Historical Park, het Georgia Aquarium, het Margaret Mitchell House and Museum en World of Coca-Cola.


Zie hier bijvoorbeeld de meest bezochte toeristische attracties ter wereld.


3. Freiburg – Duitsland

Freiburg heeft een oud stadscentrum, waarvan met name de hoofdkerk, de Freiburger Münster, beroemd is.

De 116 meter hoge toren geldt als een meesterwerk van gotische bouwkunst en werd van ca. 1270 tot ca. 1340 gebouwd. Mogelijk heeft zij als inspiratiebron voor de Domtoren in Utrecht gediend.

Het Stadttheater is ook een bezichtiging waard. Een andere bekende attractie is het Augustinermuseum. Ook een bezienswaardigheid van Freiburg zijn de zogenaamde Bächle: goten in het oude centrum waar water door heen loopt.


2. Taipei – Taiwan

Toerisme is een belangrijk onderdeel van de economie van Taipei. Meer dan 7 miljoen buitenlandse bezoeken jaarlijks de stad. De National Chiang Kai-shek Memorial Hall is een beroemd monument, oriëntatiepunt en toeristische attractie.

Het is opgericht ter nagedachtenis aan generaal Chiang Kai-shek, de voormalig president van de Republiek China .

Het National Palace Museum is een enorme kunstgalerie en museum gebouwd rond een permanente collectie met oude Chinese kunstvoorwerpen. Taipei staat bekend om zijn vele avondmarkten , waarvan de meest bekende de Shilin Night Market in het Shilin District is.

Ximending is al sinds de jaren dertig een bekend gebied voor winkels en uitgaansgelegenheden. Historische bouwwerken zijn onder meer een concertzaal, een historische bioscoop en het Red House Theatre.


1. Auckland – Nieuw-Zeeland

Auckland: uitzicht op Westhaven Marina
Auckland: uitzicht op Westhaven Marina

Tāmaki-makau-rau is het dichtstbevolkte stedelijk gebied van Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. Auckland ligt in een vulkanisch veld. Er zijn in de regio ongeveer 50 vulkanische objecten te vinden, zoals vulkaankegels, meren, lagunes en eilanden.

Het meest opvallende bouwwerk in Auckland is de in 1997 voltooide Sky Tower. Met 328 m is dat een van de hoogste bouwwerken van het zuidelijk halfrond.

Auckland staat bekend als de “City of Sails” omdat er in de haven circa 135.000 jachten liggen. High Street, Queen Street, Ponsonby Road, en Karangahape Road zijn bekende straten. Newmarket en Parnell zijn wijken met een groot aanbod aan winkels.

Bekende (vlooien)markten worden gehouden in de wijken Ōtara en Avondale. Bekende en populaire overdekte winkelcentra zijn Sylvia Park, Botany Town Centre, St Lukes, Westfield Albany en Westfield 277 Newmarket.

In het stadhuis van Auckland en het Aotea Centre worden conferenties en culturele evenementen, zoals theater en opera gehouden. Auckland heeft ook het Auckland Philharmonisch Orkest.

Aan musea is er het Auckland Art Gallery met werken van Colin McCahon en het Auckland War Memorial Museum, het New Zealand National Maritime Museum, en het Museum of Transport and Technology (MOTAT). Andere attracties zijn de Auckland Zoo en Kelly Tarlton’s Underwater World.

Aan de Waitematā Haven liggen stranden als Mission Bay, Devonport en Takapuna. Aan de westkust zijn de populaire surfplaatsen Piha en Muriwai.


Zie hier ook de goedkoopste hoofdsteden in Europa.


Top 10 beste steden om te bezoeken in 2022 volgens Lonely Planet

  1. Auckland – Nieuw-Zeeland
  2. Taipei – Taiwan
  3. Freiburg – Duitsland
  4. Atlanta – Verenigde Staten
  5. Lagos – Nigeria
  6. Nicosia / Lefkosia – Cyprus
  7. Dublin – Ierland
  8. Merida – Mexico
  9. Florence – Italië
  10. Gyeongju – Zuid-Korea