, , , , ,

Top 10 bijzondere dieren in Japan

Ezo Momonga - Top 10 bijzondere dieren in Japan

 Bijzondere dieren in Japan

Zie hier een aantal van Japans meest bijzondere dieren. Lees meer…


Lees hier → meer over Japan op deze website.


Top 10 bijzondere dieren in Japan


10. Japanse makaak

Japanse makaken in een warmwaterbron

Japanse makaken in een warmwaterbron

In de bergachtige skigebieden van Japan spelen, Japanse makaken, ook bekend als sneeuwapen, in de onsen (natuurlijke warmwaterbronnen) om warm te blijven. Ze zijn vredig en het lijkt ze niet erg te vinden dat mensen naar ze kijken of foto’s van ze maken.

Deze makaken zijn in de loop van de tijd een toeristische trekpleister op zichzelf geworden. Ze hebben onschuldige en zorgeloze, maar tegelijkertijd zeer menselijke persoonlijkheden.

In Japan staat deze soort bekend als Nihonzaru (Nihon betekent Japan, terwijl saru aap betekent). Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun roze gezicht.

Het is bekend dat de sneeuwaap een verscheidenheid aan verschillende vocalisaties gebruikt om te communiceren. Uit onderzoek is gebleken dat verschillende apentroepen zelfs verschillende accenten hebben ontwikkeld .


Zie hier de Top 10 meest iconische dieren van Canada.


9. Sikaherten

Sikaherten

Sikaherten

Overvloedig in Japan, maar gevonden in heel Oost-Azië, komt de naam van dit hert van shika, het Japanse woord voor hert. In het Japans wordt het Nihonjika genoemd, of het Japanse hert.

In China werd dit hert gekweekt vanwege zijn fluwelen gewei, dat werd gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Ze zijn één van de weinige hertensoorten die hun vlekken behouden tot ze volwassen zijn, hoewel sommige geen vlekken hebben.

Het enige roofdier van het hert, de wolven, stierf ongeveer 100 jaar geleden uit in Japan. In de prefectuur Nara dwalen de herten soms nonchalant naar gebieden die door mensen worden bewoond.

In het Shinto zijn ze heilig, men ziet de Sikaherten als boodschappers van de Shinto-goden.


Zie hier de Top 10 grootste huiskattenrassen.


8. Ezo Naki Usagi

Ezo Naki Usagi

Ezo Naki Usagi

Ze zijn de inspiratie voor de beroemde wezens als Pokemon en Pikachu. Noordelijke pika’s zijn opmerkelijk omdat ze in de winter geen winterslaap houden. Ze kunnen onder de sneeuw tunnelen naar voedselvoorraden.

Hij leeft in de bergen van Hokkaido en graaft zich in rotsachtige spleten. Ezo is overigens de historische naam voor het Noord-Japanse eiland Hokkaido.


Zie hier de Top 10 dieren het meest slapen op een dag.


7. Shima Enaga

Shima Enaga

Shima Enaga

Deze vogel, ook wel de langstaartmees (hehehe) genoemd, komt oorspronkelijk uit Hokkaido. Deze vogelsoort komt in veel delen van de wereld voor. De Japanse variant heeft een geheel witte kop, terwijl andere ondersoorten strepen en wenkbrauwpatronen op hun hoofd hebben.

Het is bekend dat deze soort leeft in koppels bestaande uit ouders en nakomelingen. Deze kuddes kruipen tijdens de winternachten bij elkaar om warm te blijven.


6. Rode Vos

Rode Vos

Rode Vos

De Vulpes vulpes is op geen enkele manier uniek voor Japan. Het heeft een verspreidingsgebied dat het grootste deel van het noordelijk halfrond omvat en het is een invasieve soort in Australië.

Er zijn twee ondersoorten in Japan: Vulpes vulpes japonica, te vinden in heel Japan, en Vulpes vulpes schrencki, die te vinden is in Hokkaido.

In Japan heeft de vos een mystieke status als een kitsune-geest die in staat is een menselijke vorm aan te nemen. De kitsune-vossengeesten werden geassocieerd met de Shinto-god van de rijst, Inari, die soms in vossenvorm wordt afgebeeld.


5. Rode eekhoorn

Rode eekhoorn

Rode eekhoorn

Het habitat van deze eekhoorn strekt zich uit van het uiterste westen tot aan de Britse eilanden en helemaal tot aan Japan.

Ze hebben een opmerkelijke roodachtige vacht en witte onderbuik. De Japanse ondersoort staat bekend als de Ezo rode eekhoorn.


Zie hier de Top 10 zeldzaamste vlinders ter wereld.


4. Ezo Fukuro

Ezo Fukuro

Ezo Fukuro

De naam is Ezo, zoals in Hokkaido, plus het Japanse woord voor uil, fukuro .

Hij wordt ook wel de Oeraluil genoemd. Hij leeft in Hokkaido en Rusland, en zijn leefgebied strekt zich ook westwaarts uit tot in Scandinavië. Zijn oproepen zijn geschreven als “Hoh-hoh, Guruk Hoh-hoh”, wat waarschijnlijk de reden is waarom ze de kleine uilachtige Pokémon Hoothoot in het Japans “Ho-Ho-” noemden.

Hij wordt niet als bedreigd beschouwd, maar hij is misschien moeilijk te zien in de besneeuwde bossen waarin hij leeft. Het is bekend dat de ondersoort die op Hokkaido wordt aangetroffen, het kleinste type Oeraluil is.


Zie hier de Top 10 beste landen om dieren in het wild te zien.


3. Tsushima-luipaardkat

Tsushima-luipaardkat

Tsushima-luipaardkat

Zowel de Iriomote-kat als de Tsushima-luipaardkat zijn ondersoorten van luipaardkatten. Ze zijn ongeveer zo groot als huiskatten en hun verspreidingsgebied strekt zich uit over Zuidoost-Azië. In Japan worden ze alleen gevonden op de eilanden Iriomote en Tsushima.

Een beroemd exemplaar heette Yon. Hij werd aangereden door een auto en gerehabiliteerd in de dierenkliniek van Ishigaki. Toen hij in april 2011 stierf, werd hij geschat op ongeveer 15 jaar oud, wat hem de oudste Iriomote-kat ooit zou maken. De observaties op Yon bleken cruciaal om meer te weten te komen over het gedrag van deze dieren.

In China worden luipaardkatten bedreigd door de bonthandel.

In anime maken deze katten deel uit van de inspiratie voor de personages en de plot van de manga die anime is geworden Tokyo Mew Mew .


2. Tanuki

Tanuki

Tanuki

Dit dier, ook wel de Japanse wasbeerhond genoemd, komt voor in veel Japanse folklore, kunst, anime, manga en videogames, zoals de winkelier in de Animal Crossing- serie.

Het dier lijkt op een Noord-Amerikaanse wasbeer, dus het woord ’tanuki’ wordt vaak vertaald als ‘wasbeer’. In de meeste Japanse verhalen zijn de tanuki speelse bedriegers, die mensen misleiden om ze dwaas te laten lijken.

De tanuki en de vos zijn de twee dieren die het meest voorkomen in Japanse volksverhalen. Deze dieren zijn voornamelijk nachtdieren. Ze kunnen ongeveer zeven tot acht jaar oud worden, hoewel ze in gevangenschap langer kunnen leven.


1. Ezo Momonga

Ezo Momonga

Ezo Momonga

Dit dier staat ook bekend als de Nihon Momonga, wat Japanse dwergvliegende eekhoorn betekent. Er is ook een grotere vliegende eekhoorn in Japan, maar deze heeft grote, ronde, schattige ogen.

Dit beestje is overal in Japan te vinden en verstopt zich graag in kleine hoekjes in bomen. Ze komen vooral voor op de eilanden Honshu en Kyushu.


  1. Ezo Momonga
  2. Tanuki
  3. Tsushima-luipaardkat
  4. Ezo Fukuro
  5. Rode eekhoorn
  6. Rode Vos
  7. Shima Enaga
  8. Ezo Naki Usagi
  9. Sikaherten
  10. Japanse makaak