Top 10 checklist voor goed onderhoud van je auto

0
Motorolie - Top 10 checklist voor goed onderhoud van je auto
Motorolie - Top 10 checklist voor goed onderhoud van je auto

Checklist voor goed onderhoud van je auto

Je hoeft geen mechanisch genie te zijn of uren onder een motorkap door te brengen. Je hebt alleen een gebruikershandleiding nodig. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over auto’s op deze website.


Top 10 checklist voor goed onderhoud van je auto

Bron: www.shell.com.au


10. Banden

Als je geen luchtcompressor en bandenspanningsmeter heeft, moet u uw plaatselijke benzinestation bezoeken, dus doe dit als laatste.

Zorg ervoor dat de druk overeenkomt met de specificaties van de fabrikant en controleer op snijwonden, ongebruikelijke slijtagepatronen en andere gebreken. En vergeet ook niet het reservewiel te controleren!

Tijd: 5 minuten
Kosten: niets


9. Ruitensproeiervloeistof

Als dit reservoir onder de motorkap leeg raakt, kan je zicht op de weg voor je worden belemmerd, dus controleer en vul indien nodig bij.

Gebruik niet alleen water – ruitensproeierconcentraten voor auto’s zijn speciaal ontwikkeld om wegvuil en insecten te verwijderen.

Tijd: 5 minuten
Kosten: een fles ruitensproeierconcentraat van 1 liter kost ongeveer € 15,-


Zie hier de langste woorden in het Nederlands – Meerdere lijstjes


8. Stuurbekrachtigingsvloeistof

Dit is een ander geval van het vinden en controleren van een reservoir, maar voor deze moet de motor mogelijk draaien of op bedrijfstemperatuur zijn.

Als je auto moderne elektrische stuurbekrachtiging hebt, is er geen controle vereist, dus je gebruikershandleiding zou je eerste aanspreekpunt moeten zijn.

Tijd: 5-10 minuten
Kosten: een container van 500 ml met stuurbekrachtigingsvloeistof kost tussen € 10,- en € 15,-


Zie hier: waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands auto?


7. Automatische transmissievloeistof

Nieuwere auto’s hebben dit meestal niet meer nodig, dus misschien kun jedeze van de lijst schrappen. Zo niet, dan hoeft je alleen maar de peilstok van de transmissievloeistof te vinden, te verwijderen, schoon te maken, vervolgens terug te plaatsen, te verwijderen en het peil te controleren.

Sommige auto’s hebben problemen met motortemperatuur, bijvullen en andere aspecten, dus het is handig om de gebruikershandleiding zorgvuldig lezen.

Tijd: 5-10 minuten
Kosten: een container van 1 liter met automatische transmissievloeistof kost tussen € 10,- en € 20,-


Zie hier de Top 10 snelst accelererende productieauto ter wereld 2021 (met beeld)


6. Koppelingsvloeistof

Dit is een andere eenvoudige visuele controle van het relevante reservoir en bijvullen indien nodig. Je gebruikt remvloeistof voor de klus, dus dezelfde regels zijn van toepassing.

Tijd: 5 minuten
Kosten: Een fles remvloeistof van 500 ml kost tussen € 10,- en € 20,-


Zie hier de Top 10 fabrikanten van energieopslag 2023.


5. Lichten

Dit is gemakkelijker met twee personen – één voor de lamp, één controlerend – maar kan alleen worden gedaan als je uitstapt om te controleren of reflecterende oppervlakken gebruikt.

Vergeet niet te controleren of het grootlicht van uw voertuig goed werkt. Gloeilampen voor auto’s zijn over het algemeen eenvoudig te vervangen, maar de toegang kan lastig zijn.

Tijd: 5-10 minutenlampenbollen
Kosten: ongeveer € 15,- voor een pakket van 10 stuks. Gloeilampen voor koplampen kosten doorgaans meer, net als LED’s en HID-vervangingen (High Intensity Discharge).


4. Remvloeistof

Een ander geval van het vinden van het reservoir en ervoor zorgen dat de vloeistof ongeveer ‘vol’ is. Is dit niet het geval, draai dan de dop los en vul bij.

Remvloeistof is vatbaar voor vervuiling, dus gebruik altijd nieuwe vloeistof en zorg ervoor dat het gebied rond de dop van het reservoir schoon is voordat u opent/vult.

Tijd: 5 minuten
Kosten: Een fles remvloeistof van 500 ml kost tussen € 10,- en € 20


Zie hier de meest voorkomende autopech komt door accuproblemen – De top 10


3. Accu

Zoek naar witte corrosieafzettingen of ander vuil op de accupolen en controleer of de kabels goed vastzitten. Het repareren van de laatste is eenvoudig.

Je kunt ze gewoon vastdraaien met een sleutel. Als de polen een puinhoop zijn, koppel je de batterij los en verwijder je deze, reinig je ze vervolgens met een staalborstel en een oplossing van warm water en zuiveringszout voordat u alles voorzichtig droogt, terugplaatst en weer vastdraait.

Tijd: 5-15 minuten
Kosten: Als je steeksleutels, een staalborstel en wat zuiveringszout hebt, niets


2. Koelvloeistof

De meeste auto’s hebben een duidelijk gemarkeerd koelvloeistofreservoir waarmee je het vloeistofpeil snel visueel kancontroleren.

Als er moet worden bijgevuld, draai dan voorzichtig de vuldop van de koelvloeistof los en giet er voorgemengde koelvloeistof of een 50/50 mengsel van koelvloeistof en water in.

Een warm koelsysteem is extreem gevaarlijk, dus voer het controle-/vulproces alleen uit op een volledig koude motor.

Tijd: 5 minuten
Kosten: een fles voorgemengde koelvloeistof van 1 liter kost doorgaans tussen de € 10,- en € 20,-


1. Motorolie

Het controleren is simpelweg een kwestie van een peilstok vinden, er uit halen, schoonmaken, opnieuw plaatsen, weer er uit halen en ervoor zorgen dat het niveau rond ‘vol’ is.

Als dit niet het geval is, draait je de olievuldop los en voeg je olie toe met behulp van een trechter.

Parkeer tijdens het controleren op een vlakke ondergrond en laat de olie bij het toevoegen even bezinken voordat u opnieuw controleert.

Tijd: 5 minuten
Kosten: een 1 liter motorolie kost doorgaans tussen de € 15,- en € 30,-


  1. Motorolie
  2. Koelvloeistof
  3. Accu
  4. Remvloeistof
  5. Lichten
  6. Koppelingsvloeistof
  7. Transmissievloeistof
  8. Stuurbekrachtigingsvloeistof
  9. Ruitensproeiervloeistof
  10. Banden

Geef een reactie