Top 10 dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog

0
De slag om Stalingrad - Dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog
De slag om Stalingrad - Dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog

Dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog kostte tussen de 50 en 70 miljoen doden. Zie hier een aantal van de meest gruwelijke veldslagen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website.


Top 10 dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog


10. De slag om Monte Cassino – 185.000 slachtoffers

De Slag om Monte Cassino (17 januari – 18 mei 1944) was een kostbare reeks van vier aanvallen door de geallieerden tegen de Winterlinie in Italië, in het bezit van de asmogendheden tijdens de Italiaanse veldtocht van de Tweede Wereldoorlog. De bedoeling was een doorbraak naar Rome.


Zie hier Handleiding pijl en boog maken.


9. De slag om de Ardennen – 187.000 slachtoffers

De Slag om de Ardennen (16 december 1944 tot 25 januari 1945) was de laatste grote Duitse offensieve campagne aan het westfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog gelanceerd door de dichtbeboste Ardennen in Wallonië in het oosten van België, het noordoosten van Frankrijk en Luxemburg.

De verrassingsaanval bracht de geallieerden volledig overrompeld. Amerikaanse troepen leden de meeste slachtoffers van welke operatie dan ook tijdens de oorlog. De strijd heeft ook de Duitse gepantserde troepen ernstig uitgeput.

Ze waren grotendeels niet in staat om ze te vervangen. Duits personeel en, later, vliegtuigen van de Luftwaffe (in de laatste fase van het gevecht) leden ook zware verliezen.


8. De slag om Koersk – 257.000 slachtoffers

De Slag om Koersk was een gevecht tussen Duitse en Sovjet-troepen aan het oostfront bij Koersk (450 kilometer van Moskou).

Deze vond plaats in juli en augustus 1943. De strijd begon met de lancering van het Duitse offensief, Operatie Citadel (Duits: Unternehmen Zitadelle), op 5 juli, met als doel de Koersk-salient af te knijpen met aanvallen op de basis van de saillant vanuit het noorden en het zuiden tegelijk.

Nadat het Duitse offensief aan de noordkant van de saillant tot stilstand was gekomen, begonnen de Sovjets op 12 juli hun strategische offensieve operatie Koersk. Dit met de lancering van Operatie Kutuzov tegen de achterkant van de Duitse troepen aan de noordkant.

Aan de zuidkant lanceerden de Sovjets dezelfde dag ook krachtige tegenaanvallen, waarvan er één leidde tot een groot gepantserd gevecht, de slag bij Prochorovka.

Op 3 augustus begonnen de Sovjets aan de tweede fase van de strategische offensieve operatie van Koersk. Dit met de lancering van Operatie Polkovodets Rumyantsev tegen de Duitse troepen in de zuidelijke kant van de Koersk-salient.


Zie hier de tien meest verbazingwekkende ontsnappingen met film.


7. De 2e slag bij Charkov – 300.000 slachtoffers

De Tweede Slag om Charkov was een tegenoffensief van de as in de regio rond Charkov tegen het Izium-bruggenhoofdoffensief van het Rode Leger. Deze vond plaats van 12 tot 28 mei 1942 aan het Oostfront.

Het doel was om het Izium-bruggenhoofd boven Seversky Donets of de “Barvenkovo-bulge” uit te schakelen, een van de verzamelplaatsen van het Sovjetoffensief.

Na een wintertegenoffensief dat Duitse troepen uit Moskou verdreef en ook de reserves van het Rode Leger uitputte, was het Kharkov-offensief een nieuwe Sovjet-poging om hun strategisch initiatief uit te breiden.


6. De slag bij Luzon – 332.000 slachtoffers

De Slag bij Luzon is gevochten van 9 januari tot 15 augustus 1945. Het was een slag van het Pacific Theatre of Operations door de troepen van de VS, in de Filippijnen tegen troepen van het Japanse rijk.

De strijd resulteerde in een overwinning voor de VS en de Filipijnen. De geallieerden hadden tegen maart 1945 alle strategisch en economisch belangrijke locaties van Luzon in handen genomen. Dit hoewel Japanse verzetsgroepen in de bergen standhielden tot de onvoorwaardelijke overgave van Japan.


Zie hier de top 10 grootste terroristische aanslagen.


5. De slag om Frankrijk – 469.000 slachtoffers

De Slag om Frankrijk, ook wel de Val van Frankrijk genoemd, was de Duitse invasie van Frankrijk en de Lage Landen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In zes weken vanaf 10 mei 1940 versloegen Duitse troepen de geallieerde troepen door mobiele operaties en veroverden Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland. Italië ging op 10 juni 1940 mee in de oorlog en probeerde een invasie van Frankrijk.


4. De slag bij Narva – 550.000 slachtoffers

De slag om Narva was een militaire campagne tussen het Duitse legerdetachement ‘Narwa’ en het Sovjet-defensie van Leningrad. Er werd gevochten om het bezit van de strategisch belangrijke Narva landengte van 2 februari tot 10 augustus 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Zie hier de top tien sterkste luchtmachten ter wereld.


Top 3 dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog


3. De slag om Moskou – 1.000.000 slachtoffers

De Slag om Moskou is de naam die Sovjet-historici hebben gegeven aan twee perioden van strategisch belangrijke gevechten op een 600 km (370 mijl) sector van het Oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vond plaats tussen oktober 1941 en januari 1942.

De verdediging van de Sovjet-Unie verijdelde Hitlers aanval op Moskou, de hoofdstad van de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken (USSR) en de grootste Sovjetstad. Moskou was een van de belangrijkste militaire en politieke doelen van de As-mogendheden bij hun invasie van de Sovjet-Unie.


2. De slag om Berlijn – 1.300.000 slachtoffers

De Slag om Berlijn, door de Sovjet-Unie uitgeroepen tot de Strategische Offensieve Operatie van Berlijn, was het laatste grote offensief in het Europese theater van de Tweede Wereldoorlog.

Na het Vistulader-offensief van januari tot februari 1945 was het Rode Leger tijdelijk gestopt op een lijn 60 km (37 mijl) ten oosten van Berlijn. Op 9 maart stelde Duitsland met Operatie Clausewitz zijn verdedigingsplan voor de stad op.

De eerste defensieve voorbereidingen aan de rand van Berlijn werden op 20 maart getroffen onder de nieuw aangestelde commandant van Legergroep Vistula, generaal Gotthard Heinrici.


Zie hier de top 25 dingen om te doen in Berlijn.


1. De slag om Stalingrad – 1.800.000 slachtoffers

Felle gevechten en aanvallen op burgers door luchtaanvallen: de slag om Stalingrad, Het is waarschijnlijk de grootste slachting ooit met 1,7 tot 2 miljoen gewonden, doden of gevangen in onze geschiedenis.

Het bleek een extreem kostbare nederlaag voor de Duitse troepen, en het opperbevel van het leger moest enorme strijdkrachten uit het Westen terugtrekken om verliezen te compenseren.


Top 10 dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog

  1. De slag om Stalingrad – 1.800.000 slachtoffers
  2. De slag om Berlijn – 1.300.000 slachtoffers
  3. De slag om Moskou – 1.000.000 slachtoffers
  4. De slag bij Narva – 550.000 slachtoffers
  5. De slag om Frankrijk – 469.000 slachtoffers
  6. De slag bij Luzon – 332.000 slachtoffers
  7. De 2e slag bij Charkov – 300.000 slachtoffers
  8. De slag om Koersk – 257.000 slachtoffers
  9. De slag om de Ardennen – 187.000 slachtoffers
  10. De slag om Monte Cassino – 185.000 slachtoffers

Zie hier de top 10 beroemdste spionnen ter wereld.


Geef een reactie