Dodelijkste wapens Eerste Wereldoorlog
De Eerste Wereldoorlog was innovatief en wreed. Meer dan negen miljoen soldaten werden gedood, vooral als gevolg van de grote technologische vooruitgang in vuurkracht.
Snel geproduceerde middelen en de techniek kregen de overhand, zoals machinegeweren, gifgas, kanonnen en prikkeldraad. Ook zijn er voor het eert tanks en vliegtuigen gebruikt. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website.
Top 10 dodelijkste wapens Eerste Wereldoorlog
Bron: www.ancienthistorylists.com
10. Prikkeldraad
het prikkeldraad is uitgevonden in de 19e eeuw om vee bij elkaar te houden. Alleen al in Vlaanderen is naar schatting bijna 1,5 miljoen kilometer prikkeldraad gebruikt dat 40 keer de aarde zou kunnen omcirkelen.
Het prikkeldraad bleek tijdens de oorlog een dodelijk wapen te zijn. Soldaten moesten halt houden en zo konden de machinegeweren hun dodelijk werk verrichten.
Zie hier de top 10 films met grootste verlies.
9. Dikke Bertha
De Dicke Bertha is de bijnaam van een Duitse houwitser. De officiële naam was Kurze Marine Kanone L/12 en had als codenaam M-Gerät.
Het wapen had een voor die tijd ongekend groot kaliber van 420 mm. Het wapen kon granaten afvuren van 1160 kilo. De houwitser kon doelen treffen tot op 9 km afstand.
Dit artilleriestuk werd voor het eerst ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. In augustus 1914 werden de eerste twee exemplaren ingezet bij de verovering van de forten rond Luik.
Op 13 augustus 1914 viel Fort Pontisse na een beschieting met de Dikke Bertha en twee dagen later raakte een granaat de kruitkamer van Fort Loncin.
Het fort explodeerde van binnenuit met een enorme schade tot gevolg. Later kregen ook de steden Namen, Antwerpen, Maubeuge, Verdun, Oudenaarde en Ieper zijn verwoestende vuurkracht te verduren.
8. Fokker Dr.I
De Fokker Dr.I Dreidecker (driedekker) was een jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog, gebouwd door Fokker. Het ontwerp kwam van Reinhold Platz. De Dr.I is vooral beroemd geworden als het toestel van de Rode Baron, Manfred von Richthofen.
Het toestel bleek erg scherp te kunnen draaien en snel te klimmen. Het nadeel was dat duikvluchten traag gingen en ook de zweefeigenschappen waren matig. Er is geen enkel origineel exemplaar van de driedekker bekend.
Zie hier de top 100 beste series aller tijden volgens HUMO.
7. Houwitser
Een houwitser is een stuk artillerie. Het is een vorm van krombaangeschut of worpgeschut, dat een projectiel in een gekromde baan ook over een hindernis heen kan schieten.
Dit in tegenstelling tot vlakbaangeschut, zoals het kanon, dat projectielen bijna horizontaal afvuurt.
De houwitser bleek een zeer dodelijk en veel gebruikt stuk artillerie tijdens de Eerste Wereldoorlog.
6. Maxim MG 08
Een Maxim is een machinegeweer (of mitrailleur) ontwikkeld door de Amerikaans-Britse ingenieur Hiram Maxim (1840-1916). Vlak voor de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog waren veel legers overgegaan op verbeterde machinegeweren.
Het Britse Vickers M.18 was een verbeterde versie van de Maxim, die in 1912 in het Britse leger is geïntroduceerd en in dienst bleef tot 1968.
Zie hier Top 10 meest voorkomende vogels ter wereld.
5. Chlorarsine en mosterdgas
Chlorarsine behoort tot een groep chemische wapens die geclassificeerd zijn als braakmiddel of niesgas. Het veroorzaakte kortdurende maar intense ademnood die bedoeld was om de vijandelijke troepen tijdelijk uit te schakelen.
De Duitsers gebruikten het eerste mosterdgas in 1917. Mosterdgas of zwavelmosterd veroorzaakte grote blaren op de huid en longen. Mosterdgas kon niet gemakkelijk worden gedetecteerd, tenzij onder een directe aanval.
Soldaten ontdekten het vaak aan de ongewone geur, maar gasmaskers bleken vaak ontoereikend omdat het gas de filters en de maskerbehuizing binnendrong.
Gasgranaten waaronder chloorarsine, mosterdgas en ook fosgeen veroorzaakten ongeveer 160.000 slachtoffers en ongeveer 4.000 doden onder Britse troepen.
4. Fosgeen en traangas
Chemische oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog omvatte verschillende soorten chemicaliën. De Fransen waren de eersten die ze gebruikten in de strijd tegen de Duitsers in augustus 1914.
Hoewel de precieze chemische stof niet bekend is, zijn zowel xylylbromide als ethylbroomacetaat gerbuikt. Traangas is niet bedoeld om te doden, maar om de vijand niet in staat te stellen zijn positie te verdedigen.
Het opende ook de deur naar meer dodelijke chemicaliën zoals chloor. Traangas tastte de ogen en longen aan, maar het effect was binnen 30 minuten na blootstelling verdwenen.
Fosgeen was de volgende chemische stof die naast chloor werd gebruikt. Het kan ongeveer 48 uur duren voordat de symptomen verschijnen. Het veroorzaakte een ophoping van vocht in de longen met de dood tot gevolg.
Geschat wordt dat maar liefst 85 procent van de 91.000 doden die in oorlogstijd aan gas zijn toegeschreven, het gevolg was van fosgeen of het vergelijkbare middel difosgeen.
Giftige gassen veroorzaakten meer psychologisch trauma dan doden. Ongeveer één procent van de dodelijke slachtoffers in oorlogstijd en zeven procent van de slachtoffers was het gevolg van gifgassen.
Zie hier de top 10 belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd in 2019.
3. Mark V tank
De Mark V is een zware Britse tank uit de Eerste Wereldoorlog. Dit was de laatste en grootste tank die dienst deed in de Eerste Wereldoorlog aan Britse zijde.
Het was een aangepaste versie van de Mark IV. Samen met andere varianten zijn er in maart 1919 ongeveer 1.070 gebouwd.
De Mark V maakte zijn gevechtsdebuut tijdens de Slag bij Hamel op 4 juli 1918, waar het met succes Australische troepen in actie ondersteunde.
2. Luchtballon
Zeppeling boven Londen in 1915
Luchtschepen waren al gebruikt voor het begin van de oorlog, maar het was tijdens de oorlog dat het luchtschip debuteerde als luchtwapen.
Tijdens de eerste dagen van de oorlog gebruikten de Duitsers Zeppelins gevuld met waterstof, die met een snelheid van bijna 140 kilometer per uur door lucht vlogen en tot twee ton aan bommen konden vervoeren.
Bombardementen op Engeland begonnen in januari 1915 en de Duitsers geloofden dat hun luchtschip een ideaal wapen was tegen de superioriteit van de Britse marine. De ontwikkeling van nieuwere wapens zoals munitie maakte luchtschepen kwetsbaar.
1. Type 93 U-boot
De Duitse Type 93 U-boten droegen 16 torpedo’s en hadden verschillende dekkanonnen. De naam ‘U-boot’ komt van het woord Unterseeboot, wat onderzeeboot betekent in het Duits.
De Type 93-boten waren verantwoordelijk voor het tot zinken brengen van ongeveer drie procent van alle tijdens de oorlog gezonken geallieerde schepen Dit was ongeveer 411.304 brutoregisterton (BRT) was. Ze slaagden er ook in om 70.913 brt te beschadigen en 235 brt te veroveren.
Top 10 dodelijkste wapens Eerste Wereldoorlog
- Type 93 U-boot
- Luchtballon
- Mark V-tank
- Fosgeen en traangas
- Chlorarsine en mosterdgas
- Maxim MG 08
- Houwitser
- Fokker Dr.I
- Dikke Bertha
- Prikkeldraad
Wist je dat niet fitte mensen twee keer meer kans op depressiviteit hebben.