, , , , , ,

Top 10 Economische gevolgen van de oorlog in de Oekraïne

Top 10 Economische gevolgen van de oorlog in de Oekraïne

Economische gevolgen van de oorlog in de Oekraïne

De wereldeconomie en de financiële sector zijn zwaar getroffen door de Russische invasie in de Oekraïne. De oorlog heeft ook gevolgen gehad voor de wereldhandel, financiële sectoren, multinationale ondernemingen en nationale economieën.

De VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) heeft zijn wereldwijde economische groeiprognose voor 2022 verlaagd van 3,6 procent naar 2,6 procent. Dit vanwege de aanhoudende oorlog tussen Oekraïne en Rusland.


Lees hier ->>> meer over Rusland en hier ->>> meer over oorlog op deze website.


Top 10 economische gevolgen van de oorlog in de Oekraïne


10. Afname van wereldwijde productie van ruwe olie

Rusland is de op twee na grootste olieproducent ter wereld. Ze produceren ongeveer 13% van de wereldwijde productie van ruwe olie. Nadat Rusland Oekraïne had aangevallen, stegen de kosten van ruwe olie tot een niveau van bijna 100 dollar per vat.


Zie hier de relatie tussen aantal universiteiten en hoogte Bruto Nationaal Product.


9. Duurder aardgas

Rusland is de op één na grootste producent van aardgas en de grootste exporteur van aardgas. 40% van het aardas in Europa is afkomstig uit Rusland.

Na het uitbreken van de oorlog is het aanbod van aardgas aanzienlijk verminderd, wat resulteerde in de stijgende prijs van ruwe olie en aardgas op de wereldmarkt.


Zie hier de Top 10 grootste graan producerende landen 2010-2020.


8. Toename van cyberaanvallen

Cyberaanvallen zijn tactische technieken om het bestuur en economie te verzwakken. Ze verspreiden zich over de gehele wereld. Rusland is de thuisbasis van de beroemdste criminele hackers ondersteund door de staat ondersteund.


Wist je dat soft-drugs gebruikende ratten zijn lui zijn.


7. Minder ‘eetbare’ olie

Oekraïne is de belangrijkste exporteur van zonnebloemolie en is alleen al goed voor bijna de helft van de wereldwijde export.


Zie hier de Top 100 grootste steden van de Oekraïne.


6. Impact op de wereldwijde aandelenmarkt

Deze crisis veroorzaakt ‘marktvolatiliteit’ op korte termijn. De volatiliteit in de markt zou een stempel kunnen drukken op de portefeuilles van financiële beleggers.

Het leidt er echter toe dat beleggers het vertrouwen verliezen in aandelen en overgaan tot andere beleggingen. Inmiddels zijn ook cryptocurrencies gedaald als gevolg van het Rusland-Oekraïne conflict.


Wist je dat Tinder je zelfvertrouwen vernietigt.


5. Impact op wereldwijde banken

Cijfers van de Bank for International Settlements (BIS) bijvoorbeeld zien dat de banken in Frankrijk en Italië ongeveer 25 miljard dollar aan Russische schulden hebben uit staan, bij Oostenrijkse banken gaat het om 17,5 miljard dollar.

Ook zorgt het voor prijsstijging voor Amerikaanse dollars op de eurohandelsmarkt.


Antwoord op de vraag: waar maakt de wereld zich zorgen om? April 2022


4. Vertraging wereldwijde transport

Het gaat vooral om de scheepvaart en het goederenvervoer per spoor. Landen als Litouwen hopen dat hun treinverkeer niet erstig zullen worden verstoord.


Zie hier de top 5 beste freerunners ter wereld.


3. Aanzienlijke impact op de automobielsector

De stijging van de oliekosten, gepaard gaande met een gebrek aan halfgeleiders en chips en andere metalen, zal waarschijnlijk de lasten van voor het maken van een vergroten. Daarnaast is de Oekraïne ook de thuisbasis van veel bedrijven die auto-onderdelen produceren voor autofabrikanten.

Zelfs voordat de soldaten van Poetin Oekraïne aanvielen, stond de wereldeconomie onder druk door de stijgende inflatie, verwarde toeleveringsketens en dalende voorraadkosten. De crisis in Oekraïne heeft een grote impact op de automobielsector.


2. Extra ‘supply chain’ problemen

Door de Corona-pandemie waren de vertragingen al groot. Deze vertragingen zorgden voor hogere kosten. Minder of geen producten uit Rusland en de Oekraïne zullen de terugkeer naar normale omstandigheden vertragen.


1. Grote gevolgen voor de voedselproductie

Rusland en Oekraïne zijn de belangrijkste producenten van landbouwgrondstoffen. Dit gaat onder ander over tarwe en maïs. Alleen Oekraïne produceert ongeveer 10% van de tarwe in de wereld en 16% van alle maïs.

Samen met Rusland produceren ze 30% tarwe. De meeste van deze producten gaan naar het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en China.

Dit zou kunnen leiden tot een tekort aan brood in het Midden-Oosten en Afrika en grote prijsstijgingen.


Top 10 economische gevolgen van de oorlog in de Oekraïne

  1. Grote gevolgen voor de voedselproductie
  2. Supply chain problemen
  3. Aanzienlijke impact op de automobielsector
  4. Vertraging wereldwijde transport
  5. Impact op wereldwijde banken
  6. Impact op de wereldwijde aandelenmarkt
  7. Minder ‘eetbare’ olie
  8. Toename van cyberaanvallen
  9. Duurder aardgas
  10. Afname van wereldwijde productie van ruwe olie

Zie hier de meest bijzondere zwangerschappen: een achtling en veel meer…


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie