, ,

Top 10 Formule 1 teams met meeste prijzengeld 2023

Top 10 Formule 1 teams met meeste prijzengeld 2023

Formule 1 teams met meeste prijzengeld 2023

Het doek is gevallen voor het Formule 1-seizoen 2023. Red Bull heeft met overweldigende dominantie de kampioenstitel veroverd, wat hen het leeuwendeel van het prijzengeld oplevert.


Lees hier → meer over Formule 1 op deze website.


Top 10 Formule 1 teams met meeste prijzengeld 2023

Bron: www.formula1.com


Hoewel de exacte prijzenpot van de Formule 1 niet openbaar wordt gemaakt, kunnen we aan de hand van financiële gegevens een aardige schatting maken.

De F1-bonzen verdelen de helft van hun winst onder de teams, met de kampioen die natuurlijk het grootste deel krijgt, gevolgd door de nummer twee, drie, enzovoort.

Tegenwoordig zijn de geldbedragen meer in evenwicht dan voorheen, dankzij de inspanningen van de nieuwe F1-leiders om het prijzengeld rechtvaardiger te verdelen.

In het verleden ontvingen de topteams aanzienlijk meer prijzengeld na een seizoen, toen Bernie Ecclestone nog de touwtjes in handen had.


Zie hier de Top 10 mooiste Ferrari racewagens aller tijden


Ferrari krijgt meer maar wel minder…

Liberty Media heeft deze ongelijkheid aangepakt sinds hun aantreden in 2017 en heeft in het nieuwe Concorde Agreement ervoor gezorgd dat het geld eerlijker wordt verdeeld.

Dit artikel concentreert zich specifiek op het prijzengeld, maar er zijn ook andere bonussen in het spel. Zo wordt aangenomen dat Ferrari een extra bonus ontvangt omdat ze vanaf het allereerste begin in de Formule 1 aanwezig zijn.

Deze bonus bedraagt naar verluidt ongeveer 5% van de prijzenpot, wat neerkomt op ongeveer 50 miljoen dollar per jaar. Teams die de afgelopen jaren succesvol waren, krijgen ook extra beloningen.

Volgens vorige afspraken ontving de kampioen ongeveer twintig procent van de prijzenpot, terwijl de nummer tien destijds ongeveer 6% ontving. Tegenwoordig ontvangt de kampioen ongeveer 14% van de pot, terwijl de nummer laatst nog steeds zes procent krijgt. Elke lagere positie betekent dus op papier ongeveer één procent minder.

Hoewel de exacte uitbetalingen niet openbaar zijn, kunn je op basis van gesprekken en analyses toch een redelijke schatting maken van het prijzengeld dat dit jaar wordt uitgekeerd.

Na het uitdelen van alle bonussen blijft er ongeveer een miljard dollar prijzengeld over om onder de teams te verdelen, en dat is het bedrag waar we in dit artikel vanuit gaan.


Zie hier de Top 10 beste Formule 1 coureurs voor Red Bull.


And the winner is…


Uiteraard is Red Bull het team dat dit seizoen het grootste deel van het prijzengeld binnenhaalt. Max Verstappen heeft persoonlijk ervoor gezorgd dat de titel naar Milton Keynes ging, met een beloning van zo’n 140 miljoen dollar aan prijzengeld.

Ondanks een teleurstellend seizoen waarin het als tiende en laatste eindigde, kan Haas nog steeds rekenen op 60 miljoen dollar. De overige 800 miljoen dollar wordt verdeeld volgens de vastgestelde sleutel.


Zie hier de Top 10 beste F1 coureurs 2023 gekozen door de coureurs zelf.


Top 10 Formule 1 teams met meeste prijzengeld 2023

1. Red Bull – 140 miljoen euro
2. Mercedes – 131 miljoen euro
3. Ferrari – 122 miljoen euro
4. McLaren – 113 miljoen euro
5. Aston Martin – 104 miljoen euro
6. Alpine – 95 miljoen euro
7. Williams – 87 miljoen euro
8. AlphaTauri – 78 miljoen euro
9. Alfa Romeo – 69 miljoen euro
10. Haas – 60 miljoen euro


Zie hier de Top 10 rijkste F1 coureurs in de geschiedenis 2024.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie