Top 10 Gevaarlijkste dieren in Nederland

0
Teken: Gevaarlijkste dieren van Nederland
Teken: Gevaarlijkste dieren van Nederland

Gevaarlijkste dieren in Nederland

Zo link is het allemaal niet met de diertjes in Nederland. Je kunt wel eens gebeten worden, verder valt het allemaal wel mee.

Tenzij je een teek tegenkomt en je er vatbaar voor bent om er erg ziek van te worden. Verder moet je dan maar weer net pech hebben met de andere beestjes op deze lijst. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Top 10 Gevaarlijkste dieren in Nederland


10. Wild zwijn

Het wild zwijn heeft van de varkens van de Oude Wereld het grootste verspreidingsgebied. Ze komen voor in grote delen van Europa, Azië en Noord-Afrika. Het is de wilde voorouder van het gedomesticeerde varken.

Wat te doen bij aanval? ‘Wildzwijnen hebben niet het allerbeste zicht. Het is het beste om als een zeug of keiler een aanval doet, veel lawaai te maken. Met een flinke schreeuw kun je het dier op andere gedachten brengen.

Ook is het verstandig om een plek te zoeken waarachter je je kunt verschuilen. Klimmen in een boom kan ook een oplossing zijn, het wildzwijn zal op een gegeven moment de aanval echt wel staken.

Is er geen boom voorhanden? Maak jezelf dan groot en breed.’ Bron: de Gelderlander: Ineens sta je oog in oog! Wat moet je wel en niet doen als je een wildzwijn tegen het lijf loopt?


9. Schotse hooglander

Schotse hooglander op de Veluwezoom
Schotse hooglander op de Veluwezoom

Dit runderras is dankzij hun dikke vacht geschikt om jaarrond als grote grazer te worden ingezet. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden.

Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief, maar bij een onverwachte confrontatie wordt terughoudend gedrag aanbevolen. Als ruim afstand wordt gehouden zullen de dieren in de regel niet verontrust raken door menselijke aanwezigheid.


Zie hier de Top 10 gevaarlijkste dieren in Frankrijk.


8. Wesp

Nederland kent veel soorten wespen, maar de Franse veldwesp, hoornaar, limonadewesp en Duitse wesp zul je het vaakst voorbij zien vliegen.

Dit zijn ook wespen die je waarschijnlijk vaker voorbij hebt horen komen. De sluipwesp, Metselwesp, Deukmetselwesp, Urntjeswesp en rupsendoder zijn minder bekend, maar vliegen ook in Nederland rond. Bron: Ongediertebestrijden.com


Lees hier ->>> het advies van de Etos als je gestoken bent dor een wesp.


7. Hond

Welk type honden bijten het meest en het hardst? In Nederland worden elk jaar zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. Gemiddeld is ruim dertig procent van deze bijtincidenten zo ernstig dat er een dokter of een ziekenhuis aan te pas moet komen.

Kinderen zijn vaker het slachtoffer van bijtincidenten dan volwassenen.

Zie hier ->>> meer over bijtende honden op deze website.


6. Europese zwarte weduwe

Europese zwarte weduwe
Europese zwarte weduwe

De Europese zwarte weduwe is een spin uit de familie der kogelspinnen. Het krachtige gif van deze spin was reeds bij de Grieken bekend.

In 2004 werd in Kazachstan zelfs beweerd dat de beet van een Europese zwarte weduwe verantwoordelijk zou zijn voor de dood van een kameel.


Zie hier de top 10 grote steden met de meeste ratten ter wereld.


5. Rat

Bruine rat
Bruine rat

De bruine rat is, net als de zwarte rat en de huismuis, een cultuurvolger. Het dier volgt de menselijke beschaving en is deels ook afhankelijk van de mens. De bruine rat was en is de oorzaak van veel overlast voor de mens.

Dit heeft de mens echter ook voor een groot deel aan zichzelf te wijten. De bruine rat staat bekend als een ziekteoverbrenger.

In ontwikkelde landen heeft de mens er niet veel last (meer) van, maar in ontwikkelingslanden is hij nog steeds een van de belangrijkste overbrengers van ziekten.

Ziekten die de bruine rat kan overbrengen zijn onder andere de ziekte van Weil, hantavirus, tularemie, pest, en rattenbeetkoorts.


Zie hier de top 10 grote steden met de meeste ratten ter wereld.


4. Parelkwal

Parelkwal
Parelkwal

Bij aanraking van een parelkwal kan een ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn langdurige jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken.

Na een steek kan je best de wonden afspoelen met zout water en daarna koelen met een ijscompres.


Top 3 Gevaarlijkste dieren in Nederland


3. Adder

Adder
Adder

Deze slang komt voor in vrijwel geheel Europa en in delen van Azië. De adder is de enige giftige slang die ook voorkomt in België en Nederland.

De adder staat daardoor hoog in de voedselketen en is een belangrijke verdelger van plaagdieren, zoals konijnen en muizen.

Adderbeten in Nederland zijn overigens wel zeer zeldzaam. Sinds 1885 zijn ruim 220 adderbeten geregistreerd en uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er dertien dodelijk waren.


Zie hier de top 10 meest voorkomende insecten in huis.


2. Pieterman

Pieterman
Pieterman

Pietermannen behoren tot de giftigste dieren van Europa. De eerste rugvin van de pieterman bevat 5 of 6 doornige vinstralen, die in verbinding staan met een gifklier aan de basis van deze vinstralen.

Zwemmers lopen kans om op een pieterman te trappen, hetgeen een steek in de voet kan veroorzaken.

Een steek van een pieterman is voor een mens in het algemeen niet dodelijk, maar wel zeer pijnlijk. Indien de steek niet snel wordt behandeld kan deze pijn maanden aanhouden.


1. Teken

"<yoastmark

Een teek leeft van het bloed van gewervelde dieren. Ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen.

Tekenbeten kunnen bij de gastheer ziekten veroorzaken. Bij de mens in ieder geval FSME, het alfa-galsyndroom en de meest voorkomende de Lymeziekte.

Naar schatting krijgt een à twee procent van de mensen die een tekenbeet oplopen, deze laatste ziekte. De kans op besmetting is gering als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt.

Driekwart van de mensen die Lymeziekte oplopen, krijgen een kenmerkende rode ring of vlek bij de plek van de tekenbeet, de zogenaamde erythema migrans. Zodra deze erythema migrans wordt waargenomen, moet de huisarts worden geraadpleegd.

Omdat de rode verkleuring niet altijd optreedt, is het van groot belang om na elke tekenbeet alert te blijven op symptomen van Lymeziekte.


Zie hier de top 25 meest taaie dieren ter wereld


Top 10 Gevaarlijkste dieren van Nederland

  1. Teken
  2. Pieterman
  3. Adder
  4. Parelkwal
  5. Rat
  6. Europese zwarte weduwe
  7. Wesp
  8. Hond
  9. Schotse hooglander
  10. Wild zwijn

Geef een reactie