Top 20 grootste Belgische uitvindingen

0
Top 10 grootste Belgische uitvindingen
Top 10 grootste Belgische uitvindingen

Grootste Belgische uitvindingen

Ook België heeft zeer zeker grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis. Hieronder een aantal praktische en intelligente oplossingen waar we nog dagelijks gebruik van maken. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over België op deze website.


Top 20 grootste Belgische uitvindingen

bron: www.expatica.com


20. Atlas-raket (Atlas ICBM)

Amerika’s eerste operationele ICBM (intercontinental ballistic missile) is gemaakt door de Belgische raketontwerper Karl Jan Bossart, geboren in Antwerpen. De Atlas ICBM is een halve eeuw lang gebruikt als eerste trap voor satellietlanceringen nadat hij in 1959 operationeel werd.

Meer is toegeschreven aan de uitvinding van Bossart: de lancering van de eerste communicatiesatelliet, lancering van de eerste bemande missies in de de lancering van sondes naar Mars, Venus, Jupiter en Saturnus. Omdat zijn werk grotendeels als geheim was, is hij echter relatief onbekend.


19. Natriumcarbonaat

Dit huishoudproduct wordt synthetisch geproduceerd met zout en kalksteen. Dit gebeurt meestal volgens een methode die bekend staat als het Solvay-proces, genoemd naar de Belgische uitvinder Ernest Solvay.

Hoewel natriumcarbonaat niet de uitvinding van Solvay was, verbeterde en vereenvoudigde hij in 1861 het moeizame Leblanc-proces, waardoor productie op industriële schaal mogelijk werd.

Natriumcarbonaat heeft vele doeleinden, zoals koken en schoonmaken, maar ook de vervaardiging van glas is één van de belangrijkste toepassingen. Rond het jaar 1900 produceerde de Solvay Company ongeveer 95 procent van de wereldwijde vraag naar natriumcarbonaat.

Solvay’s erfenis leeft voort in de vorm van zijn vele filantropische inspanningen, zoals de Solvay Business School in Brussel. Hij is begraven op de begraafplaats van Elsene.


18. Gypsy swing

Na een ongeluk gebruikte Reinhardt, een in België geboren muzikant met zigeuner roots, alleen de wijs- en middelvinger van zijn linkerhand voor solo’s. Zijn nieuwe muzikale combinatie van een scala aan genres, met name gypsy en swing, maakte hem tot een legendarische figuur in de jazzgeschiedenis.

Hij is de initiator van wat gypsyjazz of hot jazz. De populairste nummers van Reinhardt zijn jazzstandards die generaties muzikanten blijven inspireren.


17. Beurs

In de 14e eeuw lag België tussen twee grote handelsimperiums: de Middellandse Zee gedomineerd door de Italianen en de Oostzee met Duitse Haneastische kooplieden. Inwoners van België traden op als tussenpersoon tussen de handelaars en herbergiers. Ze speelden een centrale rol als makelaars voor hun klanten.

De herberg Ter Beurse, gerund door de familie Van der Beurze, was een van de meest gerenommeerde. Het plein voor de herberg was het belangrijkste financiële en commerciële centrum.

Makelaars zouden ook lokale en buitenlandse economische gegevens verzamelen van reizende gasten en uiteindelijk werden op regelmatige tijden wisselkoersen van verschillende steden aangekondigd, wat later leidde tot een georganiseerde geldmarkt.

Het idee verspreidde zich snel over Vlaanderen en de buurlanden en vroege aandelenmarkten, zoals in Gent en Rotterdam, werden typisch ‘beurzen’, naar men zegt de etymologische oorsprong van het huidige woord voor ruil, ‘beurs’.


16. Neopreen synthetisch rubber

De creatie van neopreen is het gevolg van onderzoek door de Belgische chemicus en priester dominee Julius Nieuwland naar acetyleenchemie.

In 1920 produceerde Nieuwland een soort gelei die verstevigde tot een elastische verbinding vergelijkbaar met rubber. Nieuwland maakte melding van deze revolutionaire bevinding tijdens een lezing in New York.

Deze lezing werd bijgewoond door een wetenschapper uit het Amerikaanse chemieconglomeraat DuPont. De wetenschappers van DuPont bouwden, met de hulp van de priester, voort op dit fundamentele onderzoek om modern neopreen te maken, dat we tegenwoordig in tal van toepassingen gebruiken.


Zie hier de top 10 rijkste landen op basis van natuurlijke hulpbronnen.


15. Beiaardinstrumenten

De Lage Landen beschikken nog steeds over de grootste concentratie beiaardklokinstrumenten. Dat is niet verwonderlijk aangezien België de bakermat is van deze uitvinding. Beiaarden bestaan ​​uit een systeem van ten minste 23 bronzen klokken. Dit hoewel er veel uitgebreidere carillons zijn die meer dan 50 of 60 klokken tellen

De melodieën en akkoorden worden gespeeld door een op een toetsenbord van stokachtige, houten stokken te slaan. Het gebruik van klokken op een muzikale manier zou voor het eerst zijn ontdekt in 1510 in Vlaanderen toen een ‘lokale dwaas’ muziek speelde op de klokken van het stadhuis van Oudenaarde.

Je kunt beiaardklokken in België meestal vinden in belforttorens die aan kerken of gemeentelijke gebouwen zijn bevestigd. Ze zijn traditioneel gebruikt om steden op de hoogte te stellen van de tijd of speciale evenementen. In 2014 voegde UNESCO de Belgische beiaardcultuur toe aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.


14. Verbrandingsmotor

De uitvinding van de internal combustion engine (ICE) heeft een grote impact gehad op de samenleving. Hierdoor kunnen auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen en bussen kunnen. Van alle verschillende patenten in die tijd, was de ICE, gemaakt door de Belgische ingenieur Étienne Lenoir in 1858, het eerste succesvolle ontwerp.

Dit omdat het in voldoende hoeveelheden kon worden vercommercialiseerd. De motor van Lenoir was een eencilinder, tweetaktmotor en verbrandde een mengsel van kolengas en lucht, ontstoken door een ‘jump sparks’-systeem om stroom op te wekken.

Zie hier de alle Belgische automusea op een rij.


13. Elektrische tram

De Belg Karel Van de Poele is een beroemde uitvinder met meer dan 240 patenten op zijn naam. Eén van zijn meest geprezen innovaties is de elektrische tram.

In 1883 was Van de Poele de eerste persoon die een tram aandreef met elektriciteit die heen en weer reed op een spoor in Chicago. Later ontwikkelde hij ook het trolleysysteem, dat trams aandrijft door stroom op te nemen van een bovenleiding.


12. Asfalt

De Belgische chemicus Edward de Smedt maakte de weg vrij voor de aanleg van moderne wegen met zijn uitvinding van asfaltbeton. De Smedt patenteerde zijn ‘sheet asphalt pavement’ in 1870 terwijl hij aan de Columbia University in New York werkte aan iets anders.

De eerste toepassingen van zijn uitvinding waren in 1872 in Battery Park en Fifth Avenue in New York City. De Smedt bleef zijn asfaltmix verbeteren met bitumen uit verschillende landen, totdat hij een formule vond die wegen bekleedde met een gladde, schone afwerking.


11. Witlof

Witlof is een gecultiveerde variëteit van gewone cichorei. het was de ontdekking in 1850 van de Belg Frans Breziers, die een tuinder was in de Botanische Tuin van Brussel in Sint-Joost-ten-Node.

Breziers stuitte op een manier om geblancheerde andijvie te kweken door ze in donkere, warme en vochtige ruimtes te plaatsen. Verborgen voor daglicht werd de andijvie ontdaan van het groene pigment dat geassocieerd wordt met gewone cichorei.

Deze nieuwe versie met witte bladeren explodeerde in Europa’s culinaire scene. Witlof kan gebakken, gestoomd, gekookt, gegrild of rauw gegeten worden en komt veel voor in Belgische gerechten.


Zie hier de top 10 lekkerste Vlaamse gerechten.


10. JPEG-conversie

Dankzij de Belgische natuurkundige en wiskundige barones Ingrid Daubechies kunnen we vandaag duizenden afbeeldingen opslaan zonder enorme schijfruimte te gebruiken. Daubechies’ baanbrekende creatie van wiskundige formules, bekend als Daubechies Wavelets, leidde tot de creatie van de JPEG2000-standaard voor beeldcompressie.

Deze ontdoet de afbeeldingen efficiënt van onnodige gegevens zodat ze in kleinere bestandsgroottes kunnen worden opgeslagen.

Tegenwoordig zijn Daubechies Wavelets één van de meest voorkomende typen die we in toepassingen gebruiken. Zonder deze uitvinding hadden we misschien geen digitale camera’s of het snel scannen van vingerafdrukken. Interessant genoeg heeft Daubechies haar uitvinding nooit gepatenteerd.


9. World Wide Web

Het World Wide Web (WWW) is toegeschreven aan de Britse computerwetenschapper Tim Berners-Lee. Toch is de Belgische informatica-ingenieur en computerwetenschapper Robert Cailliau zeker zo belangrijk. Hij is een mede-uitvinder vanwege zijn rol bij het maken van het voorstel dat leidde tot de uitvinding van het WWW.

Berners-Lee en Cailliau schreven samen het voorstel in november 1990, terwijl ze beiden werkzaam waren bij CERN in Zwitserland. Cailliau speelde vervolgens een grote rol bij het verkrijgen van financiering en het realiseren van het project. Hij was ook actief met de ontwikkeling van de eerste webbrowser voor de Apple Macintosh in 1992.


Zie hier de top 50 grootste steden van Indonesië.


8. Imodium

Als u je maagklachten heeft gehad, bent je misschien bekend met het medicijn Imodium. Dankzij de Belgische arts Paul Janssen is imodium, of loperamide zoals het wetenschappelijk bekend is, voor het eerst gesynthetiseerd in zijn in België gevestigde bedrijf Jannsen Pharmaceutica in 1969.

Het snelwerkende medicijn gebruiken we m de symptomen te verminderen bij patiënten die lijden aan gastro-enteritis en darmproblemen. Het medicijn is opgenomen op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).


7. Saxofoon

Toen de Belgische instrumentenmaker Adolphe Sax ernaar streefde om het gapende muzikale gat tussen houtblazers en koperblazers te vullen, maakte hij in 1846 de saxofoon. Met de vocale kracht van een koperinstrument maar met de finesse van een houtblazer, creëerde Adolphe Sax de saxofoon met een mondstuk met één riet en gepatenteerde twee groepen van zeven instrumenten.

Saxofoons zijn een adaptief houtblazersinstrument. Ze worden voor alle gebruikt: in klassieke muziek, jazz en militaire en ‘marching bands’. Zonder Sax’ knutselwerk hadden we niet de beroemde saxofoonriffs in One More Night van Phil Collins, Careless Whisper van George Michael of één van de meest herkenbare saxofoonsolo’s van de bekende Amerikaanse saxofonist Clarence Clemens in Jungleland van Bruce Springsteen gehad.


6. Mercator-projectie

Wanneer je op een online kaart kijkt voor een routebeschrijving, gebruikt je waarschijnlijk één van de beroemdste Belgische innovaties die ooit zijn gemaakt: de Mercator-projectie.

Gemaakt in 1569 door de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator, is de Mercator-projectie misschien wel de meest populaire versie van de wereldkaart. Dit omdat het de eerste kaart is die rekening hield met de bolvorm van de aarde.

De Mercator-projectie is echter niet foutloos. Toenemende breedtegraden van de evenaar tot de polen (waar ze oneindig worden) vervormen de grootte van objecten. Dit zgt er voor dat landmassa’s zoals Groenland veel groter lijken dan die in de buurt van de evenaar, zoals Midden-Amerika.

Dit terwijl Groenland in werkelijkheid kleiner is dan het Arabische schiereiland. Deze Belgische uitvinding wordt niettemin gebruikt door Google Maps en nog veel meer online diensten.


Zie hier de top 15 meest populaire Belgische liedjes in Nederland.


5. Inline skates

De rolschaatsen van vandaag hebben een lange weg afgelegd sinds de eerste creatie in 1760 door de Belgische horoloog John Joseph Merlin. Zijn uitvinding was in wezen een paar schaatsen met wielen in plaats van een schaatsblad, vergelijkbaar met de inline skates van vandaag.

Sturen was moeilijk en de rolschaatsen hadden geen remmen, en het ontwerp van Merlin was niet erg populair. Het hielp zeker niet toen hij door een schaatsoptreden tegen een spiegel botste en daarbij ernstige verwondingen opliep. Zijn ontwerp leidde echter tot herontwerpen die rolschaatsen hebben veranderd in de populaire vormen die we tegenwoordig kennen.


4. Cricket

Lange tijd dacht men dat cricket een Engelse uitvinding was. Nieuwer academisch onderzoek suggereert dat immigranten uit Noord-België het spel importeerden. De ontdekking is gebaseerd op een gedicht dat vermoedelijk in 1533 is geschreven door John Skelton, dat verwijst naar Vlaamse wevers als ‘king of crekettes’ en ook ‘wickettes’.

Men dacht dat de wevers het spel speelden in de buurt van de schapen die ze hoedden. Dit nadat ze zich in Engeland hadden gevestigd, waarbij ze herdersstaf als bats gebruikten.


3. Plastic

Het revolutionaire ’tijdperk van plastic’ kan worden toegeschreven aan de uitvinding van de Belgische plasticpionier Leo Henricus Baekeland. Hij is de eerste die een commerciële versie van plastic creëerde, Bakelite genaamd. Bakeliet kreeg onmiddellijke publieke belangstelling toen het voor het eerst aan het publiek werd geïntroduceerd in 1909.

Dit vanwege zijn sterkte, kneedbaarheid, hittebestendigheid en lage productiekosten. De veelzijdigheid van het product inspireerde de slogan van het bedrijf ‘het materiaal van duizend toepassingen’.


2. Body mass index (BMI)

De moderne richtlijn voor gezond gewicht, de Body Mass Index (BMI), is een uitvinding van de Belgische wiskundige Lambert Adolphe Quetelet. De BMI of Quetelet Index meet lichaamsvet door iemands lichaamsmassa te delen door het kwadraat van hun lengte.

Het blijft tot op de dag van vandaag de officiële maatstaf voor obesitas, waarbij als het resultaat van de verhouding meer dan 30 is, er sprake is van overgewicht.


1. Anticonceptiepil

De eerste anticonceptiepil die in 1957 in de Verenigde Staten is geproduceerd, zat vol bijwerkingen en pas in 1961. De Vlaamse verloskundige en gynaecoloog Ferdinand Peeters ontwikkelde een verbeterde versie.

Deze pil kon op grote schaal door vrouwen worden gebruikt. De Belgische dokterspil was de eerste gecombineerde orale anticonceptie die buiten de VS is geïntroduceerd. Het was ook een pil die ‘aanvaardbare’ bijwerkingen had en op wereldschaal in gebruik is genomen.


Zie hier 10 beste universiteiten van België.


Top 10 grootste Belgische uitvindingen

  1. Anticonceptiepil
  2. Body mass index (BMI)
  3. Plastic
  4. Cricket
  5. Inline skates
  6. Mercator-projectie
  7. Saxofoon
  8. Imodium
  9. World Wide Web
  10. JPEG-conversie
  11. Witlof
  12. Asfalt
  13. Elektrische tram
  14. Verbrandingsmotor
  15. Beiaardinstrumenten
  16. Neopreen synthetisch rubber
  17. De beurs
  18. Gypsy swing
  19. Natriumcarbonaat
  20. Atlas-raket (Atlas ICBM)

Geef een reactie