, , , ,

Top 10 grootste beschavingen die de wereld ooit heeft gekend

Sumerische koning - Top 10 grootste beschavingen die de wereld ooit heeft gekend

Grootste beschavingen die de wereld ooit heeft gekend

Rome, Carthago en Athene waren hoofdsteden van oude beschavingen die een aanzienlijke impact op de geschiedenis hebben achtergelaten.

Oude hoofdsteden zoals Carthago, Rome en Uruk kan je nog steeds bezoeken in het huidige Tunesië, Italië en Irak.


Lees hier ->>> meer over cultuur op deze website.


Top 10 grootste beschavingen die de wereld ooit heeft gekend

Bron: www.thetravel.com


10. Het oude Carthago

De Carthaagse beschaving was zonder twijfel een van de grote beschavingen die ooit in de wereld hebben bestaan. De oorsprong van deze oude Semitische beschaving dateert uit de 9e eeuw voor Christus, toen deze is gesticht door de zeehandelminnende Feniciërs.

De beschaving groeide snel en was al snel de dominante macht in de Middellandse Zee. De heerschappij over de regio zou echter uiteindelijk ernstig worden bedreigd door het oude Rome en uiteindelijk in 146 voor Christus tot een einde komen

Dit na tientallen jaren van hevige zee- en grondgevechten met de meedogenloze Romeinen.

Locatie van de hoofdstad: Carthago was de hoofdstad van de Carthaagse beschaving en bevindt zich in de huidige stad Tunis in Tunesië.


9. Het Oude Rome

Het oude Rome was een machtige beschaving die in de 8e eeuw voor Christus is gesticht in wat nu het huidige Rome, Italië is. Het rijk was een van de grootste in de geschiedenis en domineerde lange tijd de Middellandse Zee en grote delen van Europa, tot aan de val in 480 na Christus.

Het was één van de meest succesvolle beschavingen in de geschiedenis, en er zijn een groot aantal uitvindingen aan toegeschreven, waaronder beton, het Romeinse amfitheater, de sociale zekerheid, kranten en nog veel meer.

Locatie van de hoofdstad: Rome was de hoofdstad van het oude Rome en de stad bestaat nog steeds in het huidige Italië


Zie hier de Top 10 wreedste Romeinse keizers.


8. Etruskische beschaving

De Etruskische beschaving was één van de eerste beschavingen ter wereld die zijn oorsprong vond op het Italiaanse schiereiland. De oorsprong ervan dateert van rond 900 voor Christus.

Het groeide snel uit tot de dominante macht in Italië. Dit totdat het in de 3e eeuw voor Christus is veroverd door het oude Rome. Het oude Rome nam vervolgens een groot deel van de Etruskische cultuur en uitvindingen over.

Net als sommige andere beschavingen rond de Middellandse Zee bestond de Etruskische beschaving uit onafhankelijke stadstaten en had dus niet noodzakelijkerwijs een hoofdstad.

De Etruskische beschaving kende echter een paar opmerkelijke steden zoals Veli, Caere, Tarquinia, Populonia en Vulci. Overigens zijn de meeste van deze steden door de Romeinen verwoest.

Veli was de rijkste stadstaat tijdens het bewind van de Etruskische beschaving. Deze stad is volledig verwoest toen de Romeinen de stad in 396 voor Christus binnenvielen.

De ruïnes van Veli zijn tegenwoordig te zien op Isola Farnese, Lazio, Italië, maar ze bevatten geen noemenswaardige Etruskische creaties.

Belangrijke Etruskische steden: Populonia en Tarquinia waren twee belangrijke Etruskische steden en behoren tot de beste plaatsen om overblijfselen van deze grote beschaving te zien. Populonia ligt in de stad Piombino in de provincie Livorno, terwijl Tarquina in de provincie Viterbo in de regio Lazio ligt.


7. Achaemenidische Rijk

Met een grondgebied van 5,5 miljoen vierkante kilometer was het Achaemenidische rijk het grootste rijk in de antieke wereld. Het was een oud Iraans rijk en is in 550 voor Christus gesticht door Cyrus de Grote.

Het rijk groeide eeuwenlang en bedreigde de oude wereld met zijn machtige militaire kracht, waarbij het grote beschavingen veroverde, waaronder het koninkrijk Lydië, het Babylonische rijk, het oude Egypte, het oude Griekenland en vele anderen.

In 330 voor Christus viel het rijk echter in handen van de jonge koning van Macedonië, Alexander de Grote, die in de antieke wereld vele steden stichtte.

Locatie van de hoofdstad: Persepolis was de hoofdstad van het Achaemenidische rijk en deze stad ligt in de stad Marvdasht in het hedendaagse Iran.


Zie hier de Top 10 oudste landen ter wereld.


6. Beschaving in de Indusvallei

De archeologische vindplaats Dholavira die ooit deel uitmaakte van de beschaving van de Indusvallei
De beschaving in de Indusvallei was één van de grootste oude beschavingen in de geschiedenis die ooit bloeide.

Het bloeide in het gebied dat nu verschillende landen in Zuid-Azië kent, waaronder Pakistan, Afghanistan en India. Het is ook één van de drie oudste beschavingen ter wereld; de andere twee zijn de beschavingen van Mesopotamië en het oude Egypte.

De Indusbeschaving was ook de meest uitgebreide van de drie oudste beschavingen ter wereld. Het is gesticht in 3.300 voor Christus.

Het raakte rond 1.300 voor Christus in verval als gevolg van de klimaatverandering, waardoor de watervoorziening van de stad verminderde en de inwoners werden gedwongen te migreren, wat leidde tot de val van de beschaving.

Locatie van de hoofdstad: De beschaving van de Indusvallei had twee grote hoofdsteden, bekend als Mohenjo-daro en Harappa. Mohenjo-daro is te vinden in de provincie Sindh, terwijl Harappa te vinden is in de provincie Punjab, beide in het hedendaagse Pakistan.


5. Fenicië

Fenicië was een oude Semitische beschaving die rond 3000 voor Christus ontstond in het oostelijke Middellandse Zeegebied en duurde tot 332 voor Christus toen het in handen viel van Alexander de Grote.

De mensen waaruit deze beschaving bestond waren Kanaänieten, en zij bouwden hun beschaving rond maritieme handel. Het waren uitstekende zeelieden die verschillende havensteden rond de Middellandse Zee stichtten om hun maritieme handel te ondersteunen, en Carthago was een van deze steden.

Steden gesticht door de Feniciërs waren vaak onafhankelijk en maakten geen deel uit van een groter rijk zoals andere oude beschavingen. Er was dus geen centrale stad die hun grondgebied beheerste.

Een paar Fenicische stadstaten zijn echter ongelooflijk rijk en belangrijk geworden. Bovenaan de lijst staan ​​Tyrus, Sidon en Byblos. Deze steden liggen allemaal in het hedendaagse Libanon en hebben allemaal een adembenemende geschiedenis.

Tyrus was de geboorteplaats van Dido, de stichter van Carthago, en Europa, de moeder van koning Minos van Kreta. Sidon was volgens Genesis 10:15 de oudste zoon van Kanaän, waardoor het hoogstwaarschijnlijk de oudste Fenicische stad is.

Byblos wordt beschouwd als een van de oudste bewoonde steden ter wereld. Het is de geboorteplaats van het Alfabet, dat uiteindelijk zijn weg vond naar het oude Griekenland. De westerse wereld heeft deze Fenicische stad te danken voor haar geschreven talen.

De belangrijkste Fenicische steden: Tyrus, Sidon en Byblos, allemaal gelegen in het hedendaagse Libanon


4. Minoïsche beschaving

De Minoïsche beschaving was een beschaving uit de Bronstijd die wordt beschouwd als de oudste beschaving in Europa. De beschaving werd rond 3100 voor Christus gesticht op het eiland Kreta en bloeide tot de 15e eeuw voor Christus, toen het is vernietigd door veroveraars van het vasteland.

De Minoïsche beschaving staat bekend om zijn levendige kunst, massieve bouwwerken en aardewerk. De beschaving is ook het decor van de legende van de Minotaurus.

Locatie van het stadscentrum: Knossos was de hoofdstad van de Minoïsche beschaving en hier bevond zich het grootste paleis van Minos. Knossos is ook de locatie van het labyrint waar de Minotaurus werd bewaard, en de ruïnes ervan zijn te vinden in de huidige stad Heraklion, op het eiland Kreta in Griekenland.


Zie hier de Top 10 langste rivieren in Afrika.


3. Het oude Egypte

Het oude Egypte was een beschaving in Noord-Afrika die tegenwoordig wordt beschouwd als één van de meest ongelooflijke beschavingen die ooit hebben bestaan.

Egypte is één van de drie die worden beschouwd als de oudste beschavingen ter wereld. De andere twee zijn de beschaving van Mesopotamië en de beschaving van de Indusvallei.

Hoewel er al in 5000 voor Christus verschillende kleine stammen in de regio bestonden, werd Egypte rond 3.100 voor Christus een verenigde beschaving. Al snel was de beschaving een dominante macht in het Middellandse Zeegebied.

De oude Egyptenaren vonden veel geweldige dingen uit. Hieronder de bouw van de Grote Piramides, het schrift, papyrusvellen, zwarte inkt, de kalender, klokken, medicijnen en mummificatie.

Duizenden jaren lang bloeide Egypte tot 332 voor Christus. Toen viel het in handen van Alexander de Grote.

Locatie van de hoofdstad: Egypte had tijdens zijn lange regering verschillende hoofdsteden, maar Memphis en Thebe waren het populairst. Memphis was de eerste hoofdstad van het oude Egypte. Vandaag de dag zijn de ruïnes 20 km ten zuiden van Caïro te vinden, in het dorp Mit Rahina, in Badrasheen. Dit terwijl de ruïnes van Thebe in het hedendaagse Luxor liggen (een van de oudste steden). steden in de wereld van vandaag)


2. Het oude Griekenland

Het oude Griekenland is één van de meest populaire beschavingen die de aarde ooit heeft gekend. Het is de thuisbasis van enkele van de meest historische steden ter wereld.

Deze beschaving ontstond in de 8e eeuw voor Christus na de val van de Myceense beschaving en duurde tot 323 voor Christus toen Alexander de Grote stierf.

De beschaving bestond uit stadstaten en staat bekend om zijn talrijke prestaties die de basis vormen waarop de westerse beschaving is gebouwd.

Er zijn zoveel dingen uitgevonden in het oude Griekenland, waaronder democratie, filosofie, vrijheid van meningsuiting. Ook ontstonden er de  de Olympische Spelen, poëzie en het Griekse alfabet, dat een wijziging was van het Fenicische alfabet.

Het oude Griekenland had geen hoofdstad omdat het niet verenigd was onder één troon of regering. In plaats daarvan bestond het uit stadstaten, waarvan de meeste voortdurend met elkaar in conflict waren. Zonder twijfel was Athene de populairste stadstaat in het oude Griekenland.

Deze stad is een van de oudste steden ter wereld. Het is ook de plek waar enkele van de belangrijkste successen van de beschaving zijn geboekt. Hierdoor beschouwen we het als de geboorteplaats van de westerse beschaving.

Tegenwoordig bestaat Athene nog steeds en het is de beste plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van de oude Griekse beschaving.


1. Sumerische beschaving

Gekroonde Sumerische koning van Ur , mogelijk Ur-Pabilsag , met bedienden, ca. 2.600 voor Christus.

Gekroonde Sumerische koning van Ur , mogelijk Ur-Pabilsag , met bedienden, ca. 2.600 voor Christus.

De Sumerische beschaving wordt geprezen als de oudste beschaving die de wereld ooit heeft gekend. De beschaving bevond zich in Mesopotamië en ontstond rond 3300 voor Christus. Hierna groeide ze snel uit tot een machtige macht in de regio.

Sumerië bestond uit verschillende stadstaten waar de Sumeriërs leefden en bloeiden en ongelooflijke dingen uitvonden. Hieronder schrift, kunst, architectuur en aardewerk. De Sumerische beschaving wordt gecrediteerd voor het uitvinden van de oudst bekende tekst ter wereld.

Ondanks dat ze van dezelfde oorsprong waren en dezelfde cultuur en taal deelden, voerden de Sumerische stadstaten vaak oorlog met elkaar. Hierdoor waren ze kwetsbaar voor indringers, waaronder de Elamieten, Sargon (die het Akkadische rijk stichtte) en de Gutianen.

De Sumerische beschaving kwam uiteindelijk tot een einde toen de Amorieten de steden binnenvielen en overnamen. Al snel raakte de Sumerische cultuur opgenomen in de Amoritische cultuur, en een machtig rijk dat bekend staat als Babylon werd geboren.


Top 10 grootste beschavingen die de wereld ooit heeft gekend

  1. Sumerische beschaving
  2. Het oude Griekenland
  3. Het oude Egypte
  4. Minoïsche beschaving
  5. Fenicië
  6. Beschaving in de Indusvallei
  7. Achaemenidische Rijk
  8. Etruskische beschaving
  9. Het Oude Rome
  10. Het oude Carthago

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie