Top 10 grootste bossen ter wereld

0
Amazone regenwoud: Top 10 grootste bossen ter wereld
Amazone regenwoud: Top 10 grootste bossen ter wereld

Grootste bossen ter wereld

Ze zijn er nog wel, de grote bossen. We moet wel zuinig zijn op deze longen van onze aarde, want anders blijft er te weinig te ademen over. Lees meer.


Lees hier ->>> meer over natuur op deze website.


Top 10 grootste bossen ter wereld


10. Sinharaja Forest Reserve – 111,9 km2

Sri Lanka

Het woudreservaat Sinharaja is een nationaal park in Sri Lanka. Het park werd opgericht in 1978 en in 1988 werd het vanwege zijn grote biodiversiteit toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.


9. Kinabalu-park – 754 km2

Maleisië

Het Nationaal park Kinabalu is een natuurpark en sinds 1964 een Nationaal Park. In 2000 kwam het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn verschillende soorten tropisch regenwoud en met de hoogst beklimbare – als alpinisme niet wordt meegerekend – en belangrijkste attractie de berg Mount Kinabalu.

Website: www.sabahparks.org.my


8. Daintree-regenwoud – 1.200 km2

Australië

Daintree is een populaire bestemming voor toeristen, dankzij het indrukwekkende regenwoud, de prachtige stranden en het Groot Barrièrerif voor de kust. Krokodillen zwemmen in de rivieren en kreken en de met uitsterven bedreigde kasuaris loopt hier ook nog steeds rond.

Het gebied heeft een aantal resorts, backpackershostels, campings en bed & breakfasts als onderkomen voor toeristen, die zich amuseren met activiteiten zoals begeleide nachtwandelingen, 4-wheel-drive-tours, paardrijden, kajakken, exotisch fruit proeven, junglesurfen en krokodillentours. Er is ook een interessant sculpturenpad te volgen door het regenwoud bij de Rainforest Hideaway B&B in Cape Tribulation.

Website: www.daintreerainforest.com


7. Sunderbans – 10.000 km2

India, Bangladesh

Het Sundarbans National Park is een nationaal park, tijgerreservaat en biosfeerreservaat in West-Bengalen, India. Het maakt deel uit van de Sundarbans in de Ganges Delta en grenst aan het Sundarban Reserve Forest in Bangladesh. De delta is dicht bedekt met mangrovebossen en is een van de grootste reservaten voor de Bengaalse tijger . Het is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan vogels, reptielen en ongewervelde soorten, waaronder de zoutwaterkrokodil.


6. Regenwoud van Xishuangbanna – 19.223 km2

China

In de afgelopen jaren is het gebied op grote schaal opengesteld voor gebruik en zijn de oerbossen, met name regenwouden, ernstig aangetast. Dit regenwoud omvat ook een zeer diverse fauna van vogels, zoogdieren en reptielen en amfibieën, die respectievelijk 36%, 21% en 14% van China’s biodiversiteit vertegenwoordigen.


5. Tongass National Forest – 68.000 km2

Verenigde Staten

Het Tongass National Forest is een bosgebied in het zuidoosten van de Amerikaanse staat Alaska. Het bosgebied neemt bijna het volledige gebied in dat bekend staat als de Alaska Panhandle.

Het gebiedt strekt zich uit van de Alexanderarchipel tot de toppen van de Boundary Ranges van de Coast Mountains. Het gebied grenst aan de Grote Oceaan in het westen en de staatsgrenzen met Canada, meer specifiek met de provincie Brits-Columbia in het oosten.

Tongass is een gematigd regenwoud, gelegen in een gematigde klimaatzone met veel neerslag.


4. Gematigd bos van Valdivia – 248.100 km2

Chili, Argentinië

Het gematigd bos van Valdivia is een ecoregio in centraal Chili die gekenmerkt wordt door een hoge graad van endemie. Voor houtachtige planten kan dit op het vlak van de individuele soorten tot 90% belopen en tot 34% voor de geslachten. Filogenetisch is er verband met de Gondwana-taxa van Oceanië dat teruggaat op het vroege Tertiair. Er is ook verband met neotropische soorten uit later tijden, maar de Andes heeft een aanzienlijke barrière daartegen opgeworpen.


Zie hier de top 10 dodelijkste bosbranden in de geschiedenis.


3. Atlantische Woud – 1.315.460 km2

Brazilië, Argentinië, Paraguay

Het Atlantisch Woud (Portugees: Mata Atlântica) is een bioom dat voorkomt in de Braziliaanse kuststrook aan de Atlantische Oceaan en in delen van Argentinië en Paraguay. Het gebied heeft een buitengewoon grote biodiversiteit. Het wordt gekenmerkt door bomen van meer dan 30 meter hoog, met veel epifyten waaronder bromelia’s en orchideeën. Met name in de 20e eeuw heeft er veel ontbossing plaatsgevonden. Sinds 1999 is het erkend als Werelderfgoed.


2. Congo-regenwoud – 2.000.000 km2

Angola, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Republiek Congo, Equatoriaal-Guinea, Gabon

De Congolese regenwouden vormen een brede band van tropische laagland- en moerasbossen in het rivierbekken van de Kongo en haar zijrivieren. Het gebied beslaat het zuidoosten van Kameroen, het oosten van Gabon, het noorden en midden van Congo-Brazzaville, het noorden en midden van Congo-Kinshasa en het zuiden en zuidwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Congolese regenwouden zijn verdeeld in vijf ecoregio’s, die het grootste deel van de regenwouden in het Kongobekken bevatten. Het bekken bevat daarnaast nog drie overige ecoregio’s, die zowel regenwouden als savannes bevatten.


1. Amazone regenwoud – 5.500.000 km2

Brazilië, Peru, Colombia, Bolivia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Suriname, Venezuela

Meer dan de helft van al het overgebleven regenwoud op aarde ligt in het Amazonegebied. In het regenwoud leven ongeveer 100 miljoen insectensoorten, honderdduizenden plantensoorten, en bijna 2.000 soorten vogels en zoogdieren. De diversiteit van plantsoorten is de hoogste ter wereld. Sommige deskundigen schatten dat één vierkante kilometer meer dan 75.000 type bomen en 150.000 soorten hogere planten kan bevatten. Eén vierkante kilometer Amazoneregenwoud kan ongeveer 75.000 ton levende planten herbergen.

Eén op de vijf van alle vogels in de wereld leeft in de regenwouden van de Amazone. Maar er moeten nog een hoop soorten worden geregistreerd, ontdekt of gecatalogiseerd.

Zie hier de tien landen met het meeste bos en bosbedekking in km².


Top 10 grootste bossen ter wereld

  1. Amazone regenwoud – 5.500.000 km2
  2. Congo-regenwoud – 2.000.000 km2
  3. Atlantische Woud – 1.315.460 km2
  4. Gematigd bos van Valdivia – 248.100 km2
  5. Tongass National Forest – 68.000 km2
  6. Regenwoud van Xishuangbanna – 19.223 km2
  7. Sundarbans National Park – 10.000 km2
  8. Daintree-regenwoud – 1.200 km2
  9. Kinabalu-park – 754 km2
  10. Sinharaja Forest Reserve – 111,9 km2

Geef een reactie