, , , ,

Top 10 grootste farao’s in het oude Egypte

Hatsjepsoet - Top 10 grootste farao's in het oude Egypte

Grootste farao’s in het oude Egypte

De farao’s van het oude Egypte regeerden oppermachtig. Ze werden beschouwd als zowel goden als politieke figuren. De farao’s erfden de kroon via de koninklijke bloedlijn waarbij de koning, de vader, na zijn dood de troon naliet aan zijn oudste zoon. Lees meer…


Lees hier → meer over geschiedenis op deze website.


Top 10 grootste farao’s in het oude Egypte

Bron: www.ancienthistorylists.com

Talloze farao’s hebben over Egypte geregeerd, waardoor het een van de grootste beschavingen ooit is geworden. Deze speelden niet allemaal een sleutelrol bij het vormgeven van de grote geschiedenis van Egypte, maar degenen die dat wel deden, worden voor altijd gemarkeerd in deze gouden periode van de geschiedenis.

De farao’s waren zo belangrijk voor hun volk dat ze werden vergeleken met Egyptische goden als Horus en Osiris, waarbij ook titels als de Zoon van Re werden gebruikt. Hun rol was zoveel meer dan alleen maar keizer, wat leidde tot hun goddelijke status.

De bouw van het graf van een farao was een belangrijke taak in Egypte, omdat de farao’s in het hiernamaals als overwinnaar herboren wilden worden. Architecten hebben hard gewerkt om de graven te beschermen door er piramides overheen te bouwen.


10. Cleopatra VII – 69 v.Chr. – 30 v.Chr.

Cleopatra VII

Cleopatra VII

Cleopatra VII of Cleopatra Philopator was de laatste farao van het Ptolemeïsche koninkrijk. Ze was geen geboren Egyptenaar, maar de dochter van de Macedonische generaal Ptolemaeus I Soter. Haar regering duurde van 51 voor Christus tot 30 voor Christus, waarin ze bewees een eminente leider te zijn.

Het koninkrijk Egypte bloeide onder haar bewind toen er verschillende hervormingen zijnn doorgevoerd om de Egyptische economie te verbeteren. Haar buitenlandse betrekkingen, zowel persoonlijk als politiek, bleken van grote waarde voor het koninkrijk te zijn en leidden tot veel welvarende buitenlandse handel.

Het regeren over Egypte was nooit een gemakkelijke taak voor haar, aangezien haar reis naar de troon is uitgedaagd door haar eigen broer. Ze was een slimme en bekwame keizer, maar op 39-jarige leeftijd pleegde ze zelfmoord, hoewel nog steeds niet is bewezen op welke manier.

De laatste regerende farao van Egypte heeft een grote invloed gehad op de literatuur en het drama, en er zijn veel toneelstukken, documentaires, drama’s en films over haar leven gemaakt. Na de dood van Cleopatra VII kwam er een einde aan het Egyptische rijk.


Zie hier de Top 100 mensen die het verschil maakten – LIFE’s 100 People.


9. Cheops – 2589 v.Chr. – 2566 v.Chr.

Cheops

Cheops

De tweede farao van de vierde dynastie, Cheops, stond ook bekend als Khnum Khufu. Hij behoorde tot het Oude Rijk en regeerde van ongeveer 2589 voor Christus tot 2566 voor Christus.

Er zijn niet veel historische teksten die de regering van Cheops beschrijven, maar zijn grootste bijdrage aan de Egyptische beschaving was de Grote Piramide van Gizeh. Het is de oudste en grootste van alle piramides die aanwezig zijn in het Gizeh-complex.

De opmerkelijke architectuur spreekt voor de onberispelijke bouwtechnieken die in het oude Egypte is gebruikt. De piramide is opgebouwd uit kalksteen en modderstenen en is gebouwd als mortuarium voor farao Cheops. Het heeft drie kamers en de Grote Galerij.

Er wordt aangenomen dat de kamers gevuld waren met kostbare juwelen en artefacten die al lang geleden zijn gestolen.


8. Djoser – 2686 v.Chr. – 2649 v.Chr.

Djoser

Djoser

De stichter van het Oude Rijk, Djoser, was een farao van de negende dynastie. Hij regeerde tussen 2630 voor Christus en 2611 voor Christus en is vooral bekend vanwege zijn bijdrage aan de bouw van de beroemde kalkstenen trappiramide in Saqqara.

Trappiramide in Saqqara

Trappiramide in Saqqara

Het monument is een voorbeeld van grote technologische innovatie. De piramide is gemaakt om het graf van farao Djoser te beschermen en is gemaakt door enorme kalksteenblokken op mastaba-wijze op elkaar te stapelen.

In de stenen zijn inscripties gegraveerd en het gebouw is een mooi voorbeeld van een slimme vorm van architectuur die ondanks zijn hoogte zijn stabiliteit niet heeft verloren. Het bouwwerk is na de dood van Djoser voltooid door zijn ambtenaar Imhotep.


Zie hier de Top 100 grootste Afro-Amerikanen aller tijden.


7. Achnaton – rond 1380 v.Chr. – 1334 v.Chr.

Achnaton

Achnaton

De oud farao Achnaton, ook bekend als Amenhotep IV, belichaamde de 18e dynastie. Zijn regering duurde van 1353 v.Chr. Tot 1336 v.Chr. En zijn volk genoot er niet veel van vanwege de impopulaire hervormingen die plaatsvonden.

De Egyptenaren waren gewend een groot aantal goden te aanbidden, maar Achnaton probeerde deze religieuze traditie te veranderen in monotheïsme, oftewel de aanbidding van slechts één god. Deze god was Aten, een soort zonnegod verwant aan de god Ra.

Het volk en de toekomstige farao’s waren zo van streek door de verandering dat ze na de dood van Achnaton zijn beelden vernietigden. Ze keerden terug naar dezelfde oude manier van aanbidden.

Hij is geëlimineerd van de lijst van koningen en er is bijna geen spoor van hem gevonden. Dit totdat zijn stoffelijk overschot in Achetaton is ontdekt. Later maakte zijn zoon Toetanchamon de religieuze hervormingen van zijn vader ongedaan.


Zie hier de 10 belangrijkste momenten in de geschiedenis van de mensheid.


6. Xerxes I – 519 – 465 v.Chr.

Xerxes I

Xerxes I

De koning, Xerxes I, beter bekend als Xerxes de Grote, was de vijfde van de Perzische Achaemenidische dynastie. Hij was de zoon van Darius de Grote en zijn regering duurde van 486 voor Christus tot 465 voor Christus.

Hij is in de geschiedenis bekend vanwege zijn poging tot invasie van Griekenland in de Slag bij Thermopylae. Later dat jaar is hij verslagen in de Slag bij Salamis, waardoor hij zijn koninkrijk moest ontvluchten.

Hij staat bekend als zowel een Perzische heerser als een farao, aangezien het land, toen hij regeerde, ook deel uitmaakte van het Perzische rijk. Hij is vermoord door zijn eigen commandant van de koninklijke lijfwacht.

Xerxes wordt in de geschiedenisboeken niet positief afgebeeld, aangezien de meeste historische teksten zijn geschreven door de Grieken die hem zagen als een symbool van tirannie.


5. Toetanchamon – 1341 v.Chr. – 1323 v.Chr.

Het gouden grafmasker van farao Toetanchamon

Het gouden grafmasker van farao Toetanchamon

De beroemdste farao aller tijden is koning Toetanchamon. Hij besteeg de troon op de prille leeftijd van negen of tien jaar, maar zijn regering duurde slechts van 1332 v.Chr. tot 1323 v.Chr.

Hoewel de jonge koning veel religieuze hervormingen doorvoerde, stond hij niet erg bekend om zijn prestaties als heerser. Zijn bekendheid komt meer voort uit de ontdekking van zijn bijna intacte tombe.

De dood van Toetanchamon is nog steeds een kwestie van controverse. Dit aangezien er geen conclusies zijn getrokken over de manier waarop hij stierf, maar zijn mummie was belangrijk voor egyptologen om waardevol onderzoek te doen naar het proces van mummificatie.


4. Amenhotep III – 1391 v.Chr. – 1353 v.Chr.

Amenhotep III

Amenhotep III

De heerschappij van Amenhotep wordt herinnerd als een periode van artistieke glorie en welvaart. Hij was de negende farao van de 18e dynastie wiens regering duurde van 1391 voor Christus tot 1353 voor Christus.

Hij had een grote impact op de economie van Egypte, die onder zijn bewind tot bloei kwam dankzij de gezonde handelsbetrekkingen van die tijd.

Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het kunstveld door vele monumenten, standbeelden en stenen scarabeeën te bouwen die nog steeds in goede staat zijn.

Tijdens opgravingen zijn op deze scarabeeën veel teksten gevonden die een verscheidenheid aan historische gebeurtenissen uitbeelden. Hij wordt gezien als de farao met het grootste aantal van zijn eigen beelden.


Zie hier de Top 10 meest beroemde opgravingen in onze geschiedenis.


3. Ramses II – 1303 v.Chr. – 1213 v.Chr.

Beeld van Ramses II in de tempel van Luxor

Beeld van Ramses II in de tempel van Luxor

De derde farao, Ramses II, van de 19e dynastie en een van de grootste farao’s van het Nieuwe Rijk van Egypte. Egyptenaren noemen hem vaak ‘de Grote Voorouder’. Ramses zou een zegevierende militaire carrière hebben gehad waar het koninkrijk veel profijt van had.

Hij leidde verschillende militaire expedities en versloeg vele vijanden zoals de Hettieten, Syriërs en Nubiërs. Er wordt aangenomen dat geen enkele farao ooit zijn architectonische triomfen heeft overtroffen.

Hij bouwde een groot aantal monumenten verspreid over heel Egypte die nu een trots onderdeel zijn van het Egyptische erfgoed. Hij stierf op 90-jarige leeftijd en is begraven in de Vallei der Koningen.

De ongebruikelijke bijdragen van Ramses gingen ook na zijn dood door. Ook toen zijn stoffelijk overschot voor restauratie naar de archeologische autoriteiten in Frankrijk is gestuurd.

De Egyptische functionarissen moesten een paspoort afgeven voor het lichaam van de overleden farao om een ​​legale en veilige terugkeer te garanderen.

Er zijn de juiste documenten opgesteld met een paspoort waarop als beroep ‘Koning (overleden)’ stond geschreven. De mummie is op het vliegveld ontvangen met alle militaire eer die een koning toekwam.


2. Thoetmosis III – 1481 v.Chr. – 1425 v.Chr.

Beeld van basalt van Thoetmosis III in het Museum van Luxor

Beeld van basalt van Thoetmosis III in het Museum van Luxor

De erfgenaam van de 18e dynastie was Thoetmosis van Egypte. Hij is de stiefzoon van de vorige farao Hatsjepsoet.

Als enige zoon van koning Thoetmosis II zou hij na zijn dood de troon overnemen, maar hij was toen nog maar twee jaar oud, dus besteeg zijn stiefmoeder Hatsjepsoet de troon terwijl hij haar mederegent werd.

Zijn regering duurde 54 jaar en hij stierf op 56-jarige leeftijd, maar zijn bijdrage aan de Egyptische beschaving wordt nog steeds als een van de grootste beschouwd.

Thoetmosis, algemeen bekend als de ‘Napoleon van Egypte’, had een brede lijst van prestaties en militaire prestaties. De uitbreiding van het Egyptische koninkrijk onder zijn bewind was opmerkelijk.

Thoetmosis werd ook beschouwd als een grote krijger die tegen veel vijanden vocht om Egypte en zijn volk te beschermen. Hij heeft veel bijgedragen aan de bouw van verschillende locaties en zijn bekendste bijdrage is de tempel in Karnak.

Een van de obelisken uit deze tempel werd opnieuw opgericht als de Obelisk van Theodosius in Istanbul, Turkije. De mummie van Thoetmosis werd ontdekt in de Vallei der Koningen, waar hij werd begraven met andere farao’s van dezelfde dynastie.


1. Hatsjepsoet – 1507 – 1458 v.Chr.

Hatsjepsoet

Hatsjepsoet

De titel van de meest succesvolle vrouwelijke farao die de troon van Egypte heeft beklommen gaat naar Hatsjepsoet. Hatsjepsoet, de vijfde heerser van de 18e dynastie van Egypte, regeerde tussen 1478 voor Christus en 1458 voor Christus.

Als vrouw, dochter en zus van een koning deelde Hatsjepsoet niet alleen de koninklijke bloedlijn, maar erfde hij ook de kunst van het regeren van haar koninklijke familie. Hoewel de status van vrouwen in het oude Egypte hoog was, waren vrouwelijke farao’s zeldzaam.

Er wordt aangenomen dat koning Thoetmosis I wilde dat zijn dochter de troon zou erven. Na de dood van haar man nam Hatsjepsoet de troon over en regeerde ruim 21 jaar. Ze heeft veel meer bereikt dan veel andere farao’s tijdens hun bewind hadden kunnen doen.

Van het initiëren van talloze bouwprojecten tot het opzetten van routes voor buitenlandse handel, alles verliep soepel en de mensen genoten vrede onder haar regering. De beroemde tempel van Hatsjepsoet is een dodentempel die ze voor zichzelf heeft gebouwd.


Top 10 grootste farao’s in het oude Egypte

  1. Hatsjepsoet – 1507 – 1458 v.Chr.
  2. Thoetmosis III – 1481 v.Chr. – 1425 v.Chr.
  3. Ramses II – 1303 v.Chr. – 1213 v.Chr.
  4. Amenhotep III – 1391 v.Chr. – 1353 v.Chr.
  5. Toetanchamon – 1341 v.Chr. – 1323 v.Chr.
  6. Xerxes I – 519 – 465 v.Chr.
  7. Achnaton – rond 1380 v.Chr. – 1334 v.Chr.
  8. Djoser – 2686 v.Chr. – 2649 v.Chr.
  9. Cheops – 2589 v.Chr. – 2566 v.Chr.
  10. Cleopatra VII – 69 v.Chr. – 30 v.Chr.