Top 10 grootste gieren ter wereld

0
Andescondor (Vultur Gryphusr) - Top 10 grootste gieren ter wereld
Andescondor (Vultur Gryphusr) - Top 10 grootste gieren ter wereld

Grootste gieren ter wereld

Een gier is een roofvogel die zich voedt met aas, vlees van dode dieren. Door hun unieke kenmerken en enorme omvang onderscheiden ze zich echter van bijna alle andere roofvogels. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website…


Top 10 grootste gieren ter wereld


10. Witruggier (Gyps africanus)

Witruggier (Gyps Africanus)
Witruggier (Gyps Africanus)

Lichaamslengte: 78-98 cm
Spanwijdte: 1,96-2,25 mr
Gewicht: 4,15 en 7,20 kg

De witruggier is een gier uit de oude wereld. Zo genoemd omdat zijn leefgebied zich niet uitstrekt tot in de ‘nieuwe wereld’, of het westelijk halfrond dat door Europeanen wordt verkend en gekoloniseerd.

Deze grote vogel komt oorspronkelijk uit Afrika en broedt in de savanne en legt meestal slechts één ei per jaar. Zoals de meeste gieren geeft de witrug de voorkeur aan aas. Trouw aan zijn naam heeft de witruggier witte veren langs zijn rug.

Ooit als relatief stabiel beschouwd, is de populatie van deze gieren de afgelopen decennia sterk gedaald. De belangrijkste boosdoener lijkt vergif te zijn, hoewel verlies van leefgebied een andere bijdragende factor is.

In een poging hun gewassen en vee te beschermen, hebben boeren gifstoffen misbruikt, zoals Furadan, om roofdieren te doden.

Wanneer de roofdieren sterven, komen de gieren het aas eten en nemen ook het gif in. Momenteel wordt de witruggier door de IUCN als ernstig bedreigd beschouwd.


9. Indiase gier (Gyps indicus)

Indiase gier
Indiase gier

Lichaamslengte: 81 – 103 cm
Spanwijdte: 1,96 – 2,25 mr
Gewicht: 5,5 – 6,3 kg

Inheems in Nepal, India en Pakistan, heeft deze gier uit de oude wereld ook een snelle afname van de bevolking doorgemaakt als gevolg van van gifstoffen.

De IUCN noemt ze ernstig bedreigd en er zijn fokprogramma’s in gevangenschap gestart om de achteruitgang van de soort te stoppen.

Aangezien gieren zich tegoed doen aan dode dieren, nemen de populaties van wilde honden en ratten toe wanneer hun populatie afneemt. Dit samen met het risico op ziekten. Hun impact op het stabiliseren van het lokale ecosysteem is aanzienlijk.

Zoals de meeste gieren zijn de kop en nek van de Indiase gier kaal en zonder veren. Hierdoor kunnen ze hun gezicht in hun maaltijden steken en de beste hapjes kunnen kiezen.

De Indiase gier broedt meestal langs kliffen in Zuid-Centraal-India, hoewel bekend is dat hij af en toe in bomen nestelt. Het lichaam van een volwassen Indische gier is bedekt met bleke veren; zijn vleugels bestaan ​​uit donkere veren.


8. Rüppells gier (Gyps rueppelli)

Rüppells gier
Rüppells gier

Lichaamslengte: 85 – 103 cm
Spanwijdte: tot 2,26 – 2,6
Gewicht: 6,8 – 9,0 kg

Deze grote vogel, genoemd naar de Duitse natuuronderzoeker en ontdekkingsreiziger, komt voornamelijk voor in de Sahelregio van Afrika, tussen de savanne en de woestijn.

Ondanks dat hij niet de grootste gier is, is de Rüppell de hoogst vliegende. Bewijs bevestigd dat ze kunnen vliegen op een hoogte tot 11.000 meter boven zeeniveau, dat is hoger dan de Mount Everest.

De Rüppells gier heeft een donkerbruine of zwarte algehele kleurvacht, met een wittere onderbuik en wat witte pluisjes bij het hoofd en de nek. Ze hebben ook een speciaal eiwit waarmee ze op extreme hoogte efficiënt zuurstof kunnen opnemen.

Net als de vorige twee inzendingen worden Rüppells-gieren volgens de IUCN ernstig bedreigd en hebben ze grote verliezen geleden door het per ongeluk inslikken van gif.

Om dierenhuiden en botten te helpen verteren, heeft de Rüppell een naar achteren gerichte tong met stekels erop.


7. Kaapse Gier (Gyps coprotheres)

Kaapse gier, J.G. Keulemans (1874)
Kaapse gier, J.G. Keulemans (1874)

Lichaamslengte: 96 – 115 cm
Spanwijdte: tot 2,26 – 2,6 mr
Gewicht: 7,1 – 10,9 kg

De Kaapse gier, een andere Afrikaanse inwoner, heeft zijn thuis in Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Angola en sommige delen van Namibië.

Deze grote vogel nestelt het liefst langs kliffen in de buurt van bergen en legt, net als veel andere gieren, slechts één ei per jaar. Het wordt door de IUCN als bedreigd beschouwd en heeft de onderscheiding sinds 2015.

De Kaapse gier is een van de grootste roofvogels in Afrika en heeft twee blote huidplekken aan de basis van de nek. Wetenschappers denken dat deze plekken worden gebruikt om thermiek in de lucht te detecteren.

Een volwassene heeft een bleke lichaamsvacht en donkere veren op de vleugels en staart. Gemiddeld is de Kaapse gier de op twee na grootste ‘oude wereld’ gier in het wild.


6. Lammergier (Gyapetus barbatus)

Lammergier
Lammergier

Lichaamslengte: 94 – 125 cm
Spanwijdte: 2,31 – 2,83 mr
Gewicht: 4,5 tot 7,1 kg

De lammergier is de grootste roofvogel in de Alpen van Europa en is een bijzonder kleurrijke variëteit. Volwassenen hebben een roodachtig geel of wit verenkleed op de kop en borst met grijs/zwarte staarten en vleugelveren. De IUCN noemt ze als bijna bedreigd vanwege een gestaag afnemende bevolking; nog in 2004 stond de vogel op de lijst van minste zorg.

De lammergier is niet alleen herkenbaar aan zijn opvallende kleuren, het is ook de enige bekende gier die een dieet volgt dat voornamelijk uit beenmerg bestaat. Dankzij een zeer gespecialiseerd spijsverteringssysteem kan de lammergier botten tot aan het dijbeen inslikken en afbreken.

Voor botten die te groot zijn om door te slikken, zal de gier het naar een grote hoogte dragen en dan het bot laten vallen om het te laten barsten. In tegenstelling tot veel andere soorten gieren heeft de lammergier geen kale kop. Het leefgebied van deze roofvogels is groot en ze zijn te vinden in Zuid-Europa, het Indiase subcontinent, de Kaukasus en Tibet.


5. Vale gier (Gyps fulvus)

Vale gier
Vale gier

Lichaamslengte: 93 – 122 cm
Spanwijdte: tot 2,3 – 2,8 mr
Gewicht: 6 – 11 kg

De vale gier is een grote vogel die qua grootte vergelijkbaar is met de lammergier. In tegenstelling tot de lammergier is het gebruikelijk om vale gieren in groepen te zien vliegen. Het zijn typische aaseters van aas en kunnen wel vier decennia oud worden.

De IUCN vermeldt de soort momenteel als minst zorgwekkend. Ze zijn te vinden op verschillende locaties in de oude wereld, waaronder delen van Europa, Noord-Afrika, Oost-Afrika, Jemen, Israël, de Kaukasus, Iran, Turkije, Pakistan, Noord-India, Nepal en Bhutan.

Zoals veel gieren nestelt de vale in steile rotsen en legt één ei per jaar.


4. Oorgier (Torgos tracheliotos)

Oorgier
Oorgier

Lichaamslengte: 95 – 115 cm
Spanwijdte: 2,5 – 2,9 mr
Gewicht: 5,4 – 9,4 kg

De oorgier of Nubische gier is een enorme roofvogel uit de oude wereld die de voorkeur geeft aan ongestoorde open omgevingen zoals savannes. Het heeft een kale kop met een roodachtig roze huidskleur, zwarte veren (bruin voor de ondersoort van het Arabische schiereiland) en witte veren langs de borst.

De gier heeft leeft in delen van Afrika en het Arabische schiereiland. Hoewel ze over het algemeen solitair zijn, verschijnen grote groepen van meer dan 20 op de locaties met een overvloed aan aas.

Helaas neemt het aantal oorgieren over het hele verspreidingsgebied af, hoewel de groep op het Arabische schiereiland stabieler lijkt te zijn.

Er leven naar verluidt nog 9.000 vogels in het wild. Zoals het geval is met veel verkeerd begrepen wezens, lijden gieren onder verlies van leefgebied, opname van gif door landbouwchemicaliën en directe jacht. De IUCN somt de soort op als kwetsbaar.


3. Monniksgier (Aegypius monachus)

Monniksgier
Monniksgier

Lichaamslengte: tot 1,2 mr
Spanwijdte: tot 3,1 mr
Gewicht: 7 – 12,5 kg

De monniksgier is de grootste gier uit de oude wereld. Deze grote roofvogel is een Euraziatische variëteit met een broedgebied in Turkmenistan, Tadzjikistan, Noord-Afghanistan en het uiterste westen van China.

De westelijke grens van het natuurlijke broedgebied van de gier ligt op het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal), met een geherintroduceerde populatie in Zuid-Frankrijk.

Het leefgebied in Zuid-Europa is losgekoppeld van de rest van het verspreidingsgebied in Centraal-Azië. De IUCN vermeldt deze gier als bijna bedreigd.

Zoals alle gieren is de monniksgier een aaseter die de voorkeur geeft aan aas. Wat de habitat betreft, geeft deze gier de voorkeur aan open, bergachtig terrein, inclusief hooggelegen weiden, de Centraal-Aziatische steppe en oevergebieden.

Net als de Rüppells-gier, heeft de monniksgier een speciaal eiwit waardoor hij in zuurstofarme omgevingen kan vliegen. Hij geregistreerd op hoogtes van meer dan 22.000 voet op de hellingen van de Mount Everest.


2. Californische condor (Gymnogyps californianus)

Californische condor
Californische condor

Lichaamslengte: tot 109-140 cm (4 ft. 7 inch)
Spanwijdte: 2,49 – 3 mr
Gewicht: 8 tot 14 kg

Nummer twee op onze lijst, en de grootste roofvogel in Noord-Amerika, de Californische condor is een indrukwekkend grote roofvogel. De geschiedenis van de Californische condor is nogal tragisch, met slechts 27 vogels in 1987 in het wild.

Latere inspanningen voor natuurbehoud vingen alle 27 en geleidelijk begon de condor zich opnieuw te groeien in gevangenschap.

Nadat de condors weer in het wild waren vrijgelaten, vond het ontstaan ​​van leefgebieden plaats in Zuid-Centraal Californië, Baja California, Noord-Arizona en Zuid-Utah.

Er zijn naar schatting 518 Californische condors op aarde (in gevangenschap en in het wild). De IUCN noemt de Californische condor als ernstig bedreigd.

De Californische condor is grotendeels zwart, met uitzondering van een witte driehoek van veren aan de onderkant van elke vleugel. Met een spanwijdte van bijna drie meter, wordt de condor op afstand aangezien voor een vliegtuig.

Net als de Andescondor kan de veerloze kop van kleur veranderen afhankelijk van de stemming van de condor; het kleurverschil dient als een soort communicatie tussen vogels.


1. Andescondor (Vultur Gryphusr)

Andescondor (Vultur Gryphusr)
Andescondor (Vultur Gryphusr)

Lichaamslengte: tot 100-130 cm
Spanwijdte: tot 3,3 mr
Gewicht: 8 tot 11 kg

Niet alleen is de Andescondor de grootste gier op aarde, het is ook de grootste roofvogel en één van de grootste vliegende vogels die er bestaan.

Deze enorme roofvogel is te vinden in het Andesgebergte in Zuid-Amerika, met kleinere geïsoleerde leefgebieden in het noorden van Colombia en het uiterste westen van Venezuela. De IUCN noemt de vogel momenteel als kwetsbaar.

De Andescondor nestelt in ontoegankelijke rotsachtige rotsen en legt 1-2 eieren per jaar. Het is één van de langstlevende vogels op aarde, met individuen die naar verluidt tot 70 jaar oud worden.

De Andescondor is een zwartgevederde vogel met een kraag van witte veren rond de basis van de nek. De mannetjes zijn over het algemeen groter dan de vrouwtjes, wat uniek is bij roofvogels.

Zoals de meeste gieren, zijn het hoofd en de nek veerloos en lijken ze dofrood van kleur. De kleur kan zelfs van kleur veranderen, afhankelijk van de stemming van de gier.

Mannetjes hebben ook een lel onder hun snavel en een kam (vergelijkbaar met wat hanen hebben) bovenop hun hoofd.


Top 10 grootste gieren ter wereld

  1. Andescondor (Vultur gryphusr)
  2. Californische condor (Gymnogyps californianus)
  3. Monniksgier (Aegypius monachus)
  4. Oorgier (Torgos tracheliotos)
  5. Vale gier (Gyps fulvus)
  6. Lammergier (Gyapetus barbatus)
  7. Kaapse Gier (Gyps coprotheres)
  8. Rüppells gier (Gyps rueppelli)
  9. Indiase gier (Gyps indicus)
  10. Witruggier (Gyps Africanus)

Geef een reactie