Top 10 grootste impressionisten aller tijden

0
Renoir - Top 10 grootste impressionisten aller tijden
Renoir - Top 10 grootste impressionisten aller tijden

Grootste impressionisten aller tijden

Zie hier de belangrijkste impressionisten, de invloedrijkste impressionisten en de bekendste impressionisten.

Typerende kenmerken van het impressionisme zijn de gerichtheid op de beleving van het moment (‘impressie’), de keuze voor thema’s uit het ‘moderne leven’, de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur, een schetsachtige werkwijze en het werken in de open lucht. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website


Top 10 grootste impressionisten aller tijden

Bron: www.impressionistarts.com


10. Alfred Sisley (1839-1899)

Portrait van Alfred Sisley door Pierre-Auguste Renoir
Portrait van Alfred Sisley door Pierre-Auguste Renoir

Onder de kunstenaars van de impressionistische beweging was het Sisley wiens werk het meest geworteld was in de landschapsschilderkunst.

Sisley koos ervoor om zich bijna volledig te concentreren op het schilderen van natuurlijke taferelen en zocht pittoreske hoekjes van het landelijke Frankrijk op om als onderwerpen in zijn werk te gebruiken, schilderen en plein air.

Alfred Sisley - De Seine bij Port-Marly (Zandhopen) (1875), Art Institute of Chicago
Alfred Sisley – De Seine bij Port-Marly (Zandhopen) (1875), Art Institute of Chicago

Op het hoogtepunt van zijn carrière begon Sisley Moret regelmatig te bezoeken om inspiratie op te doen. Zoals hij aan een vriend schreef:

“It is in Moret, amid this dense nature, with its tall poplars and the beautiful transparent, changing waters of the Loing […] that my art has undoubtedly developed most […] I will never really leave this place that is so picturesque”.

Gedurende zijn hele carrière had Sisley het financieel moeilijk. Na het uitbreken van de Frans-Pruisische oorlog in 1870 ging de zijdehandel van zijn vader op de fles en werd Sisley gedwongen om alleen van zijn schilderen te leven.

Na verschillende keren te zijn verhuisd, vestigde Sisley zich in de buurt van Moret-sur-Loing, waar hij tot aan zijn dood in 1899 in armoede leefde.


9. Mary Cassatt (1844-1926)

Mary Cassatt in 1913
Mary Cassatt in 1913

Cassatt, de enige Amerikaanse kunstenaar in de groep, valt op door haar Japans geïnspireerde schilderijen en prenten.

Na een groot deel van haar jeugd in Frankrijk en Duitsland te hebben doorgebracht, studeerde Cassatt aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts. In 1865 haalde ze haar ouders over om haar naar Parijs te laten verhuizen.

Cassatt ontmoet de impressionisten
Het was Edgar Degas die Cassatt voor het eerst introduceerde bij de impressionisten. Door haar betrokkenheid bij de impressionistische beweging paste Cassatt geleidelijk haar techniek en compositie aan, en veranderde ook de manier waarop ze kleur en licht in haar werken gebruikte.

Mary Cassatt - In the Box, ca. 1879
Mary Cassatt – In the Box, ca. 1879

Naast schilderen en pastelkleuren experimenteerde Cassatt ook met prentkunst. Helaas stopte Cassatt als gevolg van een verminderd gezichtsvermogen na 1901 met het maken van prenten en stopte met schilderen in 1904.

Ze stierf enkele jaren later in 1926 in haar landhuis in Le Mesnil-Théribus, Oise.


Zie hier de Top 20 grootste kunstwerken aller tijden volgens de Britten.


8. Gustave Caillebotte (1848-1894)

Gustave Caillebotte, ca. 1878
Gustave Caillebotte, ca. 1878

Caillebotte (1848-1894), een vooraanstaand kunstenaar in de impressionistische beweging, was ook een van de belangrijkste financiers van het impressionisme.

Hij hield zijn collega-kunstenaars overeind door de huur van het atelier van Monet te dekken, benodigdheden te kopen en de onafhankelijke tentoonstellingen te financieren.

Naast zijn financiële en emotionele steun speelde Caillebotte ook een prominente rol bij de ontwikkeling van de beweging.

Hoewel veel van zijn werk naar het realisme neigde, experimenteerde Caillebotte met nieuwe composities in zijn schilderijen. Misschien wel zijn bekendste schilderij is ‘De vloerschrapers’ uit 1875.

Les raboteurs de parquet - De vloerschrapers (1875) - Gustave Caillebotte
Les raboteurs de parquet – De vloerschrapers (1875) – Gustave Caillebotte

Dit stuk was ongebruikelijk in zijn afbeelding van gewone mensen uit de arbeidersklasse, getoond terwijl ze werken. Dit was een kunststijl die nog niet eerder in Frankrijk was gezien.

Omdat Caillebotte uit een welvarende familie kwam, kon hij zich uitleven in de schilderkunst waarin hij geïnteresseerd was.

Als zodanig is zijn oeuvre gevarieerd en ongewoon. Net als veel van de impressionisten was hij gefascineerd door het idee om het moderne, stedelijke leven te schilderen.

Tegelijkertijd liet Caillebotte zich inspireren door vroege fotografie die aan het einde van de 19e eeuw populair werd, en gebruikte hij dit medium om de techniek en compositie van veel van zijn werken te informeren.

Caillebotte onderhield frequente correspondentie met Monet over zowel gedeeld tuinieren als hobby en obsessie. De twee kunstenaars beïnvloedden elkaars stillevens, met name de schilderijen van bloemen die in hun beide tuinen groeiden.


7. Berthe Morisot (1841-1895)

Berthe Morisot in 1875
Berthe Morisot in 1875

Ze beheerste de snelle, vrije penseelstreken die de impressionistische esthetiek kenmerkten, waarbij ze een pastelkleurenpalet aannam dat haar werken een lichtheid en gratie geeft.

Naast het ontwikkelen van een unieke impressionistische schilderstijl, staat Morisot ook bekend om het vastleggen van de interne wereld van de onderwerpen die ze schilderde.

Berte Morisot - La Psyche, 1876
Berte Morisot – La Psyche, 1876

In de werken legde Morisot de schoonheid van het platteland vast, maar ook de snelle veranderingen die plaatsvinden als gevolg van de industrialisatie.

Ze schuwde het niet om moderne onderwerpen te presenteren zoals ze verschenen, waarbij ze de meer geromantiseerde versie van andere kunstenaars uit die periode negeerde.


6. Paul Cézanne (1839-1906)

Paul Cézanne
Paul Cézanne

Cézanne begon eerst met schilderen naar de natuur, waarbij hij de heldere tonen gebruikte die typerend zijn voor de impressionistische stijl.

Geïntroduceerd in het impressionisme door zijn goede vriend Pissarro, experimenteerde Cézanne met nieuwe technieken voordat hij zijn eigen schilderstijl ontwikkelde.

Zijn stillevens zijn bijzonder interessant. Door natuurlijke vormen te vereenvoudigen tot geometrische vormen en te spelen met visuele percepties, legde Cézanne de basis voor het toekomstige fauvisme, kubisme en abstracte kunst.

Piramide van schedels / Pyramide de crânes - Paul Cézanne - 1901
Piramide van schedels / Pyramide de crânes – Paul Cézanne – 1901

Na in Parijs te hebben gestudeerd en de kunstenaars van de impressionistische beweging te hebben ontmoet, keerde Cézanne terug naar de Provence.

In het zuiden van Frankrijk kregen de schilderijen van de kunstenaar een nieuwe stijl die het landschap om hem heen weerspiegelde.

Een van de meer dan 60 werken die Cezanne schilderde van de Mont Saint-Victoire, in zijn geliefde ProvenceEen van de meer dan 60 werken die Cezanne schilderde van de Mont Saint-Victoire, in zijn geliefde Provence

Ondanks zijn nieuwe schilderstijl slaagde Cézanne er een groot deel van zijn leven niet in om steun voor zijn werk te krijgen.

In tegenstelling tot de andere impressionistische kunstenaars hadden Paul Durand-Ruel en andere impressionistische handelaren weinig belangstelling voor zijn werk. Pas in 1895 kreeg Cézanne zijn eerste eenmansshow van de Parijse handelaar Ambroise Vollard.

Dit was een keerpunt voor Cézanne toen de volgende generatie jonge kunstenaars zich begon te laten inspireren door zijn werk. Hij kreeg al snel een cult-achtige aanhang van beginnende schilders die zijn kenmerkende stijl wilden evenaren en voortbouwen.

Cézanne’s kunst was echt baanbrekend en overbrugde de ruimte tussen het impressionisme en de abstracte kunst die zou volgen.


5. Camille Pissarro (1830-1903)

Camille Pissarro in 1900
Camille Pissarro in 1900

Onder de kunstenaars van de impressionistische beweging was Camille Pissarro misschien wel de meest inventieve. Gedurende zijn hele carrière experimenteerde hij onophoudelijk met nieuwe stijlen.

Zelfs tot laat in zijn leven bleef hij contact houden met jonge kunstenaars in Parijs om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en theorieën in de kunst.

Deze eindeloze evolutie is terug te zien in het werk van Pissarro, dat zich uitstrekt van pittoreske landelijke onderwerpen tot moderne, stedelijke landschappen die de snelle veranderingen in Parijs laten zien.

Evenzo is het in Pissarro’s schildertechniek ook mogelijk om zijn enthousiasme voor nieuwe stijlen te volgen.

Camille Pissarro - Boulevard Montmartre, soleil après-midi (1897)
Camille Pissarro – Boulevard Montmartre, soleil après-midi (1897)

Toen Paul Signac en Georges Seurat begonnen te experimenteren met het pointillisme, was Pissarro één van de eerste kunstenaars die deze techniek toepaste.

Hij maakte een aantal neo-impressionistische werken, waarbij hij putte uit de kleurentheorie en de strikte schilderstijl die door Signac en Seurat werden gepromoot.

Hoewel hij later van deze stijl afstapte naar een vrijere, meer impressionistische techniek, behield Pissarro’s werk nog steeds sporen van pointillistische invloeden.

Pissarro, één van de oudste leden van de groep, koesterde jongere artiesten, waaronder Paul Cézanne en Paul Gauguin. Hij was vooral een belangrijke bron van steun voor Cézanne en moedigde hem aan om door te gaan met schilderen, zelfs toen hij extreme dieptepunten bereikte.

Helaas had Pissarro tijdens zijn leven moeite om veel van zijn werken te verkopen. Hij haalde geen financiële zekerheid uit zijn werk en werd het slachtoffer van fel antisemitisme.

Dit omvatte onder meer van collega-impressionistische schilders Renoir en Degas die beiden weigerden met hem te exposeren na de Dreyfus-affaire en het daaropvolgende debat dat zich door Frankrijk verspreidde.


4. Edgar Degas (1834-1917)

Edgar Degas
Edgar Degas

Hij is misschien wel de meest beruchte van de impressionistische kunstenaars, Edgar Degas. Beroemd om het schilderen van alledaagse onderwerpen.

Zijn bekendste onderwerpen zijn ballerina’s en jockeys, waarbij Degas’ controverse voortkwam uit zijn misantropie die zich op latere leeftijd manifesteerde als antisemitisme.

Répétition d’un ballet sur la scène /  Repetitie van een ballet op het podium (1874) - Edgar Degas
Répétition d’un ballet sur la scène /  Repetitie van een ballet op het podium (1874) – Edgar Degas

Nachtleven
In tegenstelling tot zijn collega-impressionisten was Degas minder geïnteresseerd in landschappen en lichtheid. In plaats daarvan schilderde hij het nachtleven van Parijs, met name rond Montmartre.

Degas kwam uit een rijke en invloedrijke familie. Zijn vader was bankier en als zodanig kreeg Degas een hoogwaardige kunstopleiding, waaronder een verblijf van drie jaar in Italië, waar hij het werk van oude meesters kopieerde.

Degas maakte voor het eerst kennis met de impressionistische beweging via Manet en maakte kennis met Morisot voordat hij de andere kunstenaars van de beweging leerde kennen.

De onafhankelijke tentoonstellingen
Fel tegen de Parijse Salon nam Degas tussen 1874 en 1886 in totaal deel aan zes impressionistische tentoonstellingen. Hij speelde een belangrijke rol bij de organisatie van veel van de shows.

Dit leidde tot botsingen tussen Degas en Caillebotte toen Degas erop stond om realistische kunstenaars uit te nodigen om met de groep te exposeren.

Prostitutie
In het werk van Degas was prostitutie vaak een belangrijk thema. Hij onderzocht de prevalentie van prostitutie in Parijs in de tijd dat hij aan het schilderen was.

Dit met prostituees in hun vele verschillende gedaanten, onder meer als ballerina’s, hoedenmakers en mensen die in bordelen werkten.


3. Auguste Renoir (1841-1919)

Pierre-Auguste Renoir
Pierre-Auguste Renoir

Pierre-Auguste Renoir was één van de meest productieve schilders van de impressionistische beweging. Hij is vooral bekend om zijn schilderijen van meisjes en vrouwen, zijn zachte, stralende stijl en het gevoel van vreugde dat zijn schilderijen oproepen.

Renoir was niet rijk, hij begon zijn carrière met het schilderen van serviesgoed, en moest zijn kunst zo vaak zakelijk benaderen, waarbij hij een groot deel van zijn tijd besteedde aan het schilderen van portretten van rijke opdrachtgevers.

Veel van zijn werken bevatten ook familie en vrienden, vooral vrouwen. Deze kregen veel lof bij de andere impressionistische kunstenaars, maar ook bij verzamelaars en handelaren, die vooral hun charme bewonderden.

Renoir’s Lunch van de roeiers (1881) is tegenwoordig zijn beroemdste schilderij.

Pierre-Auguste Renoir - Lunch van de roeiers
Lunch van de roeiers – Renoir

Zacht en stralend
De schilderijen van Renoir waren en zijn immens populair en vielen in die tijd in de smaak. De schilder nam de impressionistische stijl met zijn zachte penseelstreken en felle kleuren over en gebruikte die in zijn voordeel.

Later leven
In zijn latere leven bracht Renoir een groot deel van zijn tijd door in Zuid-Frankrijk, waar hij in 1897 definitief verhuisde.

Dit was zowel voor zijn gezondheid als voor zijn kunst. Renoir leed aan reumatoïde artritis en zocht warmere klimaten op om de pijn van zijn aandoening te verlichten. De impact van deze verhuizing had echter ook een diepgaand effect op zijn kunst.

Vanaf het midden van de jaren 1890 begon Renoir zich uitsluitend te concentreren op landschappen in gedurfde kleuren die het heldere, natuurlijke zonlicht weergeven dat in de regio scheen.


2. Édouard Manet (1832-1883)

Édouard Manet
Édouard Manet

Manet is één van de grote inspiratoren achter de impressionistische beweging. Hij was een gedenkwaardig personage in de avant-garde kringen van Parijs.

Zijn lange, imposante aanwezigheid en reputatie als flaneur, een verfijnde figuur die bekend staat als waarnemer van het moderne leven, vormde zijn kunst.

Controverse
Manet was niet bang om controverse te veroorzaken in zijn werk. Hij werd een berucht figuur in het modieuze Parijs dankzij zijn vroege schilderijen, waaronder ‘Déjeuner sur l’herbe’ (1862-63) en Olympia (1863).

En bateau - Édouard Manet (1874)
En bateau – Édouard Manet (1874)

Prominente schrijvers, waaronder Charles Baudelaire en Emile Zola, verdedigden de kunstenaar publiekelijk en prezen zijn gedurfde pogingen om een ​​nieuwe kunststijl te ontwikkelen.

Uit deze werken en de vele andere die volgden, vestigde Manet zich als een moderne kunstenaar. Voor de jonge schilders die in het atelier van Charles Gleyre studeerden, waaronder Monet, Renoir en Pissarro, was Manet een inspirerende leider.

Hij vertegenwoordigde wat ze hoopten te bereiken met hun eigen kunst, waarbij hij onbevreesd rigide academische beperkingen verwierp en zijn eigen weg baande.

Naast het schilderen van grensverleggende onderwerpen ontwikkelde Manet ook nieuwe schildertechnieken. Hij begon zichtbare penseelstreken en afgeplatte vormen te gebruiken, waarmee hij opzettelijk afstand nam van de academische conventies in de schilderkunst.


1. Claude Monet (1840-1926)

Claude Monet
Claude Monet

Monet is de grootste onder de hedendaagse impressionistische schilders. Hij stond centraal in de ontwikkeling van de impressionistische beweging. Tijdens zijn studie in Parijs maakte Monet kennis met Auguste Renoir, Camille Pissarro, Alfred Sisley en Frédéric Bazille.

Claude Monet - De Japanse brug en de waterlelies, 1899, National Gallery
De Japanse brug en de waterlelies – Claude Monet

En Plein Air
Met deze groep kunstenaars begon Monet de plein air-schilderkunst te verkennen, in de voetsporen tredend van de school van Barbizon die daarvoor was gekomen.

Waar Manet verschilde van de andere impressionistische kunstenaars, was zijn sterke, unieke visie op wat de beweging zou moeten worden.


Top 10 grootste impressionisten aller tijden

  1. Claude Monet (1840-1926)
  2. Edouard Manet (1832-1883)
  3. Auguste Renoir (1841-1919)
  4. Edgar Degas (1834-1917)
  5. Camille Pissarro (1830-1903)
  6. Paul Cézanne (1839-1906)
  7. Berthe Morisot (1841-1895)
  8. Gustave Caillebotte (1848-1894)
  9. Mary Cassatt (1844-1926)
  10. Alfred Sisley (1839-1899)

Geef een reactie