Top 10 Grootste insecten ter wereld

Titanus giganteus: grootste insecten ter wereld
Titanus giganteus: grootste insecten ter wereld

Grootste insecten ter wereld

Je zou ze maar tegenkomen, één van deze insecten. Ze zijn heel groot of heel erg zwaar en niet over het hoofd te zien. Lees hier meer over 10 grootste insecten ter wereld.


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Top 10 – Grootste insecten ter wereld


10. Megasoma actaeon

De Actaeon-kever is een van de grootste van alle kevers, met een diameter tot 7 cm en een lichaamslengte van ongeveer 5-14 centimeter. Deze soort komt voor in Zuid-Amerika, met name in Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Peru, Suriname en Venezuela.


9. Reuzenwaterwants

Reuzenwaterwants
Reuzenwaterwants

Deze insecten hebben een bruinachtig, breed en ovaal lichaam en tot grijparmen ontwikkelde voorpoten met scherpe klauwen. Op de achter- en middenpoten bevinden zich zwemharen. Ze hebben grote ogen en een lichaamslengte van 1,5 tot 10 cm.


8. Alexandra’s vogelvlinder

Alexandra’s vogelvlinder
Alexandra’s vogelvlinder

Dit is de dagvlinder met de grootst bekende spanwijdte ter wereld. Het vrouwtje heeft een spanwijdte tot wel 28 centimeter. Het mannetje is wat kleiner en heeft een spanwijdte van zo’n 20 centimeter.


7. Pepsis

Pepsis
Pepsis

De pespsis is te vinden in de Verenigde Staten en ze kunnen wel tot zo’n 5 centimeter groot worden.


6. Macropanesthia rhinoceros

Macropanesthia rhinoceros
Macropanesthia rhinoceros

De soort is met zijn maximaal gewicht van 35 gram de zwaarste kakkerlak ter wereld. Met zijn maximale lengte van 8 centimetter is hij echter kleiner dan het 10 centimeter grote vrouwtje van de reuzengrottenkakkerlak (Blaberus giganteus).


Top 5 – Grootste insecten ter wereld


5. Atlasvlinder

Atlasvlinder
Atlasvlinder

De vlinder kan een vleugelspanwijdte bereiken van 25 tot 30 centimeter en behoort hiermee tot de grotere vlinders ter wereld. Wat betreft vleugeloppervlak is de atlasvlinder zelfs de allergrootste soort.

De atlasvlinder is een bewoner van grote delen van Zuidoost Azië, grofweg van Afghanistan tot Japan. De atlasvlinder komt voor in de landen Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, Filipijnen, Korea, India, Indonesië, Japan, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Papoea-Nieuw-Guinea, Taiwan, Thailand en Vietnam.


4. Goliathkever

Goliathkever
Goliathkever

De goliathkever wordt in de natuur ongeveer 7 tot 9 centimeter lang, maar er zijn ook wel exemplaren bekend van 11 centimeter. Deze soort kent een enorme kleurvariatie, de meeste exemplaren zijn roodbruin met witte lengtestrepen, vooral op het halsschild maar ook zwart-witte kleuren komen voor.


Top 3 – Grootste insecten ter wereld


3. Giant wētā / Deinacrida

Giant wētā / Deinacrida
Giant wētā / Deinacrida

De Deinacrida is te vinden in Nieuw-Zeeland en op één na zijn alle soorten wettelijk beschermd omdat ze met uitsterven worden bedreigd.

Grote soorten kunnen tot 10 cm groot zijn, exclusief poten en antennes. Het een lichaamsgewicht is gewoonlijk niet meer dan 35 gram. Een drachtig, in gevangenschap levend vrouwtje bereikte een gewicht van ongeveer 70 gram, waardoor het één van de zwaarste insecten ter wereld is en zwaarder dan een mus.


2. Wandelende tak

Wandelende tak
Wandelende tak

Vrouwtjes zijn langwerpig en ongeveer 8 tot 10 centimeter lang, variërend van lichtgroen tot donkerbruin van kleur. De voorpoten hebben rode vlekken. Ze zijn over de hele wereld te vinden.


1. Titanus giganteus

Titanus giganteus
Titanus giganteus

Volwassen kevers kunnen zo’n 16,7 cm lang worden. Er wordt gezegd dat hun kaken potloden kunnen breken en door de huid heen bijten. De volwassen boktor eet niet meer en zoekt alleen naar een geschikte partner.


Zie hier de top 25 meest taaie dieren ter wereld