Top 10 Grootste meteorieten ter wereld

Hoba West, Grootfontein, Zuid-Afrika - Top 10 Grootste meteorieten ter wereld
Hoba West, Grootfontein, Zuid-Afrika - Top 10 Grootste meteorieten ter wereld

Grootste meteorieten ter wereld

Meteorieten spreken tot de verbeelding. Brokstukken uit het heelal, die hun oorsprong miljarden jaren terug vinden, landen bij ons op aarde. Soms met enorme gevolgen voor onze planeet. De theorie is dat door de inslag van de meteoriet er wereldwijd iridiumstof is neergedwarreld. De stofwolk was zo groot dat het een jaar lang donker werd op aarde. Zo zouden door een inslag door één enorme knal alle dino’s van de aarde zijn verdwenen.

Een meteoriet is het deel van een meteoroïde of planetoïde dat op de aarde inslaat na vanuit de ruimte door de atmosfeer te zijn gevallen. Tijdens de tocht door de dampkring wordt het materiaal sterk afgeremd en zeer heet. Dit kan als een meteoor te zien zijn. Een aanzienlijk deel van de meteoroïde verdampt en slechts een beperkt deel bereikt de aarde: vaak zelfs helemaal niets.

De oudst bekende meteoriet heeft een ouderdom van 4,56 miljard jaar. De meeste meteorieten van asteroïdale herkomst hebben een ouderdom rond 4,5 miljard jaar. Meteorieten van de maan en Mars zijn vaak jonger (enkele miljoenen jaren). Lees meer…


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Top 10 Grootste meteorieten ter wereld


10. Chupaderos I, Chihuahua, Mexico met 14,114 kilo

Gevonden in 1852


9. Willamette, Oregon met 14,150 kilo

Gevonden in 1902


8. Mbosi, Tanganyika met 16.000 kilo

Gevonden in 1902


7. Cape York (Agpalilik), Nordgronland, Groenland met 20.100 kilo

Gevonden in 1963


6. Bacuberito, Mexico met 22.000 kilo

Gevonden in 1863


5. Armanti, West-Mongolië met 28.000 kilo


4. Campo del Cielo, Argentinië met 28.000 kilo

Gevonden in 1969


3. Campo del Cielo, Argentinië met 30.800 kilo

De Campo del Cielo verwijst naar een groep ijzermeteorieten en naar het gebied in Argentinië waar ze zijn gevonden. De ouderdom van wordt geschat op vier- tot vijfduizend jaar en ze zijn al gerapporteerd in 1576. De kraters en de omgeving bevatten veel fragmenten van ijzermeteoriet. Het totale gewicht van de geborgen stukken is ongeveer 100 ton.

Er is een kraterveld van ten minste 26 kraters gevonden in dit gebied, waarvan de grootste 115 bij 91 meter. Het veld besloeg een oppervlakte van drie bij 18,5 kilometer met een bijbehorend bezaaid gebied van kleinere meteorieten die zich verder uitstrekten met ongeveer 60 kilometer.

Er zijn monsters van verkoold hout genomen van onder de meteorietfragmenten en geanalyseerd op de koolstof-14 samenstelling. De resultaten geven aan dat de datum van de val ongeveer 4.200 – 4.700 jaar geleden is. De leeftijd wordt geschat op 4,5 miljard jaar, gevormd als onderdeel van de ontwikkeling van ons zonnestelsel.


2. Cape York (Ahnighito) Meteorite Island, Groenland met 30.875.000 kilo

Naast vele kleine fragmenten van deze meteoriet zijn er ten minste acht grote fragmenten met een totale massa van 58 ton gevonden. De datum van de meteorietval is niet bekend, maar was waarschijnlijk in de afgelopen paar duizend jaar.

De Cape York was eeuwenlang bekend bij de Inughuit (de lokale Inuit), die deze gebruikten als een bron van ijzer voor werktuigen. De eerste buitenlander die de meteoriet bereikte was Robert Peary in 1894, met de hulp van Inuit-gidsen. Grote stukken zijn te zien in het American Museum of Natural History en het Geologisch Museum van de Universiteit van Kopenhagen.


1. Hoba West, Grootfontein, Zuid-Afrika – 60.000 kilo

Hoba West, Grootfontein, Zuid-Afrika - Top 10 Grootste meteorieten ter wereld
Hoba West, Grootfontein, Zuid-Afrika – Top 10 Grootste meteorieten ter wereld

De Hoba-meteoriet werd in 1920 gevonden op een veld nabij de Namibische stad Grootfontein. Naar verluidt was de eigenaar van het veld met een os aan het ploegen toen hij op een metalen voorwerp in de grond stootte.

De Hoba-meteoriet is veruit de grootste en zwaarste bekende meteoriet die ooit op Aarde is neergevallen. De ouderdom van de steen wordt geschat tussen de 200 en 400 miljoen jaar. Naar schatting 80.000 jaar geleden zou hij op de aarde zijn gevallen.

Door de vlakke vorm zou de atmosfeer de val hebben afgeremd tot een eindsnelheid waarmee de meteoriet min of meer intact op aarde neerkwam zonder een grote krater te slaan. Erosie, het wegnemen van monsters en vandalisme hebben het gewicht over de jaren heen gereduceerd tot een geschatte 60 ton.

De meteoriet is samengesteld uit 82,4% ijzer, 16,4% nikkel en 0,76% kobalt. Hij staat wetenschappelijk geklasseerd als een nikkelrijke ataxiet.