Top 10 grootste roofdieren die op het land leven

0
IJsbeer
IJsbeer

Grootste carnivoren op land

Roofdieren voeden zich (voornamelijk) met vlees en/of dierlijk materiaal en vormen een orde van zoogdieren. De top 10 van grootste roofdieren die op het land leven, op basis van gewicht, wordt uitsluitend bevolkt door beren en katachtigen.

Andere groepen carnivoren die je in het land tegenkomt zijn de hoektandigen, hyena’s en marterachtigen, letterlijk een hele andere orde van grootte! Er zijn vandaag meer dan 270 soorten roofdieren beschreven, dit zijn de 10 grootste die op het land leven.


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Top 10 grootste roofdieren die op het land leven

Zie hier de grootste roofdieren aller tijden.


10. Grote Panda (Ailuropoda melanoleuca)

Grote Panda
Grote Panda

Een dier dat je waarschijnlijk niet had verwacht in deze lijst is de pandabeer, ze knabbelen alleen kilo’s en kilo’s bamboe weg, toch? Het spijsverteringsstelsel van de panda is helemaal niet geoptimaliseerd voor het eten van (uitsluitend) plantaardig voedsel.

Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, moet een reuzenpanda tien tot twaalf uur per dag knabbelen. Gedurende deze tijd wordt ongeveer vijftig kilo bamboe verbruikt. Dat is ongeveer de helft (of zelfs meer) van het lichaamsgewicht van deze beer. Mannetjes wegen tussen de 85 en 125 kilo en vrouwtjes tussen de 70 en 100 kilo.

Waarom de panda een enorme voorkeur bamboe is voor wetenschappers nog steeds een raadsel. Hun beste gok is dat panda’s die het met bamboe hielden een evolutionair voordeel hadden, omdat dit type gras het hele jaar door beschikbaar is.


9. Jaguar (Panthera onca)

Jaguar
Jaguar

De jaguar wordt soms verward met de luipaard, maar deze kat is steviger gebouwd en de rozetten in zijn vacht zijn groter. Ze wegen tussen de 25 en 100 kilo en komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. Jaguars stoppen bijna altijd in de buurt van water en vinden zwemmen niet erg. Ze hebben dan ook een ruime keuze aan voer, want naast zwemmen kunnen ze goed klimmen en zijn ze erg snel op korte afstand. Voor de jaguar geen kevers en planten, maar kaaimannen, stekelvarkens, vissen en (liefst) herten en pekari’s.


8. Lippenbeer (Melursus ursinus)

Lippenbeer
Lippenbeer

De lippenbeer is uitgestorven in Bangladesh, maar komt nog steeds voor in de regenwouden van Sri Lanka, Nepal, India en Bhutan. Het belangrijkste kenmerk van hun menu bestaat uit insecten en fruit. Een termietenheuvel heeft deze beer met zijn scherpe, lange klauwen in een mum van tijd opengekrabd. Leuk om te weten: de lippenbeer mist twee voortanden, waardoor hij gemakkelijk zijn lange tong uitsteekt. Snuffelt naar binnen, lippen uit elkaar en de lippenbeer slurpt alle termieten uit de heuvel.


Zie hier de top 10 langste landdieren ter wereld.


7. Brilbeer (Tremarctos ornatus)

Brilbeer
Brilbeer

De brilbeer heeft de twijfelachtige eer de meest bedreigde beer ter wereld te zijn. Deze dieren komen voor in het noordwesten van Zuid-Amerika en eten voornamelijk vegetarisch voedsel. Met hun zware kaken kunnen ze zelfs gemakkelijk cactussen (inclusief doornen) vermalen.

Maar af en toe vergrijpt de brilbeer zich wel aan een klein zoogdier of een vogeltje. Deze beer dankt zijn naam aan de kenmerkende gezichtstekening, bij sommige dieren een volle, beige ‘bril’, bij andere beren eerder een Y-vormige vlek op en boven de neus.


Zie hier de Top 10 meest bedreigde diersoorten ter wereld 2023.


6. Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus)

Aziatische zwarte beer
Aziatische zwarte beer

Vrouwtjes wegen tussen de 35 en 140 kilo en mannetjes zijn bijna twee keer zo zwaar (60 tot 200 kilo). De Aziatische zwarte beer of kraagbeer is een echte alleseter en eet bijna alles wat los en vast is: bamboe, fruit, noten, vlees, honing, kruiden, termieten.

Natuurlijke vijanden van de Aziatische zwarte beer zijn de wolf en de tijger, maar de meeste van deze beren moeten bang zijn voor de mens. Niet alleen vanwege de inkrimping van zijn leefgebied door onder meer grootschalige houtkap, maar ook omdat zijn klauwen in China als een delicatesse worden gezien en zijn kostbare gal die wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. In China en Vietnam zijn er zelfs speciale galbeerboerderijen, waar deze prachtige dieren onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden zodat aan de vraag naar gal kan worden voldaan.


5. American black bear (Ursus americanus)

Amerikaanse zwarte beer
Amerikaanse zwarte beer

Verrassing: de Amerikaanse zwarte beer is niet altijd zwart. Deze dieren ,die in het westen van Noord-Amerika leven, zijn soms kaneelkleurig en er zijn zelfs witte en zilvergrijze exemplaren waargenomen. Deze alleseter eet voornamelijk planten, maar als hij de kans krijgt, kan hij ook vissen, insecten en honing eten.


4. Leeuw (Panthera leo)

Leeuw
Leeuw

Natuurlijk mag de koning der dieren niet ontbreken in deze lijst. Leeuwen komen voor in een klein deel van India en bepaalde delen van Afrika. Deze grote kat weegt tussen de 100 (de kleinste vrouwtjes) en 280 kilo (de grootste mannetjes).

Leeuwen leven in groepen en jagen ook regelmatig samen. Handig, want op deze manier kan een prooidier zoals een antilope of zebra door één leeuw worden achtervolgd, naar een plek waar een aantal leeuwinnen al staan ​​te wachten om het ongelukkige dier met open klauwen te ontvangen.

Zie hier de de top 10 leukste dierentuinen van België.


Top 3 grootste roofdieren die op het land leven


3. Tijger (Panthera tigris)

Siberische tijger
Siberische tijger

Alleen al in Azië vind je in het wild de grootse katachtige, gemiddeld 227 kilo en 2 tot 3,7 meter lang. Jagen doet de tijger vooral op middelgrote herbivoren, bij voorkeur hoefdieren.

De tijger is een bedreigde diersoort. Het leefgebied van deze dieren wordt door menselijk ingrijpen steeds kleiner en er zijn nog steeds mensen die denken dat lichaamsdelen van tijgers geneeskrachtige eigenschappen zouden hebben.


2. Bruine beer (Ursus arctos)

Marsicaanse bruine beer
Marsicaanse bruine beer

‘Bruine beer’ is een verzamelnaam voor verschillende ondersoorten, waaronder de grizzlybeer, de kodiakbeer en de Europese bruine beer. Wat deze ondersoorten gemeen hebben, is dat ze stevig en groot zijn, heel groot.

Het gemiddelde gewicht van een bruine beer is 360 kilo, maar er zijn uitschieters bekend van 750 kilo in het wild en zelfs 1050 kilo in gevangenschap. De bruine beer leeft echter voornamelijk van een dieet van wortels en knollen, ook een zalm of rundvlees gaat er prima in.

Zie hier de top 10 sloomste dieren op aarde.


1. IJsbeer (Ursus maritimus)

De ijsbeer
De ijsbeer

IJsberen wegen tussen de 150 (vrouwtjes) en 800 kilo (mannetjes). Ze consumeren ook het meeste vlees van alle beren en hun dagelijkse voeding bestaat voornamelijk uit zeehonden. De ijsbeer komt alleen voor in en rond het noordpoolgebied, waar de mens de enige natuurlijke vijand is. En dan gaat het weer niet om de jacht, want sinds 1973 is dit verboden (de traditionele jacht door poolvolkeren uitgezonderd).

Door klimaatverandering en schadelijke stoffen die in het leefgebied van de ijsbeer terecht zijn gekomen, is deze berensoort ‘kwetsbaar’ en staat op de Rode Lijst van de IUCN.


Top 10 grootste roofdieren die op het land leven


  1. IJsbeer (Ursus maritimus)
  2. Bruine beer (Ursus arctos)
  3. Tijger (Panthera tigris)
  4. Leeuw (Panthera leo)
  5. American black bear (Ursus americanus)
  6. Brilbeer (Tremarctos ornatus)
  7. Lippenbeer (Melursus ursinus)
  8. Jaguar (Panthera onca)
  9. Grote Panda (Ailuropoda melanoleuca)

Geef een reactie