Top 10 grootste roofvogels ter wereld – een overzicht

0
Grootste roofvogels ter wereld: Andescondor
Grootste roofvogels ter wereld: Andescondor

Grootste roofvogels ter wereld

Is het mogelijk om met meer dan 15 kilo door de lucht te bewegen? Zijn er vogels die apen uit een boom plukken om op te peuzelen? Het antwoord is ja! Lees meer…


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Top 10 grootste roofvogels ter wereld

Zie hier ->>> overigens de 10 grootste slangen ter wereld op deze website.


10. Blakistons visuil – 4,5 kilo

Blakistons visuil
Blakistons visuil

De uil is genoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger en bioloog Thomas Wright Blakiston, die het dier in 1883 ontdekte op het Japanse eiland Hokkaido. Het is een visuil die vooral jaagt in het ooibos langs rivieren. De Blakistons visuil komt voor in dichte bossen langs rivieren in het noorden van China, het aangrenzend gebied in Rusland en in het noorden van Japan.


9. Apenarend – 6 kilo

Apenarend
Apenarend

De apenarend ook wel Filipijnse apenarend is een roofvogel die in de regenwouden van de Filipijnen leeft. Op zoek naar voedsel, waaronder apen, zweeft deze roofvogel tussen de boomtoppen. De apenarend is ernstig bedreigd in zijn bestaan en komt nog slechts voor op de Filipijnse eilanden Luzon, Leyte, Samar en Mindanao.


8. Vechtarend – 6,2 kilo

Vechtarend
Vechtarend

De vechtarend kan prooien groter dan zichzelf doden, zoals bijvoorbeeld een jonge antilope of een jong wrattenzwijn. Zijn vaste prooien zijn echter gewervelde dieren die tussen de 1 en de 5 kg wegen, zoals hazen, mangoesten en varanen. De arend predeert ook op pluimvee en ander klein vee.

Bij mooi weer zeilt hij langdurig rond op zoek naar prooi om daarna plotseling in een lange ondiepe duik achter een prooi aan te jagen, daarbij soms gebruikmakend van dekking.


7. Steenarend – 6,5 kilo

Steenarend
Steenarend

De steenarend heeft net zoals alle roofvogels een zeer goed gezichtsvermogen. De steenarend kan een konijn zien vanaf een hoogte van twee kilometer. Niet alleen konijnen worden gegeten, maar ook marmotten, eekhoorns, hoenders, schildpadden, slangen en aas. De prooien worden meestal gevangen na een lange, lage glijvlucht.

Steenarenden komen voor op bijna het gehele noordelijk halfrond. In Nederland komen ze echter vrijwel nooit voor. In België zijn er vier waargenomen in de Ardennen.


6. Lammergier – 7,1 kilo

Lammergier
Lammergier

De lammergier voedt zich voor 80% met botten van kadavers. De naam ‘lammergier’ stamt uit de tijd dat men dacht dat de vogel op lammeren en zelfs kinderen joeg. In Europa is dat een van de redenen geweest dat het dier halverwege de 20ste eeuw vrijwel is uitgestorven; lange tijd werd er jacht op gemaakt.


Top 5 grootste roofvogels ter wereld


5. Stellers Zeearend – 9 kilo

Stellers Zeearend
Stellers Zeearend

Deze zwartachtig bruine roofvogels hebben een gele snavel. De veren op de staart, schouders en poten zijn wit. Hij komt voor in Oost-Azië, voornamelijk de kusten van Japan, Rusland en China. Deze arend bewoont rotskusten aan zee en rond beboste meeroevers en rivieroevers.


4. Harpij – 9 kilo

Harpij
Harpij

De harpij, vernoemd naar de gevaarlijke wezens uit de Griekse mythologie, is één van de grootste arenden ter wereld. De vogel is een bewoner van het laaglandregenwoud in Midden- en Zuid-Amerika met als kerngebied het Amazoneregenwoud van Brazilië en Peru.

Allerlei middelgrote dieren, zoals apen, luiaards, boomstekelvarkens, kleine beren, toekans, papegaaien, leguanen en slangen vormen het voedsel van de harpij.


Top 3 grootste roofvogels ter wereld

Zie hier de top tien grootste bossen ter wereld.


3. Oorgier – 9,4 kilo

Oorgier
Oorgier

De oorgier is een aaseter en vindt zijn prooi met zijn uitstekend gezichtsvermogen. Deze grote gier neemt de eerste plaats in bij karkassen waar hij de kleinere aaseters domineert. Zijn zware snavel stelt hem in staat om een karkas open te scheuren (waar de kleinere soorten van meeprofiteren) en om taaiere stukken zoals huid en pezen, waar minder ruzie om is, te verorberen.

Ze houden van open plaatsen en halve woestijnen. Maar ze zijn ook al gezien in bossen, op heuvels en in dalen. Meestal leven ze op hoogtes tot drieduizend meter.


2. Californische condor – 14 kilo

Californische condor
Californische condor

Deze vogels zijn zeer goede zweefvliegers, die veel tijd hoog in de lucht doorbrengen, van waaruit ze speuren naar kadavers. Oorspronkelijk leefde deze vogel in grote delen van Noord-Amerika, maar door jacht en gif is de Californische condor vrijwel uitgestorven in het wild. Volgens in 2017 gepubliceerd onderzoek is de wereldpopulatie 446 individuen.

Ook al neemt het aantal nu geleidelijk toe, zonder het herintroductieprogramma dat nog steeds loopt en inspanning vergt, zou de vogel zijn uitgestorven.


1. Andescondor – 15 kilo

Andescondor
Andescondor

De andescondor heeft niet de grootste spanwijdte maar wél het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. Bij de mannetjes wordt de kop gekroond door een grote rode kam, en vertoont de nek huidplooien. De huid van de kroon en nek kan rood aanlopen, wat wordt gebruikt voor het uitwisselen van sociale signalen met soortgenoten.

Een condor reist soms meer dan 200 kilometer op zoek naar voedsel. In het binnenland eet hij voornamelijk kadavers van grote zoogdieren, terwijl een condor bij de kust eerder dode zeezoogdieren eet.