Grootste steden qua inwoneraantal ter wereld 2023
Er zijn steden met wel heel veel inwoners. Zo hebben alle tien de steden op deze lijst meer inwoners als Nederland. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over steden op deze wereld.
Top 10 grootste steden qua inwoneraantal ter wereld 2023
Bron: www.sciencefocus.com
10. Osaka, Japan – 19,2 miljoen mensen
In de Keihanshin Metropolitan Area, die de op twee na grootste stad van Japan, Osaka omvat, wonen zo’n 19,2 miljoen mensen.
Historisch gezien belangrijk als handels- en industriecentrum, is de stad nog steeds een financieel centrum waar veel grote Japanse bedrijven gevestigd zijn.
Osaka staat bekend om zijn eetcultuur en moderne architectuur, waardoor dit populair is bij toeristen. En dankzij een half fatsoenlijk openbaar vervoersysteem, slaagt de metro van de stad erin meer dan 900 miljoen mensen per jaar te vervoeren.
Het is echter niet allemaal goed nieuws. Zoals met elke moderne megacity, is het verkeer een enorm probleem dankzij overvolle wegen, en fatsoenlijke huisvesting voor een normale prijs is moeilijk te vinden.
9. Peking, China – 19,4 miljoen mensen
De op één na grootste stad van China is een van de oudste steden ter wereld en is ook de thuisbasis van de meeste van de grootste bedrijven van het land.
Dit heeft geleid tot een enorme bevolkingsgroei in de afgelopen 50 jaar en een toenemende welvaart onder veel van de inwoners. Peking heeft nu zelfs het grootste aantal miljardairs ter wereld.
Het is echter niet allemaal goed nieuws. Dankzij een combinatie van industriële vervuiling, frequente zandstormen en auto-emissies, wordt veel inwoners van Beijing vaak verteld om binnen te blijven om mogelijke gezondheidsrisico’s te vermijden.
8. Mumbai, India – 20,1 miljoen mensen
De stad Mumbai is gebouwd op zeven eilanden en is een historische stad vol cultuur en kunst. Het is ook de thuisbasis van de Indiase filmindustrie (Bollywood), wereldwijd bekend om zijn levendige films en muzieknummers.
Het belangrijkste is dat het de commerciële en financiële hoofdstad van India is. De meeste van de grootste bedrijven in India zijn gevestigd in Mumbai, wat heeft geleid tot een enorme toestroom van mensen uit plattelandsgebieden die daar willen wonen.
Dat zorgt natuurlijk voor problemen, waarbij slechte sanitaire voorzieningen en slechte huisvesting de grootste problemen zijn.
Mumbai heeft ook enkele van ’s werelds drukste wegen, voornamelijk vanwege een gebrek aan infrastructuur met hoge capaciteit en een openbaar vervoersysteem dat de vraag niet aankan.
7. Dhaka, Bangladesh – 20,2 miljoen mensen
De hoofdstad van Bangladesh groeit snel. Dit heeft ertoe geleid dat overal in deze uitgestrekte metropool enorme hoogbouwappartementen en kantoren zijn ontstaan.
Deze historische stad is het centrum van de Bengaalse cultuur en organiseert het hele jaar door talloze kunstfestivals en religieuze evenementen.
Het is ook de thuisbasis van de regering van Bangladesh, evenals historische gebouwen zoals het Nimtali-paleis en het Lalbagh-fort.
Vanwege zijn ligging aan de Gangesdelta is Dhaka vatbaar voor overstromingen tijdens de moesson- en cycloonseizoenen.
6. Caïro, Egypte – 20,4 miljoen mensen
Naast zijn historisch belangrijke architectuur, is Caïro waarschijnlijk het best bekend als de thuisbasis van één van de oude wereldwonderen: het oude Egyptische piramidecomplex van Gizeh. Het is ook de thuisbasis van 11 procent van de bevolking van Egypte.
Er zijn plannen om twee monorailsystemen te bouwen om de stad te bedienen, wat zal helpen om de aanzienlijke verkeersproblemen die de stad momenteel ervaart te verlichten.
Frequente stofstormen en het woestijnklimaat zorgen ervoor dat het klinkt als een afschrikmiddel, maar dit weerhoudt mensen er niet van om…
5. Mexico-Stad, Mexico – 21,6 miljoen mensen
Mexico-Stad ligt hoog op het plateau dat bekend staat als de Vallei van Mexico, 2.240 meter boven de zeespiegel, en is de oudste hoofdstad van Amerika.
De groei van deze metropool is opmerkelijk. In 1900 bedroeg de bevolking slechts 500.000 mensen. Maar doordat grote aantallen mensen uit plattelandsgebieden naar de stad kwamen op zoek naar werk, steeg dit in de jaren zeventig tot negen miljoen.
Vanwege een gebrek aan huisvesting leidde deze toestroom ertoe dat grote aantallen mensen illegale sloppenwijken rond de stad stichtten.
Mexico-Stad is nu een zakencentrum en ook een populaire toeristische attractie, vol met musea en eetgelegenheden. Verbazingwekkend genoeg, als Mexico-Stad een onafhankelijk land zou zijn, zou het de op vier na grootste economie van Zuid-Amerika zijn.
4. São Paulo, Brazilië – 21,8 miljoen mensen
Het is een beetje een cliché, maar São Paulo is een stad met enorme contrasten.
Een plek waar extreme armoede grote rijkdom ontmoet, met de grootste wolkenkrabbers van het financiële district die boven de sloppenwijken van de stad uittorenen, ook wel bekend als de favela’s.
Problemen met de watervoorziening zijn een probleem in São Paulo, met weinig natuurlijke bronnen van drinkwater in de stad. De lukrake aard van de indeling van de stad en haar gebouwen helpt daar niet bij.
De criminaliteit is echter gedaald en de luchtkwaliteit is de afgelopen jaren gestaag verbeterd, waardoor het voor alle 22 miljoen inwoners een betere plek is geworden om te wonen.
3. Shanghai, China – 26,3 miljoen mensen
Vele jaren geleden was Shanghai een klein vissersdorpje. Maar dankzij de ligging aan de zuidelijke monding van de Yangtze-rivier is het sindsdien uitgegroeid tot de grootste stad van China en een van de grootste ter wereld.
Het is ook de thuisbasis van het winkelgebied Nanjing Road, een mix van moderne winkelcentra en traditionele Chinese winkels en eetgelegenheden.
De 5,5 km lange straten staan naast Oxford Street in Londen en de Champs-Élysées in Parijs als een van de drukste commerciële gebieden ter wereld, met een miljoen mensen die er elke dag winkelen.
2. Delhi, India – 29,3 miljoen mensen
Het National Capital Territory of Delhi (NCT) omvat de stad New Delhi (de hoofdstad van het land), evenals verschillende andere regionale staten.
De stad zelf bestaat al meer dan 2000 jaar, wat zijn eigen problemen met zich meebrengt. De infrastructuur is verouderd, hoewel er recentelijk veel wegenbouwprojecten zijn geweest die het verkeer hebben helpen vergemakkelijken.
Vervuiling door wegen en industrie is ook een groot probleem in Delhi, net als de kwaliteit van de huisvesting. Naar schatting leeft 50 procent van de bevolking in ondermaatse huisvesting.
1. Tokio, Japan – 37,4 miljoen mensen
De deinende metropool Tokio beslaat slechts 13.452 km, wat betekent dat er in de hele Greater Tokyo Area gemiddeld 2.642 mensen per km wonen.
Deze hoge dichtheid levert uiteraard problemen op voor de bewoners op het gebied van leefruimte en verplaatsingen.
Zoals te verwachten is er een groot woningtekort. Hierdoor worden kleine appartementen van slechts 9 m2 steeds populairder onder jongere bewoners, die voor hun werk dicht bij het centrum van de stad proberen te komen.
Het is ook erg problematisch om door de stad te reizen. In en rond de stad zijn de wegen vaak helemaal vol. Het openbaar vervoer is ook vaak overvol en duur, hoewel het bijna altijd op schema ligt.
Top 10 grootste steden qua inwoneraantal ter wereld 2023
- Tokio, Japan – 37,4 miljoen mensen
- Delhi, India – 29,3 miljoen mensen
- Shanghai, China – 26,3 miljoen mensen
- São Paulo, Brazilië – 21,8 miljoen mensen
- Mexico-Stad, Mexico – 21,6 miljoen mensen
- Caïro, Egypte – 20,4 miljoen mensen
- Dhaka, Bangladesh – 20,2 miljoen mensen
- Mumbai, India – 20,1 miljoen mensen
- Peking, China – 19,4 miljoen mensen
- Osaka, Japan – 19,2 miljoen mensen