, , ,

Top 10 landen met minste rechten voor vrouwen 2023

Top 10 landen met minste rechten voor vrouwen 2023

Landen met minste rechten voor vrouwen 2023

Gedurende een groot deel van de geschiedenis hebben mannen de meeste hulpbronnen in beslag genomen, instituties naar hun beeld gecreëerd, markten gecontroleerd en deze voordelen benut ten koste van vrouwen en gendergelijkheid. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over democratie op deze website.


Top 10 landen met minste rechten voor vrouwen 2023

Bron: www.one.org


Waar je geboren wordt en je geslacht, bepaalt niet je intelligentie, vindingrijkheid of capaciteiten. Het bepaalt je relatie met bestaande machtsstructuren.


Zie hier de Top 10 doodsoorzaken 2021 (mannen en vrouwen).


Vrouwen en meisjes ervaren genderongelijkheid niet allemaal op dezelfde manier. Maar data kunnen helpen de complexe barrières te verlichten waarmee ze waarschijnlijk te maken zullen krijgen.

  • 172 biljoen dollar: de welvaartskloof die ontstaat door het verschil tussen de totale verwachte levensinkomsten van mannen en vrouwen (bijna tweemaal het bruto binnenlands product van de wereld).
  • Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. 1 op de 10 meisjes wordt gedwongen tot seks.
  • 200 miljoen: Het aantal uren dat vrouwen en meisjes elke dag besteden aan het verzamelen van water.
  • 0,31%: Het aandeel van de internationale hulp dat in 2021 naar vrouwenrechtenorganisaties ging

Zie hier de Top 10 rijkste vrouwen ter wereld 2023.


Crises treffen vrouwen het hardst

De meest ongelijke samenlevingen kennen over het algemeen de hoogste armoedeniveaus. 

Dit is een giftige cyclus: armoede woekert voort in ongelijke samenlevingen, het verankert de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, en het ontbreken van gendergelijkheid belemmert op zijn beurt de economische en sociale vooruitgang. 

Dus als er een crisis toeslaat, voelen vrouwen – vooral vrouwen die in armoede leven – de naschokken het eerst en het sterkst. COVID-19 was hiervan een voorbeeld.


Aanbevelingen

Het rechtzetten van de systemische onrechtvaardigheden op het gebied van de genderongelijkheid zal veel gezamenlijke inspanningen vergen, waarbij wordt samengewerkt door groepen uit het maatschappelijk middenveld, lokale en nationale overheden en internationale instanties. Effectieve maatregelen zijn onder meer:

1. Investeer in basisorganisaties voor vrouwenrechten in lage- en middeninkomenslanden, in het besef dat hun lokale kennis en expertise moet worden ondersteund door – en niet overgenomen door – internationale hulpinspanningen.

2. Geef hen de vrijheid om hun werk te doen door wetten die de rechten van vrouwen beperken te hervormen of in te trekken, en door wetten af ​​te dwingen die hen beschermen.

3. Bevorder vrouwelijk leiderschap en participatie in de politieke ruimte, en maak het voor hen veilig om dit te doen.

4. Investeer – of maak investeringen mogelijk via schuldverlichting – in openbare diensten en sociale infrastructuur om de ongelijke zorglasten voor vrouwen en meisjes te verminderen.

5. Het financieringstekort voor de verzameling en verspreiding van gendergegevens opvullen en inspanningen ondersteunen om genderbewuste maatregelen te ontwikkelen, waaronder het ontwerpen en verzamelen van enquêtes, vooral die onder leiding van vrouwen .


Top 10 landen met minste rechten voor vrouwen 2023

  1. Niger
  2. Somalië
  3. Mali
  4. Centraal Afrikaanse Republiek
  5. Jemen
  6. Democratische Republiek Congo
  7. Afghanistan
  8. Ivoorkust
  9. Tsjaad
  10. Comoren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie