, , , ,

Top 10 lekkerste Franse visgerechten

Moules marinière à la crème - Top 10 lekkerste Franse visgerechten

Lekkerste Franse visgerechten

Nergens is het eten zo lekker als in Frankrijk! Lees meer…


Lees hier → meer over eten en drinken op deze website.


Top 10 lekkerste Franse visgerechten

Bron: www.tasteatlas.com


10. Soupe de poisson à la rouille

 Soupe de poisson à la rouille

Soupe de poisson à la rouille

De soupe de poisson à la rouille is oorspronkelijk een armemgerecht. Het is een klassieke Franse soep en nauwe verwant aan de beroemde bouillabaisse. De soep wordt meestal bereid met witte vis die wordt gekookt in een smaakvolle bouillon die voornamelijk tomaten, olijfolie, knoflook, saffraan en verschillende kruiden bevat.

De soep zeef je en serveer je met rouille. Rouille is een klassieke Provençaalse saus die meestal brood, knoflook, kruiden, eidooiers en olijfolie bevat. Dit terwijl sommige versies ook zeeduivellever, tomaten of aardappelen kunnen bevatten.


Zie hier de Top 10 lekkerste gerechten uit België.


9. Bouillabaisse

Een bouillabaisse, van chef-kok Paul Bocuse

Een bouillabaisse, van chef-kok Paul Bocuse

Deze traditionele Provençaalse vissoep (en stoofpot) ontstond in de 18e eeuw toen hij voor het eerst werd bereid door vissers uit Marseillaise, die hem bereidden met de restjes van hun dagelijkse vangst en het beste maakten van wat ze in hun netten hadden.

In de loop van de tijd ontwikkelde bouillabaisse zich tot een van de meest luxueuze visgerechten ter wereld. Het is te vinden in elk chique restaurant in de levendige havenstad Marseille, waar het tot € 200 kan kosten voor een maaltijd voor twee.

Alles onder de € 50 wordt beschouwd als een gewone vissoep, een goede vuistregel voor degenen die het echte werk willen proeven.


Zie hier de Top 100 prijs van één kilo kaas per land 2023.


8. Moules à la crème Normande

Moules à la crème Normande

Moules à la crème Normande

De moules à la crème Normande is een traditioneel Frans mosselgerecht afkomstig uit Normandië. Het is gemaakt met mosselen in een romige saus bestaande uit boter, room, uien, knoflook, sjalotten, cider, peterselie, zout en peper.

De uien, sjalotten en peterselie worden in boter gebakken en vervolgens gemengd met de gewassen mosselen.

De combinatie wordt bedekt met cider en op smaak gebracht met peper, en vervolgens gekookt tot de mosselen opengaan. Ze worden vervolgens verwijderd en de saus wordt ingekookt en gemengd met de room.

Tenslotte meng je de mosselen met de saus. Je serveert het gerecht meestal geserveerd met bijgerechten zoals friet of brood om lekker te soppen.


Zie hier de Top 10 traditionele uit Zwitserland die je gegeten moet hebben.


7. Sardines grillées

Sardines grillées

Sardines grillées

Gegrilde sardines zijn een eenvoudig, traditioneel visgerecht dat vooral veel voorkomt in de kustgebieden van het Middellandse Zeegebied. Ze zijn populair tijdens de zomermaanden, wanneer er veel verse sardines zijn.

Het gerecht is eenvoudig en benadrukt de natuurlijke smaken van de sardines. Ze worden doorgaans gemarineerd in een mengsel van olijfolie, citroensap, zwarte peper en zout. Afhankelijk van de regio worden ook een verscheidenheid aan specerijen en kruiden kan worden toegevoegd

Dit alles voordat ze ze grillen boven een houtskoolvuur worden. Het gerecht serveer je meestal als aperitief of als onderdeel van een meze. Dit doe je samen met brood, gekookte aardappelen, gebakken groenten of salades.

Je kunt ze prima combineren met lichtere, zoetere lokale witte wijnen.


Zie hier de Top 10 lekkerste Marokkaanse gerechten.


6. Moules à la marinière

 Moules à la marinière

Moules à la marinière

De moules à la marinière is een klassiek Frans gerecht dat bestaat uit mosselen gekookt in sauzen op basis van cider of wijn.

Het gerecht maak je met sjalotten, knoflook en kruiden zoals peterselie, tijm en laurierblaadjes. Deze smoor je in wat boter voordat je de witte wijn of cider toevoegt.

Vervolgens voeg je de verse mosselen toe en kook je ze totdat ze opengaan. Het gerecht kun je aanvullen met versgehakte peterselie, citroensap en (eventueel) mayonaise of crème fraiche.

Dit eenvoudige en smaakvolle mosselgerecht eet je warm met sneetjes knapperig brood en een glas Franse wijn erbij.


Zie hier de Top 10 beste steden om te leven en te verblijven in Frankrijk 2024.


5. Sole meunière

Sole meunière

Sole meunière

Dit klassieke Franse visgerecht maak je met met tongfilets, licht gepaneerd in bloem en gebakken in boter. Als de vis klaar is, voeg je citroensap aan de pan toe. De vis breng je op smaak met zout, peper en gehakte peterselie.

Hoewel er meestal filets in het gerecht worden gebruikt, gebruiken sommigen graag de hele vis. Die fileer je traditioneel aan tafel in het bijzijn van de gasten.

In de traditionele keuken verwijst de naam meunière naar de techniek waarbij ingrediënten in bruine boter en citroensap worden gekookt of de ingrediënten lichtjes met bloem worden bedekt voordat ze worden gebakken.


4. Plateau de fruits de mer

Plateau de fruits de mer

Plateau de fruits de mer

Een plateau de fruits de mervertaal je als bord met zeevruchten. Het is een traditioneel Frans gerecht dat bestaat uit verschillende soorten zeevruchten die op een schaal, meestal op gemalen ijs.

Typische zeevruchten die je in dit gerecht gebruikt, zijn onder meer een verscheidenheid aan schaaldieren, zoals garnalen, mosselen, kreeften, krabben, mosselen en oesters, zowel gekookt als rauw.

Traditioneel eet je de zeevruchten gekoeld van een grote serveerschaal bedekt met gemalen ijs en (optioneel) zeewier om de temperatuur van het voedsel laag te houden. Bij deze visschotel serveer je meestal partjes citroen en verschillende sauzen, zoals mignonettesaus, mosterdsaus en cocktailsaus.


3. Bisque

Bisque

Bisque

Deze dikke, romige en rijke gepureerde soep bevat traditioneel ingrediënten zoals room, zeevruchten, cognac of wijn en een combinatie van kruiden.

Over de oorsprong van de naam vindt nog steeds debat plaats. Sommigen beweren dat het woord verwijst naar een soep die twee keer wordt gekookt (koekjes).

Dit aangezien de traditionele manier om de soep te maken bestaat uit het eerst roosteren van de schaaldieren en ze vervolgens opnieuw laten sudderen in de smaakvolle bouillon.

Een andere theorie suggereert dat het verband houdt met de Golf van Biskaje. In deze keuken gebruikt men traditioneel pittige ingrediënten die vergelijkbaar zijn met die in biscuit.

Bisque is voor het eerst genoemd als schaaldiersoep in de 17e eeuw, waardoor voedselhistorici suggereren dat het oorspronkelijk een vissersgerecht is dat was ontworpen om de meeste smaak uit de beschikbare ingrediënten te halen.


Zie hier de Top 10 lekkerste Thaise gerechten.


2. Anchovy canapés

Ansjovis

Ansjovis

Er zijn een aantal manieren waarop je ansjovis kunt gebruiken bij het maken van canapés. Als pasta om te besmeren met boter, kaas of olijven.

Of in reepjes gesneden, en gewoon op een stokbrood in combinatie met andere gesneden ingrediënten zoals tomaten, hardgekookte eieren, augurken, kaas en geroosterde rode paprika.

Je kunt ze ook consumeren of als vulling voor voorgebakken taarttaartjes die vervolgens als zodanig of omgekeerd op een toast worden geserveerd en gegarneerd.


Zie hier de Top 10 beste steden ter wereld voor vegans 2024.


1. Moules marinière à la crème

Moules marinière à la crème

Moules marinière à la crème

De Moules marinière à la crème is een variatie op het bekende gerecht genaamd moules marinière. Deze variant, populair in Noord-Frankrijk, maak je met mosselen, knoflook, crème fraîche, peterselie, witte wijn, boter, sjalotjes en aromatische kruiden zoals tijm en laurierblaadjes.

De mosselen stoom je in een afgedekte pan gestoomd op een combinatie van in boter gebakken knoflook en sjalotjes, met wijn en een beetje water.

Zodra de mosselen opengaan, voeg je de room en de gehakte peterselie aan de pan toe. Haal de pan van het vuur wordt en serveer het gerecht. Idealiter met knapperig brood ernaast om alle smaakvolle sappen lekker te kunnen soppen.


Top 10 lekkerste Franse visgerechten

  1. Moules marinière à la crème
  2. Anchovy canapés
  3. Bisque
  4. Plateau de fruits de mer
  5. Sole meunière
  6. Moules à la marinière
  7. Sardines grillées
  8. Moules à la crème Normande
  9. Bouillabaisse
  10. Soupe de poisson à la rouille