Top 10 lekkerste Thaise gerechten

Pad Thai - Top 10 lekkerste Thaise gerechten
Pad Thai - Top 10 lekkerste Thaise gerechten

Top 10 lekkerste Thaise gerechten

De Thaise keken is ook Nederland aan het veroveren. Gelukkig maar, want zie deze heerlijke onderstaande gerechten. lees meer…


Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website.


Top 10 lekkerste Thaise gerechten

Bron: www.rainforestcruises.com


10. Khao Niao Mamuang (kleefrijst met mango)

Een van Thailand’s meest geliefde traditionele desserts is de plakkerige mangorijst. Een eenvoudig gerecht gemaakt met plakkerige rijst overgoten met kokosmelk en plakjes verse mango, een vleugje gezoete gecondenseerde melk is optioneel.


Zie hier het lekkerste eten uit Ierland – Een top 10 met traditionele gerechten


9. Laab (pittige salade)

Een andere noordoostelijke signatuur is Laab (of larb). Laab, ook afkomstig uit Laos, is een traditionele pittige salade, meestal gemaakt met gehakt, champignons, muntblaadjes en koriander, sjalotten, limoensap, vissaus en natuurlijk pepers.


9. Som Tam (pittige groene papajasalade)

Som Tam, misschien wel de bekendste salade van Thailand, zou zijn oorsprong hebben in Laos. Het staat nu bekend als een heerlijke specialiteit uit het noordoosten en één van de meest geliefde gerechten van Thailand.

De Som Tam is er in verschillende gedaanten. Het klassieke recept is meestal gemaakt met geraspte groene papaya, rode pepers, vissaus, limoensap, tamarindepulp en palmsuiker. Dit gemengd met groenten zoals cherrytomaatjes, wortelen en snijbonen, met geroosterde pinda’s en gedroogde garnalen.

Deze zijn allemaal verpulverd in een stamper en vijzel, wat resulteert in een kenmerkende, zoete, hartige, pittige, zoute en zure smaak. Voor een geheel nieuwe smaakdimensie krijgen regionale variaties de toevoeging van gefermenteerde krab of papaya in plaats van mango’s.


Zie hier de lekkerste Vlaamse gerechten – Een top 10 met recept


8. Pad Kra Pao Moo (geroerbakte Thaise basilicum en varkensvlees)

De Pad Kra Pao Moo is een populair lunch- of dinergerecht. Het biedt een smakelijke zoet-pittige balans. Verse pepers, knoflook, sperziebonen, sjalotten, vissaus en palmsuiker, samen met varkensgehakt en gepeperde basilicumblaadjes zijn allemaal geroerbakt in een gloeiend hete wok. Het geheel is opgestapeld op een bord gmet estoomde witte rijst en bekroond met een gebakken ei. Het varkensvlees kan worden vervangen door kipgehakt, rundvlees, eend, zeevruchten of tofu.


7. Khao Pad (Thaise gebakken rijst)

Dit Thaise gefrituurde rijstgerecht is een klassieke favoriet bij de lokale bevolking. Hrt wordt op elk moment geserveerd, maar vooral voor de lunch.

Khao Pad maak je met kip, varkensvlees, rundvlees, zeevruchten of tofu. Dit weer samen met eieren, uien, knoflook, vissaus, verse kruiden en tomaten of andere groenten.

Deze ingrediënten zijn allemaal roergebakken met geurige jasmijnrijst tot ze goed gemengd zijn. Serveer het met plakjes komkommer, partjes limoen en andere specerijen. De variant met ananas en garnalen, Khao Pad Sapparod, is ook een heerlijk alternatief.


6. Khao Soi (Thaise Kokos Curry Noedelsoep)

Noedelsoepen zijn een populair straatvoedsel je op elk moment van de dag of nacht in heel Thailand kan eten. Één van de meest geliefde variëteiten is Khao Soi (of soja), een kenmerkend gerecht uit Noord-Thailand.

Deze Birmese-geïnspireerde soep is iconisch vanwege zijn mild pittige en geurige currybouillon. Dit met een rijke basis van kokosmelk, zachte eiernoedels en of kip, rundvlees of tofu, gegarneerd met gefrituurde knapperige eiernoedels. Het geheel ingemaakte groenten en gesneden sjalotten.


Zie hier de top 10 gerechten die je moet proberen in Spanje.


5. Gaeng Keow Wan Gai (Groene Curry)

Groene curry, afkomstig uit Centraal-Thailand, is de meest pittige van de Thaise ‘heilige trilogie’. Dit enorm populaire gerecht is gebaseerd op geurige groene chili’s, geïntroduceerd in Thailand door Portugese missionarissen in de 16e eeuw.

Hieraan dankt het gerecht zijn kenmerkende groene tint en vurige smaak. De kokosmelk maakt dit gerecht wat zachter en zorgt voor een rijke, zoete nuance.

De ingrediënten die vergelijkbaar zijn met veel Thaise curries. Denk aan galangal, sjalotten, citroengras, kaffir limoen en Thaise basilicum. Het zijn die groene pepers die dit gerecht serieus pittig maken. Groene curry onderscheidt zich ook door de toevoeging van mini-aubergines, aardappelen, bamboescheuten en stukjes kipfilet.


4. Gaeng Daeng (Rode Curry)

Één van Thailand’s meest voorkomende currysoorten, rode curry’s is de gulden middenweg. Over het algemeen pittiger dan gele curry’s, maar minder dan de groene soorten.

De kenmerkende rode kleur van deze rijke, zoete en aromatische curry komt van geplette rode pepers in de currypasta. Deze currypastaeen is een basis van knoflook, sjalotten, blauwe gember en citroengras. Hieraan zijn kokosmelk, groenten, zoals aubergine, champignons, of tomaten en plakjes kipfilet toegevoegd.

De curry is afgemaakt met fijngesneden kaffirblaadjes en zoete basilicum. Het vormt zoe een perfect uitgebalanceerde combinatie van romige en pittige bouillon om de smaakpapillen te laten tintelen.

Één van de bekendste rode currysoorten, Massaman Chicken Curry, is mild, zoet en gestoofd in kokosmelk.


Zie hier de top 10 bekendste Italiaanse gerechten.


3. Kaeng Lueang (gele curry)

De wereldberoemde curry’s van Thailand variëren van mild tot explosief en zoet tot zuur. Ze zijn altijd bereid met kokosmelk. Er zijn oneindig veel regionale variëteiten, maar de drie belangrijkste currysoorten. Rood, groen en geel zijn internationaal het meest bekend, met verschillen naargelang het pittigheidsniveau en de dominante ingrediënten.

Gele curry heeft een sterke Zuid-Thaise invloed, met een rijke textuur en karakteristieke tint die is afgeleid van het royale gebruik van kurkuma. Dit wordt vermengd met klassieke aromatische ingrediënten die meestal koriander, komijn, sjalotten, citroengras en laos bevatten.

Kokosmelk, groenten en aardappelen worden toegevoegd, samen met kip, of alternatieve eiwit- of tofu-opties. Omdat deze currysoort over het algemeen minder pepers bevat, is hij niet zo pittig als zijn groene en rode curry-tegenhangers.


2. Tom Yum Goong (Hete & Zure Garnalensoep)

Een van Thailand’s meest iconische gerechten is deze populaire soep. Het heet iets pittige, zurig en aromatisch. Er mag van alles in citroengras, sjalotten, vissaus, laos, champignons, kaffir limoenblaadjes, limoensap tot rode chilipepers.

Hoewel garnaal (Goong) het meest is gebruikt zijn er andere variaties zoals kip, vis of gemengde zeevruchten.


1. Pad Thai (roergebakken noedels)

De noedelgerechten van Thailand zijn geïntroduceerd door Chinese immigranten en Pad Thai is misschien wel de meest gevierde van allemaal. Dit kenmerkende gerecht is een geweldige introductie tot Thais eten.

Dit omdat het niet te pittig is. Net als bij veel gerechten, varieert Pad Thai regionaal, maar het zijn klassieke ingrediënten van platte rijstnoedels, zeevruchten (of kip, varkensvlees of tofu), gedroogde garnalen, tamarinde, vissaus, taugé, sjalotten en ei.

Het wordt allemaal geroerbakt in een hete wok, geplateerd en bestrooid met geroosterde pinda’s, verse kruiden en chili’s (optioneel). Pad Thai belichaamt die Thaise, zoete, zure en zoute combinatie van smaken en een uitgebalanceerd textuurcontrast.


Top 10 lekkerste Thaise gerechten

  1. Pad Thai (roergebakken noedels)
  2. Tom Yum Goong (Hete & Zure Garnalensoep)
  3. Kaeng Lueang (gele curry)
  4. Gaeng Daeng (Rode Curry)
  5. Gaeng Keow Wan Gai (Groene Curry)
  6. Khao Soi (Thaise Kokos Curry Noedelsoep)
  7. Khao Pad (Thaise gebakken rijst)
  8. Pad Kra Pao Moo (geroerbakte Thaise basilicum en varkensvlees)
  9. Som Tam (pittige groene papajasalade)
  10. Laab (pittige salade)
  11. Khao Niao Mamuang (kleefrijst met mango)