Top 10 meest beroemde grotschilderingen ter wereld

0
Lascaux - Top 10 meest beroemde grotschilderingen ter wereld
Lascaux - Top 10 meest beroemde grotschilderingen ter wereld

Meest beroemde grotschilderingen ter wereld

Na een bezoek aan de grotschilderingen van Altamira in Noord-Spanje, riep Pablo Picasso beroemd uit “na Altamira is alles decadentie”.

Hij maakte geen grapje. De kunst in deze grot en in vele andere in delen van Frankrijk , Spanje en andere regio’s in de wereld behoren tot de grootste kunstwerken die ooit zijn gemaakt.

Zoals alle grote kunst geven ze inzicht in de manier waarop mensen dachten, ook al was het tienduizenden jaren geleden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website.


Top 10 meest beroemde grotschilderingen ter wereld


10. Magura

Magura
Magura

De Magura-grot is één van de grootste grotten in Bulgarije, gelegen in het noordwesten van het land. De grotmuren zijn versierd met prehistorische schilderingen die ongeveer 8.000 tot 4.000 jaar geleden dateren.

Op de grotwanden zijn meer dan 700 tekeningen ontdekt. Ze zijn beschilderd met vleermuis guano (vleermuis uitwerpselen) en vertegenwoordigen jagende en dansende mensen en een grote verscheidenheid aan dieren.


Zie: oudste stad van Europa gevonden in Bulgarije (video)


9. Cueva de las Manos

Cueva de las Manos
Cueva de las Manos

De Cueva de las Manos is een grot in een afgelegen gebied in het Patagonische landschap van Zuid-Argentinië. Het ontleent zijn naam (Grot van de Handen) aan de contouren van mensenhanden, maar er zijn ook veel afbeeldingen van guanaco’s, nandoes en andere dieren, evenals jachttaferelen.

De meeste handen zijn linkerhanden, wat suggereert dat schilders met hun rechterhand een spuitpijp vasthielden. Men denkt dat de schilderijen tussen 13.000 en 9.500 jaar geleden zijn gemaakt.


Zie hier de Top 10 van duurste paarden ter wereld en hun eigenaars.


8. Bhimbetka

Bhimbetka
Bhimbetka

De Bhimbetka, gelegen in het centrum van India, bevat meer dan 600 schuilplaatsen in de rotsen versierd met prehistorische grotschilderingen.

De schilderingen, voornamelijk uitgevoerd in rood en wit met af en toe gebruik van groen en geel, geven meestal de levens en tijden weer van de mensen die in de grotten woonden.

Dieren zoals bizons, tijgers, leeuwen en krokodillen zijn ook overvloedig afgebeeld in sommige grotten. De oudste schilderijen worden beschouwd als 12.000 jaar oud.


zie hier de top 10 langste rivieren in India


7. Serra da Capibara

Serra da Capibara

Het Serra da Capivara National Park in het noordoosten van Brazilië herbergt talloze rotsschuilplaatsen die zijn versierd met grotschilderingen. De schilderingen bevatten scènes van rituelen en jacht, bomen en dieren.

Sommige wetenschappers denken dat de oudste grotschilderingen in het park 25.000 jaar geleden zijn gemaakt. Dit wordt echter betwist, omdat dit in strijd zou zijn met de momenteel geaccepteerde datum van menselijke vestiging in Amerika.


6. Laas Gaal

Laas Gaal
Laas Gaal

De Laas Gaal is een complex van grotten en schuilplaatsen in de rotsen in het noordwesten van Somalië. Er zijn enkele van de vroegst bekende rotstekeningen in de Hoorn van Afrika en het Afrikaanse continent te vinden.

De prehistorische grotschilderingen zijn naar schatting tussen de 11.000 en 5.000 jaar oud. Ze tonen koeien in ceremoniële gewaden vergezeld van mensen, gedomesticeerde honden en zelfs een giraffe.

De grotschilderingen zijn uitstekend bewaard gebleven en behouden hun duidelijke contouren en sterke kleuren.


5. Tadrart Acacus

Tadrart Acacus
Tadrart Acacus

De Tadrart Acacus vormt een bergketen in de Sahara in het westen van Libië. Het gebied staat bekend om zijn rotstekeningen die dateren van 12.000 voor Christus tot 100 na Christus.

De schilderingen weerspiegelen de veranderende omgeving van de Sahara woestijn die vroeger een veel natter klimaat had.

Negenduizend jaar geleden was de omgeving groen met meren en bossen en met grote kuddes wilde dieren. Dit zoals blijkt uit rotstekeningen bij Tadrart Aracus van dieren zoals giraffen, olifanten en struisvogels.


4. Grotte Chauvet

Grotte Chauvet
Grotte Chauvet

De Chauvet-grot in Zuid-Frankrijk bevat enkele van de vroegst bekende prehistorische grotschilderingen ter wereld.

Op basis van koolstofdatering kunnen de oudste schilderijen in de grot tot 32.000 jaar oud zijn. De grot is in 1994 ontdekt door Jean-Marie Chauvet en zijn team van speleologen.

Deze schilderijen bevatten afbeeldingen van dieren zoals de steenbok, mammoet, paarden, leeuwen, beren, neushoorns en leeuwen. Geavanceerde technieken zoals het gebruik van perspectief worden duidelijk gedemonstreerd in het ‘panel van paarden’ dat meerdere dieren op hetzelfde vlak laat zien.


Zie hier de top 10 mooiste kastelen van Frankrijk.


3. Ubirr: Kakadu-rotstekeningen

Kakadu-rotstekeningen
Kakadu-rotstekeningen

Het Kakadu National Park, gelegen in het Northern Territory van Australië, bevat één van de grootste concentraties van Aboriginal kunst in Australië. Ongeveer 5.000 kunstuitingen zijn ontdekt in Kakadu langs de helling en op rotsuitschieters.

De leeftijd van de Aboriginal-schilderijen wordt geschat op 20.000 jaar, hoewel de meeste schilderingen minder dan 1.500 jaar oud zijn. De site bij Ubirr heeft enkele van de mooiste voorbeelden van “röntgenkunst” ter wereld.

De Aboriginals schilderden niet alleen de buitenkant, maar ook de botten en inwendige organen van de dieren.


Zie hier de top 10 oudste oude beschavingen die ooit hebben bestaan.


2. Altamira

Altamira
Altamira

De Altamira-grot in Noord-Spanje is ontdekt aan het einde van de 19e eeuw. Het was de eerste grot waarin prehistorische schilderijen zijn ontdekt.

De schilderingen waren van zo’n verbazingwekkende kwaliteit dat het wetenschappelijk genootschap twijfelde aan hun authenticiteit. Zelfs ontdekker Marcelino Sanz de Sautuola is beschuldigd van vervalsing.

Veel mensen geloofden gewoon niet dat de prehistorische mens het intellectuele vermogen had om enige vorm van artistieke expressie te produceren. Pas in 1902 zijn de schilderijen als echt erkend.

De houtskool- en okerafbeeldingen van paarden, bizons en handafdrukken in de Altamira behoren tot de best bewaarde grotschilderingen ter wereld.


1. Lascaux

Lascaux
Lascaux

De bijnaam van Lascaux is ‘De prehistorische Sixtijnse Kapel’. Dit grottencomplex in het zuidwesten van Frankrijk is versierd met enkele van de meest indrukwekkende en beroemde grotschilderingen ter wereld.

De schilderingen van Lascaux zijn naar schatting 17.000 jaar oud. De meeste grotschilderingen bevinden zich op behoorlijke afstand van de ingang en moeten met behulp van kaarsen zijn gemaakt.

De meest bekende grotschildering is de Grote Zaal van de Stieren waar stieren, paarden en herten zijn afgebeeld. Één van de stieren is 5,2 meter lang, het grootste dier dat tot nu toe in een grot is ontdekt.

Vanwege de schade als gevolg van te veel mensen die de grotten bezoeken, zijn de Lascaux-schilderijen permanent gesloten voor het publiek. De Franse regering heeft Lascaux II gebouwd in de buurt van de plek waar toeristen een kopie van de originele grot kunnen zien.


zie hier de top 10 historische plaatsen om te bezoeken in Frankrijk.


Top 10 meest beroemde grotschilderingen ter wereld

  1. Lascaux
  2. Altamira
  3. Ubirr: Kakadu-rotstekeningen
  4. Grotte Chauvet
  5. Tadrart Acacus
  6. Laas Gaal
  7. Serra da Capibara
  8. Bhimbetka
  9. Cueva de las Manos
  10. Magura

Geef een reactie