, , , , , , ,

Top 10 meest beroemde schilderijen van Joan Miró

Top 10 meest beroemde schilderijen van Joan Miró

Meest beroemde schilderijen van Joan Miro

Joan Miró (Barcelona, 20 april 1893 – Palma, 25 december 1983) was een internationaal bekende Spaanse Catalaanse kunstenaar uit de 20e eeuw. Hij was één van de vroegste schilders die betrokken waren bij de kunstbeweging surrealisme.

Zijn werk is een voorloper van het abstracte expressionisme, waardoor hij een essentieel onderdeel is van de twee meest dominante kunststromingen van de twintigste eeuw.

Miró: jeugd

Joan Miró was de zoon van een goudsmid en horlogemaker. Aanvankelijk volgde hij een handelsopleiding, maar in 1912 begon hij een kunstopleiding in Barcelona. In 1920 verhuisde hij naar Parijs, waar hij lessen nam aan de Académie de la Grande Chaumière.

In Parijs sloot Miró vriendschappen met Picasso, Max Ernst, Hans Arp en Magritte en kwam hij onder de invloed van het kubisme.

Evenals Picasso en Georges Braque heeft Miró nooit de conclusies van het kubisme doorgezet tot volledige abstractie. Zijn vormen, hoe vervreemdend ook, refereren altijd aan de realiteit – aan de concrete realiteit, of aan de realiteit zoals die bestaat tijdens het dromen.

In 1925 ontmoette hij André Breton, de grondlegger en theoreticus van het surrealisme. Miró sloot zich nooit formeel aan bij de surrealistische beweging, of enige andere beweging, maar Breton noemde hem “de grootste surrealist van ons allemaal”.

De surrealist André Masson had naar eigen zeggen veel invloed op hem en introduceerde hem in kringen van Parijse dichters, schrijvers en filosofen.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Top 10 meest beroemde schilderijen van Joan Miró


10. Retrato de Vicenç Nubiola / Portret van Vincent Nubiola (1917) – Joan Miró

Retrato de Vicenç Nubiola

Retrato de Vicenç Nubiola

Vincent Nubiola was professor in de landbouw aan de School of Fijne Kunsten in Barcelona. Miró ontmoette hem tijdens zijn studie aan de Cercle Artístic de Sant Lluc in Barcelona.

Dit portret van Nubiola is misschien wel Miró’s beste portretwerk en het grootste meesterwerk uit zijn vroege periode. Dit toen hij experimenteerde met een mengeling van zowel kubisme als fauvisme.

Het portret is aangekocht door Pablo Picasso en bevindt zich nu in de collectie van het Folkwang Museum in Essen, Duitsland .


Zie hier alle kunststromingen in de 20ste eeuw: een overzicht


9. Terra llaurada / Het bewerkte veld (1923) – Joan Miró

Terra llaurada / Het bewerkte veld (1923) - Joan Miro

Terra llaurada / Het bewerkte veld (1923) – Joan Miró

Joan Miró was altijd al verbonden met de ‘aarde’. De invloed van landelijke landschappen is terug te zien in verschillende van zijn werken.

Dit schilderij is een abstracte weergave van het landschap van Miró’s Catalaanse thuisland.

Terra was een radicale afwijking van Miró’s eerdere werken en samen met het Catalaanse landschap is het zijn eerste grote werk dat kunt classificeren als surrealistisch.


8. Mai 1968 / Mei 1968 (1973) – Joan Miró

Mai 1968 / Mei 1968 (1973) - Joan Miro

Mai 1968 / Mei 1968 (1973) – Joan Miró

Mei 1968 was een periode van onrust in Frankrijk, gekenmerkt door een reeks studentenprotesten tegen het kapitalisme, het consumentisme en traditionele instellingen.

De periode, waarin meer dan 22% van de Franse bevolking staakte, is een cultureel, sociaal en moreel keerpunt in de geschiedenis van het land.

Joan Miró, die sympathiseerde met de beweging, is geïnspireerd door het evenement. Met dit meesterwerk weet hij de geest van het moment vast te leggen.


7. Bodegón del zapato viejo / Stilleven met oude schoen (1937) – Joan Miró

Bodegón del zapato viejo / Stilleven met oude schoen (1937) - Joan Miro

Bodegón del zapato viejo / Stilleven met oude schoen (1937) – Joan Miró

Met dit meesterwerk, gecreëerd in de context van de Spaanse Burgeroorlog, drukt Miró’s verdriet uit over de situatie in Spanje. Dit met zijn gedetailleerde weergave van de opkomst van het kwaad, de invasie door monsters en het verval van de menselijke figuur.

De voorwerpen op de foto, een oude schoen, een appel gespietst door een vork staan ​​als tragische symbolen van het leven van gewone mensen.

Beschouwd als Miró’s mooiste kunstwerk in het genre, is stilleven met oude schoen vaak vergeleken met Picasso’s meesterwerk Guernica. Dit vanwege zijn wanhoop en weergave van de gevolgen van een oorlog.


6. Escalera de escape / De ontsnappingsladder (1940) – Joan Miró

Escalera de escape / De ontsnappingsladder (1940) - Joan Miro

Escalera de escape / De ontsnappingsladder (1940) – Joan Miró

Ëén van de belangrijkste kunstwerken van Miró is een serie van 23 kleine schilderijen die bekend staan ​​als de sterrenbeelden. Gemaakt na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, is het element van ontsnappen overheersend in werken van de serie.

De ladder is door Miró vaak gebruikt in zijn kunstwerken en fungeerde als metafoor om zijn werken op een ander vlak te plaatsen, weg van alledaags realisme.

De ontsnappingsladder is misschien bedoeld om de kunstenaar te laten ontsnappen aan oorlog, genocide en wreedheid. Het is het beroemdste schilderij uit de beroemde serie Sterrenbeelden.


5. Paisatge català (El caçador) Catalaans landschap (De jager) (1924) – Joan Miró

Paisatge català (El caçador) Catalaans landschap (De jager) (1924) - Joan Miro

Paisatge català (El caçador) Catalaans landschap (De jager) (1924) – Joan Miró

Catalaans landschap en het bewerkte veld zijn de eerste twee grote werken van Miró die als surrealistisch te classificeren zijn. Ze gebruiken de symbolische taal die in zijn latere werken gangbaar zou zijn.

In Catalaans landschap is zijn Catalaanse boerenalter ego gevangen genomen. Dit terwijl hij een konijn afschiet voor zijn kookpot en een sardine vist voor zijn barbecue.

Het schilderij is zo ingewikkeld gecodeerd dat Miró later een nauwkeurige uitleg gaf van de tekens die hij had gebruikt. Catalaans landschap blijft één van de meest gevierde surrealistische meesterwerken van Joan Miró.


4. Peinture (Etoile Bleue) / Blauwe Ster (1927) – Joan Miró

Peinture (Etoile Bleue) / Blauwe Ster (1927) - Joan Miro

Peinture (Etoile Bleue) / Blauwe Ster (1927) – Joan Miró

Etoile Bleue markeert zijn overgang tussen figuratieve en abstracte kunst. Het is daarmee ook één van de belangrijkste schilderijen in de carrière van Miró. De verschroeiende blauwe kleur die hij in het schilderij gebruikte, is te zien in verschillende van zijn toekomstige werken.

Het schilderij en beïnvloedde latere schilders, waaronder Mark Rothko en Yves Klein. In juni 2012 werd Peinture (Etoile Bleue) op een veiling verkocht voor £ 23,5 miljoen, een record voor de hoogste prijs die is betaald voor een schilderij van Joan Miró.


Zie hier e 100 belangrijkste Nederlandse kunstenaars


.

3. Bleu II / Blauw II (1961) – Joan Miró

Bleu II / Blauw II (1961) - Joan Mirror

Bleu II / Blauw II (1961) – Joan Mirró

Één van Miró’s beroemdste kunstwerken is het Triptych Blue I, II, III, bestaande uit drie enorme schilderijen van 355 cm x 270 cm. Alle drie de schilderijen bestaan ​​uit eenvoudige lijnen en vormen op een dromerige blauwe achtergrond.

In Blue II toont Miró een dynamische rode lijn aan de linkerkant van het schilderij in contrast met de serene blauwe achtergrond.


2. El Carnaval de Arlequín / Het carnaval van de harlekijn (1925) – Joan Miró

El Carnaval de Arlequín / Het carnaval van de harlekijn (1925) - Joan Miró

El Carnaval de Arlequín / Het carnaval van de harlekijn (1925) – Joan Miró

Dit schilderij toont een vrolijk makend festival dat bekend staat als Mardi Gras, de viering die begint met het vasten en culmineert op de dag voor Aswoensdag.

Het karakter van het schilderij, Harlequin, is een persoon die zich vermomt voor de lol, vaak gitaar speelt en meestal het slachtoffer is van onbeantwoorde liefde.

Harlequin’s Carnival wordt door kunstcritici gezien als een relaas van het menselijke onderbewustzijn. Het is ook het hoogtepunt in Miró’s persoonlijke surrealistische stijl.


1. La Granja / La Masia / De boerderij (1922) – Joan Miró

La Granja / La Masia / De boerderij (1922) - Joan Miró

La Granja / La Masia / De boerderij (1922) – Joan Miró

Het beroemdste schilderij van Joan Miró, De boerderij, toont het landhuis van de familie in Mont-roig del Camp, Catalonië. Miró zei later over het kunstwerk: “Ik wilde alles wat ik leuk vond aan het land op het doek zetten, van een enorme boom tot een klein slakje.”

Miró beschouwde La Granja als de sleutel tot zijn artistieke carrière en beschreef het als “de samenvatting van een periode van mijn werk, maar ook het vertrekpunt voor wat zou volgen.” Het schilderij wordt beschouwd als het hoogste punt van Miró’s realistische voorstellingen, voordat hij zich tot het surrealisme wendde.

Ernest Hemingway kocht het later en vergeleek zijn artistieke prestatie met Ulysses van James Joyce. Hij schreef in 1934: “Ik zal de boerderij voor geen enkel schilderij ter wereld willen ruilen”.


Top 10 meest beroemde schilderijen van Joan Miró

  1. La Granja / De boerderij (1922) – Joan Miró
  2. El Carnaval de Arlequín / Het carnaval van de harlekijn (1925) – Joan Miró
  3. Bleu II / Blauw II (1961) – Joan Mirror
  4. Peinture (Etoile Bleue) / Blauwe Ster (1927) – Joan Miró
  5. Paisatge català (El caçador) Catalaans landschap (De jager) (1924) – Joan Miró
  6. Escalera de escape / De ontsnappingsladder (1940) – Joan Miró
  7. Bodegón del zapato viejo / Stilleven met oude schoen (1937) – Joan Miró
  8. Mai 1968 / Mei 1968 (1973) – Joan Miró
  9. Terra llaurada / Het bewerkte veld (1923) – Joan Miró
  10. Retrato de Vicenç Nubiola / Portret van Vincent Nubiola (1917) – Joan Miró

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie