Top 10 meest funky baslijnen aller tijden

0
James Brown - Top 10 meest funky baslijnen aller tijden
James Brown - Top 10 meest funky baslijnen aller tijden

Meest funky baslijnen aller tijden

De laagfrequente trillingen van een dreunende basgitaar zorgen ervoor dat mensen de dansvloer opgaan. Funk is een muziekstijl die voortkwam uit een basis van jazz en blues.

De stijl is halverwege de jaren zestig verder verfijnd als een uitgeklede, zeer percussieve, basgestuurde muziekstijl met vrijwel geen melodie of andere standaardversieringen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website.


Top 10 meest funky baslijnen aller tijden

Bron: www.listverse.com


10. The Beatles – Drive My Car

The Beatles als een funkband? Niet vreemd, want alle bandleden waren grote fans van Amerikaanse soul- en ritme- en bluesmuziek. Deze plaat, een single van het album Rubber Soul, is grotendeels geschreven door Paul McCartney.

Paul zet zijn groove voort met een knallende baslijn die het nummer vooruit stuwt. Het refrein ‘Baby, you can drive my car’ is met een knipoog verwerkt, want het is een oud blues-eufemisme voor seks.


9. James Brown – I Got You (I Feel Good)

Toen James Brown in oktober 1965 ‘I Feel Good’ als single uitbracht op King Records, betekende dit een verschuiving in de Amerikaanse populaire muziek. Funk verscheen op het toneel als een erkende muziekstijl.

Funk was een uitvloeisel van zowel blues als jazz, gedefinieerd door een de-nadruk op de melodie en akkoordenschema’s en een sterke focus op de ritmische groove van de baslijn.


8. Sly and the Family Stone – Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)

Tegen de tijd dat Sly and the Family Stone deze plaat in 1969 uitbrachten, was funk in volle bloei. Van de aangrijpende tekst van ‘Lookin’ at the devil / Grinnin’ at his gun / Fingers start shakin’ / I begin to run’ tot de innovatieve ‘slap bass’ riff van basgitarist Larry Graham.

Deze opname was een grote creatieve sprong voorwaarts voor zowel de groep als het funkgenre. ‘Thank You’ is vele malen gesampled, waaronder voor Janet Jackson’s ‘Rhythm Nation’.


Zie hier de top 100 beste songwriters aller tijden cf Rolling Stone Magazine.


7. The Soul Machine – Twichie Feet

‘Twichie Feet’ was een ietwat obscure instrumentale single uit 1968, geschreven door Leon Haywood. Haywood was een soul- en funkmuzikant uit Houston, Texas. De kenmerkende baslijn is tientallen keren gesampled.


6. Commodores – Brick House

Voordat Lionel Richie een miljoenen verkopende soloartiest werd, was hij lid van The Commodores. Een groep muzikanten die elkaar ontmoetten als studenten aan het Tuskegee Institute, een gerenommeerd overwegend zwarte universiteit in Alabama.

In een studiosessie in 1977 bedacht bassist Ronald LaPread een baslijn die hij keer op keer herhaalde totdat de andere bandleden meededen. Dit met Lionel Ritchie op saxofoon.


5. Aretha Franklin – Rock Steady

De ‘Queen of Soul’ speelde het nmmer ook piano op het nummer, dat in oktober 1971 op nummer 9 in de Billboard Hot 100 kwam.

‘Rock Steady’ was één van de eerste en meest succesvolle singles van haar legendarische carrière in de gospel-, soul- en rhythm & blues-muziekstijlen.


4. The Gap Band – You Dropped a Bomb on Me

The Gap Band uit Tulsa, Oklahoma, piekte in 1982 met ‘You Dropped a Bomb on Me’ op #2 .Het enorme succes van de plaat leidde ertoe dat het nummer is opgenomen in veel filmsoundtracks over het discotijdperk.

Ook wordt het gespeeld bij sportevenementen zoals American football-wedstrijden, waar veel teams een fragment over hun omroepinstallatie spelen nadat het thuisteam een ​​touchdown heeft gescoord.


Zie hier e top 100 beste blues artiesten aller tijden.


3. Herbie Hancock – Chameleon

Hancock, meer bekend als jazzmuzikant, scoorde in 1973 een enorme funkhit met ‘Chameleon’. Het is een 15 minuten durend origineel van zijn invloedrijke jazz-funkalbum Head Hunters.

Synthesizers waren destijds vrij nieuw, maar Hancock was een ervaren muzikant om nieuwe instrumenten uit te proberen. De kenmerkende baslijn in ‘Chameleon’ werd niet gespeeld door een basgitaar, maar door Hancock zelf op een vroege ARP Odyssey-synthesizer.


2. Cameo – Word Up

Met de tekst ‘Wave your hands in the air like you don’t care’ is ditt nummer in 1986 als single werd uitgebracht.

Het record piekte op #6 in de Billboard Hot 100-hitlijst. De aanstekelijke baszware groove is geschreven door bandleden Larry Blackmon en Tomi Jenkins.


1. James Brown – Cold Sweat

James Brown is als arme jongen op het platteland van South Carolina geboren uit tienerouders in een kleine houten hut met één kamer. Hij begon zijn carrière in lokale talentenjachten en gospelmuziek. Brown stapte geleidelijk over naar ritm & blues en bouwde een reputatie op als een opwindende live-artiest.

Hij speelde een slopende live-schema van 300 optredens per jaar in nachtclubs en auditoria, voornamelijk in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze noemden James Brown niet voor niets ’the hardest-working man in show business’.

In 1965, na het succes van het miljoen verkochte album Live at the Apollo hadden James Brown and the Famous Flames de aandacht getrokken van zowel muziekfans als promotors.

Ze creeërden een nieuwe muziekstijl die de naam ‘funk’ kreeg vanwege de nadruk op de baslijn en de percussie in plaats van de melodie en het ritme van het nummer. ‘Cold Sweat’ heeft een zeven minuten durende bas- en drumtrack met blazers en een drumsolo met vrijwel geen melodie.

‘Cold Sweat’ was een nummer 1-hit in de Billboard Rhythm and Blues-hitlijst en beïnvloedde het andere muzikanten. Het nmmer is te herkennen in samples van vele producers en artiesten, van Public Enemy tot DJ Shadow en vele anderen.


Antwoord op de vraag: Wat zijn de populairste muziekgenres ter wereld? – De top 10


Top 10 meest funky baslijnen aller tijden

  1. James Brown – Cold Sweat
  2. Cameo – Word Up
  3. Herbie Hancock – Chameleon
  4. The Gap Band – You Dropped a Bomb on Me
  5. Aretha Franklin – Rock Steady
  6. Commodores – Brick House
  7. The Soul Machine – Twichie Feet
  8. Sly and the Family Stone – Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)
  9. James Brown – I Got You (I Feel Good)
  10. The Beatles – Drive My Car

Geef een reactie