, , , ,

Top 10 meest geavanceerde gevechtshelikopters 2023

AH-64E Apache Guardian - Top 10 meest geavanceerde gevechtshelikopters 2023

Meest geavanceerde gevechtshelikopters 2023

Van de iconische Bell AH-1 Cobra uit 1967 tot de moderne gevechtsplatforms van vandaag, het ontwerp van aanvalshelikopters heeft een opmerkelijke evolutie ondergaan.

Ontdek de essentiële elementen die een moderne aanvalshelikopter definiëren. Hieronder tandemstoelen, gepantserde bemanningscompartimenten, krachtige bewapening en ultramoderne sensorsuites.

Deze helikopters integreren ook de allernieuwste technologieën, zoals luchtverdedigingssystemen op korte afstand. Lees meer….


Lees hier → meer over oorlog op deze website.


Top 10 meest geavanceerde gevechtshelikopters 2023


10. Denel Rooivalk

Denel Rooivalk

Denel Rooivalk

De Zuid-Afrikaanse Rooivalk is gebaseerd op de Franse Aérospatiale SA 330 Puma. Als zodanig is het ontwerp sterk afhankelijk van Franse technologie en reserveonderdelen.

Met de gedurfde bedoeling om een ​​van de beste aanvalshelikopters ter wereld te produceren, slaagde Denel Aviation erin een vliegtuig te produceren dat vergelijkbaar was met zijn rivalen.

Gewapend met zeer geavanceerde inheemse Mokopa anti-tank geleide raketten (ATGM’s) overtreft de Rooivalk alles waar Zuid-Afrika mogelijk mee te maken zou kunnen krijgen in zijn geopolitieke regio.


Zie hier de Top 10 beste gevechtsvliegtuigen van de Tweede Wereldoorlog.


9. Changhe Z-10

Changhe Z-10

Changhe Z-10

De Chinese Changhe Z-10 is lichter dan zijn tijdgenoten en is ontworpen met input van het Russische Kamov-ontwerpbureau.

Het is de eerste aanvalshelikopter die in China is geproduceerd. Een fris ontwerp met een introductie die teruggaat tot 2012 en numeriek voldoet het al aan de behoeften van de Chinese strijdkrachten.

Tot nu toe zijn er meer dan 200 geproduceerd voor het Volksbevrijdingsleger.


Zie hier de 10 beste boeken om de oorlog tussen Israël en Hamas te begrijpen.


8. Mil Mi-24

Mil Mi-24

Mil Mi-24

De afgelopen veertig jaar is het verouderde maar toch iconische ontwerp van de Mi-24-helikopter een terugkerend luchtbeeld geweest in conflicten in Azië en Afrika.

Dit veelzijdige platform heeft talloze landen en paramilitaire groepen gediend en is het equivalent geworden van het AKM-aanvalsgeweer in de helikopterwereld.

Een interessante ontwikkeling vond plaats op 25 augustus 2020, toen een nieuwe variant, de Mi-35P, met serieproductie begon voor een niet nader genoemde buitenlandse klant.

Met maar liefst 60 operators wereldwijd en een productieaantal van meer dan 2.600 eenheden, heeft de Mi-24 het record als de meest gefabriceerde aanvalshelikopter in de geschiedenis.


Zie hier de 10 snelste helikopters ter wereld – Een overzicht.


7. Agusta A129 Mangusta

Agusta A129 Mangusta

Agusta A129 Mangusta

De A129, een Italiaanse creatie, onderscheidt zich als de eerste in eigen land vervaardigde aanvalshelikopter van West-Europa.

Na het einde van de Koude Oorlog onderging het Italiaanse ontwerp een transformatie om aan te sluiten bij de veranderende strategische doelstellingen van de NAVO.

Omdat de kans op een Sovjet-pantseraanval kleiner werd, werd het vliegtuig gestroomlijnd, wat resulteerde in verminderde ballistische bescherming.

Tijdens zijn bloei werd het beschouwd als een levensvatbare tegenhanger van de Amerikaanse AH-64 Apache.

Uitgerust met standaard NAVO-bewapening zoals Hellfire en TOW ATGM’s, was de A129 compatibel met geallieerde troepen. Er zijn in totaal 60 exemplaren geproduceerd, waarvan er tot op de dag van vandaag nog ruim 30 in actieve dienst zijn.


6. Kamov Ka-52

Kamov Ka-52

Kamov Ka-52

Waarschijnlijk de meest unieke aanvalshelikopter die momenteel in gebruik is, de Ka-52 heeft een enorm onconventioneel ontwerp, met naast elkaar geplaatste zitplaatsen, schietstoelen, dubbele tegengesteld draaiende hoofdrotoren en geen staartbladen.

Het is tegenwoordig een van de meest manoeuvreerbare helikopters ter wereld. Met een geavanceerd slagveldbeheersysteem kan de Ka-52 een commando- en controlerol vervullen voor een grotere helikoptergroep Mi-24’s en Mi-28’s als doeldetector en aanduiding.

Naast zijn unieke kenmerken gebruikt de Ka-52 alle vuurkracht die van een moderne aanvalshelikopter wordt verwacht, hoewel het autokanon in een vaste positie is gemonteerd en de flexibiliteit van een geschutskoepel mist.

Er zijn momenteel meer dan 196 eenheden vervaardigd, waarbij Egypte, Noord-Macedonië en Rusland de huidige exploitanten zijn.


Zie hier de Top 43 landen met de meeste onderzeeërs 2023.


5. TAI T129 ATAK

TAI T129 ATAK

TAI T129 ATAK

Een Turkse modernisering van de Agusta A129 Mangusta, de T129 deelt alleen de romp met zijn Italiaanse tegenhanger. De interne onderdelen zijn eigen Turkse technologie met verbeterde luchtvaartelektronica, casco en wapens.

Er zijn vandaag 76 eenheden in gebruik. Met interesse uit meerdere landen, waaronder Qatar, de Filippijnen en Brazilië, is de T129 een schijnbaar succesvollere internationale versie van zijn Italiaanse voorganger.


4. Eurocopter Tiger

Eurocopter Tiger

Eurocopter Tiger

Een gezamenlijke Frans-Duitse ontwikkeling, de Tiger is de tweede en de meest recente aanvalshelikopter die uit West-Europa tevoorschijn komt. Met meer dan 180 geproduceerde exemplaren is dit het meest succesvolle en wijdverspreide Europese ontwerp.

Met behulp van een composietindeling is 80% van het casco gemaakt van koolstoflaminaten, Kevlar en honingraatvormige structuren.

De Tiger is geconfigureerd met een overvloed aan westerse raketten, raketten en een Frans kanon en wordt gebruikt door Duitse, Franse, Spaanse en Australische strijdkrachten.

De Tiger Mk3-upgrade, die gepland staat voor de eerste leveringen in 2029, zal een aantal belangrijke verbeteringen omvatten.

De upgrade omvat met name de adoptie van een gestandaardiseerde antitankraket, samen met aanvullende verbeteringen aan het communicatiesysteem.


Zie hier de Top 10 grootste wapen- en militaire bedrijven ter wereld.


Top 3 meest geavanceerde gevechtshelikopters 2023


3. Bel AH-1Z Viper

Bel AH-1Z Viper

Bel AH-1Z Viper

De American Viper is een afstammeling van de derde generatie van de eerbiedwaardige Bell AH-1 Cobra, de voorloper van alle moderne aanvalshelikopters. De geschiedenis van het Amerikaanse Korps Mariniers gaat terug tot 1965.

Het nieuwste model in het klassebepalende ontwerp, de Viper, blijkt een competent en duurzaam platform te zijn.

Met aanvullende bestellingen uit Bahrein en Tsjechië komt het totale aantal gebouwde Vipers op 195 uit.


2. Mil Mi-28NM Havoc

Mil Mi-28NM Havoc

Mil Mi-28NM Havoc

De nieuwste Russische aanvalshelikopter vormt een aanvulling op de iconische Mi-24 en de unieke Ka-50-serie.

Met een uitzonderlijk lange ontwikkelingstijd, van de eerste vlucht tot de introductie van 27 jaar, heeft de Havoc zichzelf eindelijk gevormd tot een alomvattend efficiënt ontwerp.

Het is vooral bekend om zijn pantser, met voorruiten die bestand zijn tegen een treffer van 14,5 x 114 mm patronen.

Vanaf 2023 is het in dienst bij Rusland, Irak en Algerije. Momenteel zijn er 126 exemplaren van dit type gebouwd.


1. AH-64E Apache Guardian

AH-64E Apache Guardian

AH-64E Apache Guardian

Het werkpaard van het Amerikaanse leger, de Apache, is de meest talrijke en wijdverbreide aanvalshelikopter van de westerse wereld en haar bondgenoten.

Vanaf 2020 zijn er meer dan 2400 gebouwd voor de VS en zijn partners, waaronder Israël, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zuid-Korea en anderen.

De Apache, de meest ervaren en bewezen westerse oorlogsvechter in zijn categorie, heeft sinds de introductie ervan actie gezien in elk groot Amerikaans en NAVO-conflict.


Top 10 meest geavanceerde gevechtshelikopters 2023

  1. AH-64E Apache Guardian
  2. Mil Mi-28NM Havoc
  3. Bel AH-1Z Viper
  4. Eurocopter Tiger
  5. TAI T129 ATAK
  6. Kamov Ka-52
  7. Agusta A129 Mangusta
  8. Mil Mi-24
  9. Changhe Z-10
  10. Denel Rooivalk

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie