, , , , , ,

Top 10 Meest gebruikte proefdieren in Nederland

Meest gebruikte proefdieren in Nederland

Meest gebruikte proefdieren in Nederland

In 2019 gebruikten we in Nederland bijna 450.000 dieren om proeven mee te doen. Waar worden al die arme beestjes toch voor gebruikt? Lees meer…


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Top 10 Meest gebruikte proefdieren in Nederland

Bron en meer informatie: www.proefdiervrij.nl


10. Runderen

Ruim 4.000 runderen waren het ‘haasje’. We gebruiken ze voornamelijk in onderzoek naar diergeneesmiddelen (50,4%) en in het onderwijs (38%).


9. Zebravissen

Zebravissen zijn kleine visjes die net als wij mensen gewerveld zijn. Het gaat om zo’n 8.000 dierproeven op zebravisjes. De vissen zijn doorzichtig en daarom kunnen onderzoekers de organen volgen zonder het dier aan te raken.


8. Cavia’s

De ruim 9.000 marmotten gebruiken we voor medicijnonderzoek, maar ook in virusonderzoek en onderwijs.


7. Varkens

De 11.000 gebruiken we voor de helft voor onderzoek naar dierenwelzijn. Ook gebruiken we ze voor onderwijs en in hersenonderzoek, hartonderzoek en in onderzoek naar varkensziektes.


6. Konijnen

De 13.000 konijnen zetten we het meest in medicijnonderzoek. Ook zijn ze handig voor zenuwonderzoek, hartonderzoek en oogonderzoek. Vrijwel alle konijnen (99%) overleven hun dierproef niet.


5. Andere vogels

De ruim 14.000 vogels als koolmezen, eenden, meeuwen en papegaaien worden gebruikt voor diergedrag, natuurbeheer, diergeneesmiddelen en trekgedrag.


4. Andere vissen

De bijna 40.000 andere vissen zoals de karpers, tilapia’s en regenboogforellen gebruiken we voornamelijk voor de proeven in de voedselindustrie


3. Kippen en huishoenders

De ruim 50.000 gevleugelde vrienden gebruiken we onder andere in het onderwijs, de veiligheid van (dier)geneesmiddelen, op mens overdraagbare bacteriën en ziektes bij kippen.


2. Ratten

Ratten zijn ook een veel gebruikte diersoort om proeven op te doen. In Nederland gaat het om ruim stuks. We gebruiken ze onder andere voor kankeronderzoek, longonderzoek, hersenonderzoek en psychologisch onderzoek.

Ratten worden onder andere ingezet in kankeronderzoek, longonderzoek, hersenonderzoek en psychologisch onderzoek.


Zie hier de top 10 grote steden met de meeste ratten ter wereld.


1. Muizen

In Nederland gebruiken we vooral veel muizen om proeven mee te doen. Jaarlijks gaat hem om zo’n 155.000 dierproeven gedaan op muizen: dit zijn 43% van alle dierproeven.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie