Top 10 meest waardevolle mineralen op aarde

0
Rodium - Top 10 meest waardevolle mineralen op aarde
Rodium - Top 10 meest waardevolle mineralen op aarde

Meest waardevolle mineralen op aarde

Dit zijn de zeldzame en toch zeer bruikbare materialen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Top 10 meest waardevolle mineralen op aarde

Bron: www.geologyscience.com


10. Kobalt

Kobalt
Kobalt

Het element Kobalt is een scheikundig element met het symbool Co en atoomnummer 27. Het is een hard, broos, zilvergrijs metaal dat veel voorkomt in de natuur in combinatie met andere elementen.

Kobalt heeft verschillende industriële toepassingen, onder meer bij de productie van legeringen, batterijen en magnetische materialen.


9. Lithium

Lithium
Lithium

Het element lithium is een zacht, zilverwit metaal dat het lichtste metaal en het minst dichte vaste element is.

Het wordt in kleine hoeveelheden in veel mineralen aangetroffen, maar het grootste deel van ’s werelds lithium wordt gewonnen uit zoutvlakten of pekelpoelen.

Lithium heeft een verscheidenheid aan toepassingen, maar is misschien het best bekend vanwege het gebruik ervan in oplaadbare batterijen.

Deze batterijen worden gebruikt in veel elektronische apparaten, waaronder smartphones, laptops en elektrische auto’s. Lithium wordt ook gebruikt in keramiek, glas en in de farmaceutische industrie.

Door de groeiende vraag naar elektrische voertuigen en duurzame energieopslag zal de vraag naar lithium naar verwachting blijven stijgen. Lithium wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $ 12 per ounce, waardoor het een van de meest waardevolle mineralen op aarde is.


Zie hier de Top 10 best en slechtst presterende grondstoffen van 2022.


8. Ruthenium

Ruthenium
Ruthenium

Het elemant Ruthenium is een zeldzaam, zilverwit metaal dat behoort tot de platinagroep van elementen. Het is extreem hard en heeft een hoog smeltpunt, waardoor het geschikt is voor toepassingen bij hoge temperaturen.

Ruthenium is een veelzijdig metaal en heeft een verscheidenheid aan toepassingen in verschillende industrieën, waaronder elektronica, katalyse en metallurgie.

Het wordt veel gebruikt als katalysator in de chemische industrie en bij de productie van elektronica zoals harde schijven en computerchips.

Ruthenium wordt ook gebruikt in legeringen om de sterkte en corrosieweerstand van andere metalen te verbeteren. Het wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $ 280 per ounce, waardoor het een van de meest waardevolle mineralen op aarde is.


7. Osmium

Osmium
Osmium

Toepassingen:

 • De tip van ballpointpennen
 • Naald van platenspelers
 • Elektrische contacten
 • Voorbehandeling van preparaten voor elektronenmicroscopie
 • Osmium(VIII)oxide wordt soms gebruikt bij het detecteren van vingerafdrukken
 • In de organische synthese wordt osmium(VIII)oxide als oxidator ingezet, onder andere bij de Sharpless-dihydroxylering

Osmium is een zeldzaam, blauwachtig wit metaal dat tot de platinagroep van elementen behoort. Het is het dichtste natuurlijk voorkomende element en heeft een hoog smeltpunt en uitstekende weerstand tegen corrosie.

Osmium heeft verschillende toepassingen, maar het wordt voornamelijk gebruikt als legeringsmiddel bij de productie van zeer sterke legeringen die worden gebruikt in elektrische contacten, vulpenpunten en sieraden.

Het wordt ook gebruikt als katalysator in de chemische industrie en als component bij de productie van sommige glassoorten. Osmium wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $ 400 per ounce, waardoor het een van de meest waardevolle mineralen op aarde is.

Vanwege de giftigheid en mogelijke gezondheidsrisico’s wordt het echter niet veel gebruikt in de indusitrie of handel.


6. Iridium

Iridium
Iridium

Het element iridium is een zeldzaam, zilverwit metaal dat een van de dichtste en meest corrosiebestendige elementen op aarde is. Het behoort tot de platinagroep van metalen en wordt vaak aangetroffen in platina- ertsafzettingen.

Iridium wordt op verschillende manieren gebruikt, onder meer in elektronica, bougies en als verharder voor platinalegeringen. Het bekendste gebruik ervan is echter de studie van het uitsterven van de dinosaurussen.


Zie hier de Top 23 landen met de meeste reserves aan lithium 2023.


In 1980 werd een laag iridium ontdekt in het geologische record, wat wijst op een enorme asteroïde-inslag waarvan wordt aangenomen dat deze het uitsterven van de dinosaurussen heeft veroorzaakt.

Iridium wordt ook gebruikt in sommige soorten medicijnen voor chemotherapie en als katalysator in de chemische industrie.

Het wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $ 850 per ounce, waardoor het een van de meest waardevolle mineralen op aarde is.


5. Palladium

Palladium
Palladium

Toepassingen:

 • In katalysatoren van voertuigen, vanwege de goede hittebestendigheid en trage corrosie.
 • Waterstof diffundeert makkelijk door verhit palladium, een eigenschap die wordt gebruikt om het gas te zuiveren.
 • In de organische chemie wordt palladium gebruikt als katalysator voor allerhande koppelingsreacties zoals de Kumada-reactie, Negishi-reactie, Stille-reactie, Suzuki-reactie, Hyama reactie, Sonogashira-reactie, Heck-reactie, het Wacker-proces en de Buchwald-Hartwig aminering.
 • Witgoud is een legering van goud die is ontkleurd door de toevoeging van palladium. Ook puur palladium wordt gebruikt om sieraden van te maken.
 • Net als goud kan palladium tot een zeer dunne laag worden geslagen (0,1 µm).
 • In de tandheelkunde, in horloges, vliegtuigbougies en in de productie van chirurgische instrumenten en elektrische schakelingen.
 • Omdat het grote hoeveelheden waterstofgas kan absorberen die het bij verhoogde temperatuur weer vrijlaat, is palladium mogelijk bruikbaar als opslagmedium in brandstofcellen.
 • De palladium-waterstofelektrode.

Het element palladium is een zeldzaam, zilverwit metaal dat tot de platinagroep van elementen behoort. Het heeft een hoog smeltpunt, uitstekende weerstand tegen corrosie en staat bekend om zijn katalytische eigenschappen.

Palladium wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder katalysatoren in auto’s, elektronica, sieraden en tandvullingen. Het wordt ook gebruikt in brandstofcellen, die waterstof omzetten in elektriciteit, en in waterstofzuiveringsinstallaties.

De toenemende vraag naar schonere energie en de groeiende populariteit van hybride en elektrische voertuigen hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan een sterke stijging van de prijs van palladium.

Palladium wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $ 2.400 per ounce, waardoor het een van de meest waardevolle mineralen op aarde is.


Zie hier de duurste diamanten ter wereld – Top 10


4. Diamant

Diamanten
Diamant

Het element diamant is een mineraal samengesteld uit pure koolstof dat bekend staat om zijn hardheid, hoge brekingsindex en uitstekende thermische geleidbaarheid.

Het is het hardste mineraal op aarde en zijn unieke optische eigenschappenmaken het zeer waardevol voor gebruik in sieraden, industriële snijgereedschappen en elektronische apparaten.

Diamanten worden diep in de aardmantel gevormd onder hoge druk en temperatuur en worden door vulkanische activiteit naar de oppervlakte gebracht. De kwaliteit van een diamant wordt bepaald door zijn 4C’s: karaatgewicht, helderheid, kleur en slijpvorm.

De vraag naar diamanten is in de loop der jaren toegenomen, met een groeiende belangstelling voor verlovingsringen en andere juwelen, en de diamantmarkt is momenteel miljarden dollars waard.

De waarde van een diamant varieert op basis van de grootte, helderheid, kleur en slijpvorm, waarbij sommige diamanten voor miljoenen dollars worden verkocht.


3. Goud

Landen die het meest goud produceren 2020
Landen die het meest goud produceren 2020

Het element goud is een zacht, geel metaal dat al duizenden jaren door mensen wordt gekoesterd. Het is zeldzaam en corrodeert of verkleurt niet, waardoor het een ideaal materiaal is voor gebruik in sieraden en munten.

Goud is ook een goede geleider van elektriciteit en wordt gebruikt in de elektronica, maar ook in de tandheelkunde en de geneeskunde.

Het meeste goud in de wereld wordt gevonden in kleine concentraties in goudmijnen of als alluviale afzettingen in rivieren en beken. De waarde van goud wordt bepaald door de zuiverheid, gemeten in karaat, waarbij 24 karaats goud puur goud is.

De prijs van goud kan fluctueren op basis van economische en politieke factoren en wordt vaak gebruikt als indekking tegen inflatie of financiële instabiliteit.

Momenteel wordt goud verhandeld tegen ongeveer $ 1.700 per ounce, waardoor het een van de meest waardevolle mineralen op aarde is.


2. Platina

Platina
Platina

Het element platina is een dicht, zilverwit metaal dat behoort tot de platinagroep van elementen. Het is een van de zeldzaamste en meest waardevolle metalen op aarde, met een breed scala aan toepassingen in de industrie en technologie.

Platina wordt gebruikt als katalysator in verschillende chemische reacties, waaronder de productie van kunstmest, kunststoffen en synthetische vezels.

Het wordt ook gebruikt bij de productie van sieraden, laboratoriumapparatuur, elektrische contacten en als onderdeel van brandstofcellen.

Platina wordt doorgaans in kleine concentraties aangetroffen in platinamijnen of als alluviale afzettingen in rivieren en beken. De waarde van platina wordt bepaald door de zuiverheid, gemeten in delen per duizend, waarbij puur platina 1.000 delen per duizend is.

Momenteel wordt platina verhandeld tegen ongeveer $ 1.200 per ounce, waardoor het een van de meest waardevolle mineralen op aarde is.


1. Rodium

Rodium
Rodium

Toepassingen:

 • Als decoratie en in juwelen. Het voorzien van witgouden en zilveren sieraden van een rodium toplaag wordt ook wel rodineren genoemd.
 • De lage elektrische weerstand, stabiele overgangsweerstand en goede corrosiebestendigheid maken rodium zeer geschikt als contact in agressieve omgevingen.
 • In de chemische industrie wordt rodium gebruikt als katalysator.
 • Opgedampt rodium of een op elektrolytische wijze aangebrachte laag rodium is zeer hard en wordt toegepast in optische instrumenten.
 • Als anodemateriaal in röntgentoestellen voor mammografie.

Rhodium is een zeldzaam, zilverwit metaal dat behoort tot de platinagroep van elementen. Het heeft een hoog smeltpunt, uitstekende weerstand tegen corrosie en staat bekend om zijn katalytische eigenschappen.

Rhodium wordt gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder katalysatoren in auto’s en bij de productie van glas, elektronica en sieraden.

Het wordt ook gebruikt als coating voor vliegtuigturbines, in thermokoppels en als katalysator voor de productie van nylon.

De vraag naar rhodium neemt de laatste jaren toe, met name door strengere emissievoorschriften in de auto-industrie, waardoor de prijs van rhodium sterk is gestegen.

Momenteel wordt rhodium verhandeld tegen ongeveer $ 25.000 per ounce, waardoor het een van de meest waardevolle mineralen op aarde is.


Top 10 meest waardevolle mineralen op aarde

 1. Rodium
 2. Platina
 3. Goud
 4. Diamant
 5. Palladium
 6. Iridium
 7. Osmium
 8. Ruthenium
 9. Lithium
 10. Kobalt

Geef een reactie