, , , ,

Top 10 mooiste meren in Schotland

Loch Coruisk - Top 10 mooiste meren in Schotland

Mooiste meren in Schotland

De meren van Schotland, de zgn. lochs, zijn wereldberoemd en prachtig. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Schotland op deze website.


Top 10 mooiste meren in Schotland

Bron: www.oliverstravels.com


10. Loch Maree

Loch Maree

Loch Maree

Verborgen diep in de ongerepte deel van de hooglanden ligt Loch Maree. Het meer herbergt vijf grote beboste eilanden en meer dan zestig kleinere. Van Maree wordt gezegd dat het de mooiste van de Highland lochs is, en het heeft een speciale geschiedenis die doordrenkt is van mythen en legendes.

Vroeger geloofden de lokale bevolking dat de wateren van Loch Maree geneeskrachtige eigenschappen hadden. Ze zeiden dat mensen die erin waren ondergedompeld, van waanzin zouden worden genezen. Tot op de dag van vandaag vertellen mensen ook verhalen over Loch Maree’s eigen palingachtige zeemonster, Muc-Sheilch.

Misschien omdat het echt magisch is of misschien omdat ze van de Schotse Hooglanden hield, bezocht koningin Victoria hier in 1877. De waterval die het meer aan de zuidkant voedt, wordt daarna Victoria Falls genoemd.


Zie hier 30 bekende Schotse uitdrukkingen.


9. Loch Katrine

Loch Katrine

Loch Katrine

In het Gaelic betekent het woord Katrine ‘hooglandrover’. In de 17e eeuw is de beroemde outlaw en volksheld Rob Roy MacGregor geboren aan de noordkust van het afgelegen water dat later Loch Katrine zou worden genoemd ter ere van hem.

Meer dan honderdvijftig jaar later zou Sir Walter Scott het meer bezoeken en zich laten inspireren om zijn verhalende gedicht Lady of the Lake te schrijven.


8. Loch Earn

Loch Earn

Loch Earn

Meer dan duizend jaar geleden, toen het Gaelic koninkrijk van Dál Riata zich steeds verder naar het oosten uitbreidde, zouden de Schotten één van hun geliefde lochs Earn hebben genoemd, naar hun Ierse buren.

Tegenwoordig ligt Loch Earn in het Scottish Trossachs National Park, waar het wordt omringd door veel van de meest opmerkelijke natuurlijke schoonheid van het land.


Zie hier de top 10 beste Schotse songs aller tijden.


7. Loch Morar

Loch Morar

Loch Morar

Het diepste der wateren op de Britse eilanden is Loch Morar. De gletsjerholte is meer dan 10.000 jaar oud. Het is ook waar het op één na beroemdste zeemonster van Schotland, Morag, zich naar verluidt schuilhoudt, samen met de otterpopulatie.


6. Loch Tummel

Loch Tummel

Loch Tummel

In het ‘Big Tree Country’ van Perthshire , waar de kleuren van de natuur voortdurend veranderen met de seizoenen van Schotland, ligt Loch Tummel. Het lange en smalle meer staat bij velen bekend als de mooiste plek in dat deel van het land.

Het allerbeste uitzicht ligt hoog boven de oostelijke rand. Dit staat bekend als Queens View en is één van de beroemdste uitkijkpunten in Schotland.


Zie de top 10 beste Whisky distilleerderijen om te bezoeken in Schotland in 2022.


5. Loch Awe

Loch Awe, Argyll & Bute

Loch Awe, Argyll & Bute

Het langste van de zoetwatermeren in Schotland, Loch Awe, is te vinden in de landschappen van Argyll en Bute van Schotland.

De noordelijke wateren worden omringd door de duizend meter hoge bergtoppen van Ben Cruachan en Ben Lui, terwijl het zuidelijke uiteinde een vloot van kleine eilanden omvat.


4. Loch Lomond

Loch Lomond

Loch Lomond

Het allergrootste meer van Groot-Brittannië is een toeristische trekpleister in het spectaculaire Trossachs National Park.

De Trossachs verwijzen naar dat romantischegebied ten oosten van Ben Lomond, dat weelderig is met meren, heuvels, bossen en schilderachtige dorpjes. Hier zijn de mooiste plekken in Schotland te vinen, zoals Loch Lomond.


Zie hier de top 10 rijkste mensen in Schotland 2021.


3. Loch Etive

Loch Etive

Loch Etive

De vloed bij Loch Etive is een groots spektakel, aangevuld door de wilde bergen die iconisch boven het water uittorenen. Aan de noordkant van het meer kun je genieten van het uitzicht tot aan Glen Etive tot aan de tweelingpieken van Buachaille Etive.

Als je naar het water gaat, ziet je waarschijnlijk zeehonden die op de rotsen zonnebaden.


Zie hier de Top 10 mooiste meren van Nederland – 4 lijstjes


2. Loch Shiel

Loch Shiel

Loch Shiel

Het beroemdste uitzicht op de Schotse meren is te vinden bij Loch Shiel. Als je vanaf het Glenfinnan-monument naar het zuiden kijkt over het meer, heb je een glinsterend uitzicht op het meer waar het de diepe gespleten oude gletsjers vult die ooit in de omliggende heuvels waren uitgehouwen.

Dit is ook waar de Jacobite Express-stoomtrein het Glenfinnan-viaduct oversteekt, een scène die bekend zijn de Harry Potter-films, de Hogwarts Express.


1. Loch Coruisk

Loch Coruisk

Het serene, prachtige Loch Coruisk ligt op het eiland Skye. In de loop der jaren zijn het meer en zijn panoramische uitzicht op de Black Cuillin-pieken het onderwerp geweest van prachtige kunst.

Ook is het het toneel van een beroemd schilderij van J.M.W. Turner. Het schilderij heeft de toepasselijke naam Loch Corusick en is te vinden in de National Gallery of Scotland. Het gedicht Loch Corriskin van Sir Walter Scott heeft het meer ook als onderwerp.

Website: www.scotlandinfo.eu/loch-coruisk-and-the-black-cuillin-mountains/

Loch Coruisk - J.M.W. Turner

Loch Coruisk – J.M.W. Turner


Zie hier de megalodon: een haai van 20 meter (plaatjes en video)


Top 10 mooiste meren in Schotland

  1. Loch Coruisk
  2. Loch Shiel
  3. Loch Etive
  4. Loch Lomond
  5. Loch Awe
  6. Loch Tummel
  7. Loch Morar
  8. Loch Earn
  9. Loch Katrine
  10. Loch Maree

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie