Top 10 mooiste watervallen van Finland

Pihtsusköngäs, Enontekiö - Top 10 mooiste watervallen van Finland
Pihtsusköngäs, Enontekiö - Top 10 mooiste watervallen van Finland

Mooiste watervallen van Finland

Finland is wel heel mooi en ongerept. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Finland op deze website.


Top 10 mooiste watervallen van Finland

Bron: www.suomenvesiputoukset.fi


10. Kullaoja-waterval, Salla

Deze naamloze waterval die in de Kullaoja-rivier in de gemeente Salla stroomt, is een van de mooiste kleinschalige watervallen van Finland.

De waterval bevindt zich in de buurt van een naamloos meer in een vallei omringd door steile kliffen. In de buurt van de herfst zijn er ook grotten en schilderachtige uitzichten.


Zie hier de hoogste watervallen ter wereld – De top 10 allerhoogste


9. Komulanköngäs, Hyrynsalmi

Deze zes meter hoge waterval in Hyrynsalmi valt vooral op door zijn unieke geologie. Komulanköngäs is een zogenaamde gesegmenteerde waterval, wat betekent dat de Syväjoki-rivier die de waterval voedt, vertakt is in twee afzonderlijke stroombeddingen, die elk hun eigen watervallen vormen.

Komulanköngäs heeft ook een grote cultuurhistorische waarde voor het gebied, aangezien er een oude Noorse molen bovenop de noordelijke waterval staat, gebouwd in 1888, en die nog steeds in werkende staat is.


Zie hier Top 25 grootste steden van Finland.


8. Hepoköngäs, Puolanka

Dit is een van de beroemdste watervallen in Finland van vandaag, zo niet eens de beroemdste.

De lintachtige waterval met een hoogte van 18 meter is niet alleen de hoogste natuurlijke waterval in de regio Kainuu, maar ook een van de belangrijkste toeristische attracties van de regio.

Naast de hoogte van de waterval en de prachtige omgeving, is de plaats gemakkelijk bereikbaar vanwege goed onderhouden paden en uitkijkplatforms.


Zie hier: wat zijn de mooiste watervallen ter wereld? (met filmpje)


7. Putaanköngäs, Kuusamo

Putaanköngäs in het Oulanka National Park is één van de mooiste watervallen. Wat het uniek maakt, is de zeldzame geologie en vorm: Putaanköngäs is mogelijk de enige zogenaamde punchbowl-waterval in Finland.

De waterval is ongeveer 10 meter hoog en heeft een mooie hoeveelheid water.


6. Kiutaköngäs, Kuusamo

Kiutaköngäs in het Oulanka National Park is één van de grootste vrije watervallen van Finland. Samen met Hepoköngäs is het ook een van de bekendste watervallen van het land.

Alleen al gemeten in stroomsnelheid, is Kiutaköngäs misschien wel de grootste vrije stroomversnelling in Finland (gemiddelde overstromingsafvoer is tot 261 m3/s), terwijl de totale valhoogte van 14 meter wordt verdeeld over een afstand van 325 meter.

Kiutaköngäs is niet alleen uniek vanwege de enorme hoeveelheid water, maar ook vanwege de prachtige rode dolomiet-kliffen ten noorden van de stroomversnelling.


Zie hier de Top 10 mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken.


5. Ravadas-watervallen, Inari

Ravadas-watervallen, Inari
Ravadas-watervallen, Inari

Ravadas Falls in het Lemmenjoki National Park is één van de meest spectaculaire watervallen in Noord-Lapland. De watervallen stromen in de Ravadasjoki-rivier (zijrivier van de Lemmenjoki-rivier), die op zijn laatste meters wild wordt en verschillende grote watervallen vormt.

De ruige sfeer bij de Ravadas-watervallen wordt benadrukt door de ligging in de bovenloop van de Lemmenjoki-rivier, die het gemakkelijkst te bereiken is met een georganiseerde boottocht.


4. Jyrävä, Kuusamo

Jyrävä, Kuusamo
Jyrävä, Kuusamo

De Jyrävä-waterval in het Oulanka National Park i een negen meter hoge waterval.

De waterval wordt gevormd wanneer het water van de Kitkajoki-rivier door een smalle ‘goot’ in het gesteente wringt, vergezeld van machtig gebrul en omringd door het ruige boslandschap van het nationale park.


3. Kitsiputous-watervallen, Enontekiö

Kitsiputous-watervallen, Enontekiö
Kitsiputous-watervallen, Enontekiö

De Kitsiputous-watervallen, ook wel bekend als de ‘Tranen van Malla’ in het Malla Strict Nature Reserve, zijn mogelijk de hoogste reeks watervallen in Finland.

De totale hoogte van deze gelaagde waterval, die in meerdere trappen naar beneden valt op de zuidelijke helling van de Malla Fell, is bijna 100 meter.

Het water stroomt vanaf de top van de berg als een sluier uit de lucht, zowel in een vrije val als in watervallen. Alleen al vanwege zijn enorme hoogte is Kitsiputous Falls een van de mooiste watervallen van Finland.


Zie hier de Top 10 mooiste nationale parken ter wereld 2022.


2. Fiellu-waterval, Utsjoki

Fiellu-waterval, Utsjoki
Fiellu-waterval, Utsjoki

De 26 meter hoge Fiellu-waterval is naast de Ravadas-watervallen in Inari één van de meest indrukwekkende watervallen van Noord-Lapland. Deze gelaagde, tweetraps waterval stroomt in de rivier Fiellogeađgejohka, die zijn water in de machtige Kevo-kloof giet.

De waterval is de grootste van de watervallen in het Kevo Strict Nature Reserve en er is genoeg water om de herfst van lente tot herfst te laten stromen.


1. Pihtsusköngäs, Enontekiö

Pihtsusköngäs, Enontekiö
Pihtsusköngäs, Enontekiö

De Pihtsusköngäs in het Käsivarsi-gebied in Enontekiö is de Niagara van Finland.

De waterval bevindt zich in de kristalheldere Pihtsusjoki-rivier, ongeveer twee kilometer ten zuiden van het nabijgelegen Pihtsusjärvi-meer. Het water valt van een harde leisteenrots naar beneden in een diepe kloof met een vrije val van 17 meter.

De hoeveelheid water in de herfst is groot en de plaats is omgeven door een ruig landschap en de hoogste heuvels van Finland.

Om de herfst te zien, moet je bijna 40 kilometer te voet wandelen. Op zonnige dagen is het mogelijk om een ​​regenboog onder de waterval te zien.


Top 10 mooiste watervallen van Finland

  • Pihtsusköngäs, Enontekiö
  • Fiellu-waterval, Utsjoki
  • Kitsiputous-watervallen, Enontekiö
  • Jyrävä, Kuusamo
  • Ravadas-watervallen, Inari
  • Kiutaköngäs, Kuusamo
  • Putaanköngäs, Kuusamo
  • Hepoköngäs, Puolanka
  • Komulanköngäs, Hyrynsalmi
  • Kullaoja-waterval, Salla