Top 10 mythen over verkoudheid
We worden als het koud is bijna allemaal verkouden. Het maakt niet uit of het griep is of een gewoon verkoudheidsvirus. De vraag is wat helpt echt? lees meer…
Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.
Top 10 mythen over verkoudheid
Bron: www.radioarabella.de
Mythe 1: Koude voeten zorgen verkoudheid
Sommige mensen denken dat verkoudheid begint met koude voeten. Bij koude temperaturen moet je natuurlijk geschikte kleding dragen, zoals een muts, sjaal of handschoenen.
Koude is echter niet zo schadelijk als warme, droge lucht. Hierdoor drogen de slijmvliezen uit en is je immuunsysteem minder goed in staat om het verkoudheidsvirus af te weren. Oftewel: niet waar!
Zie hier: 7 uur slaap is het magisch getal voor een gezonde slaap.
Mythe 2: Kippensoep helpt
De warme soep houdt de slijmvliezen vochtig en kan zo andere virussen op afstand houden. of de andere ingrediënten zoals vlees of groenten bijdragen aan je gezondheid is echter controversieel. Oftewel: waar!
Mythe 3: Vermijd stress
Meestal komt de kou precies in de fasen waarin we worstelen met privé- of professionele uitdagingen. Want langdurige stress verzwakt eigenlijk ons immuunsysteem.
Daarom moet je je lichaam in een goede balans tussen werk en privé houden en jezelf af en toe een pauze gunnen. Oftewel: waar!
Mythe 4: Thee met honing en gember
Of het nu thee of melk is, het belangrijkste is warm. Een lepeltje honing en wat gember erbij en de kriebelende keel is in ieder geval verlicht. Oftewel: waar!
Zie hier de Top 75 meest voorkomende gezondheidsklachten in Nederland.
Mythe 5: Drink veel
Een ander goedbedoeld advies is om veel te drinken. Bovenal verlichten water of warme dranken zoals thee de symptomen van verkoudheid.
Bij hoest wordt bijvoorbeeld een afkooksel van tijm aanbevolen, dat het slijm zou moeten losmaken. Bij koorts kun je dit het beste tegengaan met een temperatuurverlagend infuus van vlierbloesem. Oftewel: waar!
Mythe 6: Zweet een verkoudheid uit in de sauna
Velen geloven dat, aangezien een sauna het immuunsysteem versterkt, het hetzelfde doet als je verkouden bent. Door de warmte kunnen de virussen zich nog sneller vermenigvuldigen en kunnen de klachten verergeren. Oftewel: niet waar!
Mythe 7: Niet je neus ophalen
Kinderen krijgen vaak te horen dat ze een zakdoek moeten gebruiken en niet hun neus moeten ophalen.
Door de hoge druk die ontstaat wanneer je je neus snuit, worden de ziekteverwekkers in de voorhoofdsholte en neusbijholten gedrukt. Dit leidt vaak tot ontstekingen en overbelaste neusslijmvliezen. Oftewel: niet waar!
Zie hier: bomen zorgen voor betere gezondheid in stad en niet voor zo’n klein beetje ook!
Mythe 8: Eet sinaasappels
Sinaasappels bevatten waardevolle vitamine C, die het immuunsysteem versterkt. Het helpt overigens niet als je verkouden bent of hoest. Oftewel: niet waar!
Mythe 9: Een verkoudheid komt in drie dagen, blijft drie dagen en gaat in drie dagen
Dit klopt bijna. De duur van een verkoudheid is altijd afhankelijk van verschillende virussen, maar in principe kan worden gesteld dat een verkoudheid binnen 7-9 dagen afneemt. Oftewel: bijna waar!
Zie hier: slapen in koele kamer is goed voor gezondheid.
Mythe 10: Warm bier
De hop in het bier heeft een kalmerende en antibacteriële werking door de essentiële oliën en bitterstoffen.
Alcohol verwijdert ook weer water uit het lichaam en verzwakt daardoor het immuunsysteem. Het is daarom aan te raden om de alcoholvrije versie te gebruiken. Oftewel: Deels waar!