Oudst bekende virussen ter wereld
Van Wikipedia: ‘Een virus is een klein stukje organisch materiaal dat zich uitsluitend kan vermenigvuldigen in cellen van levende wezens. Wanneer een virus een levende cel binnendringt, zal deze cel – een zogenaamde gastheercel – duizenden kopieën van het oorspronkelijke virus gaan produceren. Virussen infecteren alle vormen van leven, van dieren en planten tot micro-organismen als bacteriën en archaea. Ze komen voor in alle ecosystemen en zijn zeer talrijk in de bodem, de lucht en in het water. De wetenschap die virussen onderzoekt heet virologie, een deelgebied van de microbiologie.’ Lees meer…
Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze pagina.
Top 10 oudst bekende virussen ter wereld
10. Zea mays Chrysovirus 1 (ZMCV1) – 1.000 jaar oud
In 2018 ontdekten onderzoekers die oude maïsresten bestudeerden in Antelope House en de Ancestral Puebloan-ruïne, het oudst bekende plantenvirus. Met behulp van koolstof-14-datering bevestigden onderzoekers dat de oude maïskolven ongeveer 1.000 jaar oud waren. Wetenschappers waren in staat om drie bijna volledige genomen te isoleren van een voorheen onbekend virus van de familie Chrysoviridae, dat planten en schimmels infecteert. Het nieuwe virus heeft de naam Zea mays Chrysovirus 1 (ZMCV1) gekregen.
9. Rabiës – 1.500 jaar oud
Hondsdolheid of rabiës, ook wel lyssa, is een ernstige aandoening als gevolg van een infectie met het rabiësvirus, meestal door een beet van een (klein) door rabiës besmet roofdier of huisdier (onder andere honden, vossen, vleermuizen en katten). Hondsdolheid is uiterst gevaarlijk voor mensen en leidt onbehandeld tot de dood.
8. Smallpox – 3.000 jaar oud
De ziekte wordt veroorzaakt door het pokkenvirus. Er zijn twee soorten: de minder gevaarlijke Variola minor en de bij niet-ingeënten meestal dodelijke Variola major. Er zijn ook diverse verwante dierlijke virussen, met name het koepokvirus, dat vaccinia (koepokken) veroorzaakt. Het doormaken van koepokken geeft een mens bescherming tegen pokken. Daartegen kon men zich door bewuste besmetting met koepokken dus beschermen; de term vaccineren is dan ook afgeleid van het Latijnse woord vacca (koe).
7. Hepatitis B – 7.000 jaar oud
Hepatitis B is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus dat behoort tot de familie van de zogenaamde Hepadnaviridae. Hepadna-virussen hebben een sterke voorkeur om zich te nestelen in levercellen, maar zeer kleine hoeveelheden van deze virussen kunnen ook worden aangetoond in bijvoorbeeld de nieren en de alvleesklier. In andere organen dan de lever veroorzaakt het hepatitis B-virus echter geen schade.
6. Pithovirus Sibericum – ci 30.000 jaar oud
Het Pithovirus is voor het eerst beschreven in 2014. Het is een dubbelstrengs DNA-virus en is een lid van de nucleocytoplasmatische grote DNA-virussen clade. De ontdekking is in 2014 gedaan toen een levensvatbaar exemplaar is gevonden in een 30.000 jaar oude ijskern die zich bevond in de permafrost in Siberië, Rusland.
5. Herpes Simplex Virus 2 (HSV-2)m – 1,6 miljoen jaar oud
Herpes-simplexvirus bestaat uit twee soorten, namelijk Human herpesvirus 1 en Human herpesvirus 2 van het geslacht Simplexvirus, die allebei de huid en slijmvliezen aantasten. Human herpesvirus 2 is hoofdverantwoordelijk voor herpes genitalis. 20% van de bevolking heeft beschermende antistoffen hiertegen. Overdracht van het virus door asymptomatische dragers (nooit klachten, wel virusdrager) is mogelijk, zelfs na vele jaren. In toenemende mate veroorzaakt HSV-1 echter ook herpes genitalis door orale seks.
4. Herpes Simplex Virus 1 (HSV-1) – 1, 6 miljoen jaar oud
Human herpesvirus 1 is de meest voorkomende soort, en verschijnt in de vorm van koortsblaasjes, meestal rond de mond als koortslip, maar ook andere locaties (schouder, wang, genitaliën) zijn mogelijk.
Top 3 oudst bekende virussen ter wereld
3. Bracovirus – 190 miljoen jaar oud
racovirus is een geslacht van virussen, in de familie Polydnaviridae. Bracovirussen zijn een oud symbiotisch virus dat voorkomt in parasitaire braconidwespen die ongeveer 190 miljoen jaar geleden uit het naaktvirus zijn geëvolueerd en zich minstens 100 miljoen jaar heeft ontwikkeld.
2. Baculovirus – 310 miljoen jaar oud
Het Baculoviridae is een familie van virussen. Geleedpotigen, lepidoptera, hymenoptera en diptera dienen als natuurlijke gastheren. Er zijn 85 bekende soorten in deze familie, ingedeeld in vier geslachten. Het is bekend dat baculovirussen insecten infecteren, en er zijn meer dan 600 gastheersoorten beschreven.
1. Nudivirus – 310 miljoen jaar oud
Er zijn 11 soorten in deze familie, toegewezen aan 4 geslachten. Ziekten die verband houden met deze familie zijn: sterfte bij larven, chronische ziekten bij volwassenen.